Bästa Diktafon 2024 – Stort Test av Diktafoner

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Diktafoner är bekväma och bärbara verktyg. De kan dokumentera föreläsningar, intervjuer, konversationer och annat ljud som du kanske vill lyssna på senare. Till skillnad från förr i tidens magnetbandsdesign spelar dagens röstinspelare in till internt lagringsutrymme eller SD-kort för att ge bättre filorganisation och kompatibilitet med datorer. 

Diktafoner har ett brett utbud av ljudkvalitet; vissa designs kan spela in brett stereoljud vid höga bithastigheter, medan andra utmärker sig på att fånga komprimerat ljud och tal enbart. Att veta skillnaden kan djupt påverka din lyssnarupplevelse. Om du letar efter en snabb lösning för att fånga ljud när du är på språng, kommer de bästa diktafonerna spara dig mycket tid och se till att du inte missar en enda detalj.

Snabb översikt över bästa diktafonerna 2024

Bild Diktafon  
backpac Olympus VN-541 PC Diktafon
(BÄST I TEST 2024)
Se billigaste pris >
backpac Zoom H1n Ljudinspelare
(BÄSTA UTMANAREN)
Se billigaste pris >
cordlessblower Digital Diktafon SK-012
(BÄSTA BUDGETVAL)
Se billigaste pris >
cordlessblower Zoom H5 Handyrecorder
(BÄSTA PREMIUMVAL)
Se billigaste pris >

Topp 4 bästa diktafoner 2024

Diktafoner är ganska enkla enheter som består av mikrofoner, uppspelning, inspelningskontroller och fillagringssystem. De bästa diktafonerna skiljer sig åt genom portabilitet och användarvänlighet, vilket sparar tid och låter användaren fokusera på konversationen eller föreläsningen. Låt oss gå igenