Bästa radiostyrda bilen för nybörjare – köptips och bäst i test! 2021

Elektriska radiostyrda bilar för nybörjare

De flesta av oss har någon gång under sin uppväxt lekt med olika typer av fordon, kanske byggt en tågbana, lekt med en båt i badkaret eller kört runt med leksaksbilar på golvet. När man som födelsedagspresent eller till julklapp får en radiostyrd bil, konkurrerar denna leksak enkelt ut alla andra prylar. Att uppleva detta för första gången som barn är inget mindre än ren magi, man har nu full kontroll över ett fordon utan att ens röra vid det! Kärleken till fordon i leksaksform är något som följer med oss även när vi blir mycket äldre, vare sig det handlar om modellflygplan, en moped eller vår första riktiga bil.

Tänk om man kunde kombinera det bästa ur alla dessa världar tillsammans med den instinktiva tillfredsställelse vi verkar få av fartfylld action?

En sådan kombination finns tillgänglig för alla i form av just riktiga radiostyrda bilar, eller RC-bilar helt enkelt, något som är så mycket mer än den radiostyrda bilen vi som barn jagade hunden eller oskyldiga människors fötter med. Det är fortfarande samma magi, men den är starkare och den är kombinerad med avancerad teknik, hög hastighet och gudalik acceleration, allt i ett kraftpaket på fyra hjul som levererar adrenalinkickar på distans, en unik och beroendeframkallande upplevelse.

Därför listar vi här några av de absolut bästa radiostyrda bilarna för nybörjare!

Lista: Bästa radiostyrda bilen för nybörjare

Här hittar du de bästa elektriska radiostyrda bilarna för nybörjare. Jag har tagit med bilar i olika budgetklasser, just för att ni ska hitta en som passar er! 

RTR kommer att vara ett återkommande begrepp i denna lista och står för “ready to run”, med andra ord levereras bilen färdigbyggd och är redo att köra direkt efter uppackning.

Ninco Dakota buggy

REA radiostyrd bil nybörjare

Nincoracers dakota är vårt barnvänligaste alternativ på listan, en stryktålig buggy för utomhusbruk som stormtrivs på planare ytor av sand/grus men även klarar av betydligt tuffare terräng.

Rekommenderad ålder för att hantera denna RC-buggy är 8 år, men då helst i sällskap av någon vuxen inledningsvis. Det är med andra ord en perfekt startbil för den som vill ge sig ut i RC-världen tidigt.

Snabbfakta

 • Vikt: 2,1 kg
 • Längd: 49 cm
 • Höjd: 31,5 cm
 • Bredd: 22,5 cm
 • Topphastighet: ca 35 km/h
 • Rekommenderad ålder: Från 8 år

Läs gärna vår guide om radiostyrda bilar för småbarn för att ta del av bilarna som lämpar sig bäst för de allra minsta.

Nincoracers Dakota är vattentålig och tar sig enkelt fram genom all typ av terräng, men körs med fördel på planare ytor. Nincoracers Dakota buggy är också vårt andra billigare alternativ på vår lista över radiostyrda bilar för nybörjare.

Den drivs av två medföljande Li-ion 3.7v 1500mAh batterier och ger en generös körtid på ca 20 minuter vid full laddning.

Dakotan är en riktig ökenbuggy som inte räds mörkret, utrustad med LED-strålkastare vilket inte bara är praktiskt, det ser också riktigt fräckt ut!

Det enda du behöver köpa till är 2x AA batterier till rattradion som har en räckvidd på ca 25 meter och annars är den färdigbyggd och redo för sitt första äventyr direkt vid leverans.

Traxxas Slash 1/10 2WD Black RTR

elbil lastbil barn

Traxxas Slash 2WD är en RC-bil av samma kvalité och prisklass som ARRMA Typhon MEGA. Bilen är bara mer anpassad för just offroad terräng medan Typhon MEGA kniper förstaplatsen i egenskap av att vara mer av en allround-bil

Snabbfakta

 • Vikt: 2.15 kg
 • Längd: 57 cm
 • Höjd: 21,5 cm
 • Bredd: 29,5 cm
 • Topphastighet: ca 50 km/h
 • Rekommenderad ålder: Från 12 år

Däremot är det inte mycket som skiljer, Traxxas Slash är något större och vinner i de tuffaste offroad terrängerna på bekostnad av en snäppet lägre topphastighet strax under Typhons drygt 50 km/h.

Prisbelönad som “Best electric truck winner” av USA:s och förmodligen världens största RC-magasin, är det ingen bil att underskatta och en fullvärdig nerskalad kopia av Traxxas riktiga short-course truckar på 900 hk.

RC-bilen Traxxas Slash 2WD är bakhjulsdriven och anpassad för hård terräng med stora hopp. Rejäla stötdämpare och extra lång fjädring levererar mjuka landningar och dess unika chassidesign med extra markhöjd ser till att Traxxas Slash tar sig förbi hinder som får de flesta konkurrenter att köra fast.

Ett 7-cells NiMH batteri på 8.4V med en kapacitet på 3400 mAh driver bilens Titan 12T 550-motor som även har inbyggd fläktkylning. Genom att temperaturen hålls nere, förlängs inte bara batteriets livslängd, utan du får även en längre körtid som sträcker sig från 30 till hela 45 minuter! Givetvis är batteri och motordelar vattentäta och med hjälp av Traxxas Slash Torque-Control slipper clutch (antisladdsystem) tar du dig barnsligt enkelt igenom även lerigare terräng i tuffa väder.

Bilen styrs med en rattradio och som RTR indikerar är även detta en nybörjarvänlig radiostyrd bil som är färdigbyggd och redo att ge sig ut på äventyr direkt efter uppackning.

Traxxas Slash har dessutom en inbyggd tränings-funktion som vid aktivering begränsar motorns effekt till 50%, något som underlättar inlärningskurvan enormt för detta monster till RC-bil.

HBX Survivor Monstertruck MT RTR 1:12

Billig radiostyrd bil nybörjare

Monstertrucken HBX-survivor MT RTR kniper en tredjeplats och är en av våra två billigare alternativ, kanske också den mest prisvärda radiostyrda bilen för nybörjare.
Den lämpar sig särskilt väl som förstabil även för de yngre barnen, men har samtidigt tillräckligt med “krut under huven” för att passa äldre personer som vill ha en mjukstart där de samtidigt får mycket bil för pengarna.

Snabbfakta

 • Vikt: 0,79 kg
 • Längd: 38cm
 • Höjd: 13 cm
 • Bredd: 28,5 cm
 • Topphastighet: ca 30 km/h (kan uppgraderas till 50 km/h)
 • Rekommenderad ålder: Från 8 år

Och med bil i det här fallet så menar vi givetvis monstertruck. Med fyrhjulsdrift för maximal kontroll och ett lite lättare och mer snabbladdat Li-Ion batteri på 7.4V med 1500mAh, har den en maxhastighet på 30km/h.

HBX Survivor Monstertruck har individuell fjädring på fram- respektive bakhjul som gör den enkel att köra även i de hårda terränger som Monstertrucken känner sig hemma i, vare sig det är i trädgården, skogen eller du vill bekanta dig med riktiga RC-banor.

Kontrollen är även här en rattradio med en räckvidd på ca 80 meter från vilken du direkt kan justera bilens köregenskaper. Fördelen med lithiumbatterier är att de är oerhört kraftfulla, men det är också viktigt att de underhålls på rätt sätt. Vi vill därför påpeka att batterierna ska plockas ur bilen mellan körningarna och fulladdade batterier ska inte sitta kvar för länge i laddaren, används bilen inte en längre tid är det viktigt att underhållsladda dem minst en gång i månaden.

Själva bilen är lätt att underhålla, man kan även senare när man blir mer erfaren enkelt och smidigt trimma den till att gå i hela 50km/h genom att köpa ett uppgraderat motorkit.

HBX Survivor Monstertruck MT är helt enkelt en radiostyrd bil som passar nybörjare från 8 år och uppåt med en prislapp som nästan är för bra för att vara sann!

Billiga och bra radiostyrda bilar för nybörjare

HBX Survivor Buggy

Radiostyrd bil buggy nybörjare

Precis som HBX Survivor Monster ovanför är detta en riktigt bra radiostyrd bil för alla nybörjare. Gott om kraft och riktigt enkel att köra. Mycket bra köp!

Traxxas LaTrax Teton

Ytterligare en bil från Traxxas, däremot en lite billigare sådan. Perfekt radiostyrd bil för nybörjaren tack vare sina utmärkta köregenskaper kombinerat med ett lägre pris!

Grave Digger 1:6

Grave digger radiostyrd bil

En radiostyrd varsion av de otroligt populära Grave Digger. Lämpar sig väl för att köras både inomhus såväl som utomhus tack vare de stora däcken!

Jamara Derage XP2

billig radiostyrd bil nybörjare

En riktigt billig men bra radiostyrd bil. Fyrhjulsdriven och gott om krut under huven. En riktigt fynd om jag får säga det själv!

Fortsättning: Bästa radiostyrda bilen för nybörjare

Traxxas Rustler 1/10 2WD TQ RTR

elektrisk radiostyrd bil för nybörjare

På fjärde plats hamnar Traxxas Rustler, en toppsäljare med samma motor som ARRMAs Typhon men i en RC-bil som väger ett helt kg mindre.

Av de hittills listade bilarna är Traxxas Rustler helt klart den bästa on-road bilen och fantastiskt kul att köra på främst asfalt och grus.

Snabbfakta

 • Vikt: 1,69 kg
 • Längd: 31 cm
 • Höjd: 18 cm
 • Bredd: 28,5 cm
 • Topphastighet: 50-60 km/h (beroende på val av batteri)
 • Rekommenderad ålder: Från 12 år

Den är visserligen byggd för att tåla all form av terräng även i tuffare väder, något som till stor del möjliggörs genom en bakhjulsdrift som driver hjul med i princip off-road däck.

Den är dessvärre lite svårmanövrerad i tuffare terräng, där du blir tvungen att hålla hastigheten nere för att inte helt tappa kontrollen och övergå till ofrivilliga cirkuskonster. Det är alltså ingen bil du ska välja om det främst är terrängkörning du är inriktad på.

Den starka motorn i lätt förpackning ger Rustlern en topphastighet på nästan 60 km/h med en körtid på ca 15 minuter beroende på vilket batteripaket du väljer. Vi rekommenderar starkt Traxxas egna NiMh-paket och med fördel det starkare alternativet i form av ett 7-cellsbatteri på 8.4V och 3000mAh som även innehåller en snabbladdare, vilket lämpar sig särskilt väl med tanke på att vare sig batterier eller laddare medföljer. Du behöver även 4x AA batterier till rattradion (kontrollen).

Egentligen är det just detta som är den enda nackdelen, annars är Traxxas Rustler 1/10 2WD TQ en radiostyrd bil som även nybörjaren snabbt lär sig bemästra på rätt ytor, en bil du kan underhålla dig med genom att slira runt som en kung eller imponera med kaxiga omkörningar i skarpa kurvor.

Det är inte utan anledning Rustler är en av Traxxas toppsäljare!

ARRMA Typhon Mega 1/8 4WD - RTR

Bästa RC bilen för nybörjare

ARRMA´s fyrhjulsdrivna monster Typhon Mega lever upp till sitt namn med råge och är en oerhört prisvärd och ostoppbar RC-bil med fräck design som tar sig igenom all möjlig terräng. Likt en tyfon räds den inte något oväder, Typhon Mega är oväder – fast med snygg design och vassa färger!

Snabbfakta

 • Vikt: 2.73 kg
 • Längd: 51 cm
 • Höjd: 19.5 cm
 • Bredd: 30.5 cm
 • Topphastighet: ca 50 km/h
 • Rekommenderad ålder: Från 12 år

En konstruktion i perfekt balans mellan kompositmaterial, stål och aluminium utgör tillsammans grunden i denna stryktåliga RC-bil med riktigt vass exteriör.

ARRMA Typhon MEGA styrs genom ett Spektrum STX2 radio-system, vilket utgörs av en mottagare i bilen och en stark 2.4Ghz sändare i form av en handkontroll med pistolgrepp, en s.k. rattradio. Du accelererar med “avtryckaren” och styr med det finkänsligt hjulet på sidan av den ergonomiska kontrollen som tillsammans med en stark servomotor gör ARRMA Typhon MEGA till en lättstyrd radiostyrd bil för nybörjare med fenomenal respons över långa avstånd.

Den vattentäta motorn drivs det medföljande 2400 mAh-batteriet på 8.4V och bilen hålls på plats i hastigheter på upp till 50km/h genom en smart aerodynamisk design som tillsammans med bakvingen skapar hög nedåtkraft.

Det tar ca fem timmar att ladda upp batterierna som ger sedan ger dig upp till 20 minuters intensiv körtid. Den smarta konstruktionen gör att bilen är lätt att underhålla utan att det kräver någon tidigare erfarenhet, samt lämnar även utrymme för en batteriuppgradering för den som vill trycka ut några minuters extra körtid.

I namnet ARRMA Typhon MEGA 1/8 4WD – RTR, står 1/8 för skalan, 4WD för fyrhjulsdriften och MEGA talar för sig självt, då det som sagt rör sig om ett riktigt kraftpaket på 2.7 kg och med en längd på drygt en halv meter (51,1cm).

ARRMAs Typhon MEGA ger dig mer än vad du betalar för och är tack vare sin stryktåliga konstruktion med vattentäta elkomponenter, fräcka design och suveräna kontrollsystem med kraftig servo och fyrhjulsdrift, den perfekta elektriska radiostyrda bilen för nybörjare eller äldre barn som vill ge sig in i den fartfyllda RC-världen på riktigt! 

Traxxas Rustler 4x4 VXL RTR TQI TSM

Snabb radiostyrd bil nybörjare

Traxxas Rustler med fyrhjulsdrift är ganska lik deras Rustler med tvåhjulsdrift på utsidan, men som vi redan vet så är det insidan som räknas.

Och här finns det inte mycket utrymme för något att önska, Traxxas Rustler 4×4 VXL RTR TQI TSM är mer eller mindre fulländad

Snabbfakta

 • Vikt: 2,32 kg
 • Längd: 48 cm
 • Höjd: 16 cm
 • Bredd: 33 cm
 • Topphastighet: ca 105 km/h (med 3S LiPo batteri)
 • Rekommenderad ålder: Från 14 år

Den väger nästan ett kg mer, har 2 cm bredare hjulbas för en perfekt balans av stabilitet och kontroll, en kontroll som når nya höjder genom ett litet set av minihjul längst bak som låter dig styla runt längre sträckor på bakhjulen och med en nästintill magisk upprättningsfunktion som genom ett enkelt knapptryck vänder Rustlern rätt om du skulle råka hamna upp och nervänd.

Chassit är förstärkt och sitter som fastetsat men har samtidigt en innovativ funktion som gör att du enkelt kan ta loss det med en hand.

Att den inte hamnar etta på listan beror främst på att den är lite dyrare, men också för att dess kapacitet sträcker sig långt bortom nybörjarnivå beroende på vilka batterier du väljer att använda.

Med Traxxas 7-cells 8.4V 3000mAh NiMH batteri har du precis lagom med kraft för att ta dig igenom all sorts terräng i upp till 50 km/h, även som nybörjare. Men du kan också välja 2S LiPo batterier, eller varför inte 3S LiPo batterier på 11.1V med över 6000mAh för att krossa den magiska hastighetsgränsen på 100km/h utan problem!

Det här är med andra ord ingen RC-bil att leka med, åtminstone inte om du tävlar mot den, som förare gäller motsatsen och Traxxas Rustler 4×4 VXL RTR TQI TSM erbjuder en i princip gränslös upplevelse oavsett var du kör, det är en radiostyrd bil du kan köra i alla terränger och alla väder, vare sig det är en RC-bana eller en skatepark i betong.

Det blir inte bättre än så här och bortser vi från priset är det här den bästa radiostyrda bilen för nybörjare!

ARRMA Kraton 6S BLX 4WD 1/8

Sist ut och dyrast men absolut inte sämst, har vi vad som på denna lista blir det närmsta ARRMA’s motsvarighet till Traxxas fyrhjulsdrivna Rustler ovan, sett till kvalitet och prestanda. ARRMA Kraton 6S BLX 4WD är en riktig best på nästan 5kg, en höghastighets monstertruck och den största av de nybörjarvänliga RC-bilarna på listan.

Snabbfakta

 • Vikt: 4,85 kg
 • Längd: 59,5 cm
 • Höjd: 19,5 cm
 • Bredd: 46 cm
 • Topphastighet: ca 100 km/h (med 2x3S / 6S LiPo batteri)
 • Rekommenderad ålder: Från 14 år

Med ett Spektrum STX2 radiosystem har du samma kontroll och respons som ARRMA’s Typhon högst upp i vår lista, vilket minst sagt kommer till användning med tanke på att vi här talar om en radiostyrd monstertruck som når en topphastighet på precis under 100km/h.

Minst sagt, inte för att det på något sätt rör sig om ett dåligt kontrollsystem, men med 5kg som dundrar fram i 100km/h hade det samtidigt varit befogat med ett snäppet bättre sådant.

Likt Rustlern följer det dessvärre inte med några batterier i paketet till vare sig rattradio eller själva bilen, även här får du välja till ett lämpligt sådant paket där du som nybörjare med fördel kanske inte börjar med den starkaste varianten. Vi rekommenderar i första hand 4S LiPo 4500mAh+ 35c+ och när du blir lite varmare i kläderna kan du krydda till det med hela 6s LiPo.

Det viktigaste är att det är just LiPo batterier med IC5/EC5-kontakt och antingen 2x 2S-3S eller 1x 4S-6S, i bägge fallen med minst 35c och åtminstone 4000mAh så att du får en bit över 20 minuters körtid.

Bortsett från batterierna är denna tungviktare precis som alla andra radiostyrda bilar för nybörjare i vår lista färdigbyggd och redo att köra direkt efter uppackning.

Nybörjare eller inte, med ARRMA’s Kraton 6s BLX står du inför en mäktig upplevelse och har med stor sannolikhet störst muskler på banan vart du än beger dig!

Avslutande tankar

Att som nybörjare ge sig in i den “riktiga” RC-världen kan vara överväldigande, det är en mycket väletablerad marknad som har funnits länge jämfört med dagens superpopulära drönare, och det finns oerhört mycket att välja på.

Vissa kräver mer underhåll än andra och många radiostyrda bilar är nischade för specifika ändamål eller egenskaper.

Därför har vi tagit fram en lista som hjälper dig att välja den bästa radiostyrda bilen för nybörjare, med ett prisvärt allround-val i toppen av en lista som även innehåller mer terränganpassade bilar samt både billigare och dyrare alternativ.

Vare sig du är ute efter den perfekta presenten till ditt 6- eller 15-åriga barn, eller vill skämma bort dig själv, så har vi presenterat dig med den perfekta utgångspunkten för att göra ett kvalificerat val du kommer ha stor glädje av i lång tid framöver.

Samtliga radiostyrda bilar är färdigbyggda och redo att köra direkt efter att du har packat upp dom, det finns med andra ord ingen anledning att leta vidare på egen hand och riskera att gå vilse – utan du är bara några knapptryck ifrån att tillföra en rejäl dos fartfylld action och spänning i tillvaron!

Var artikeln hjälpsam?

Click on a star to rate it!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal röster: 8

Inget betyg satt

Lämna en kommentar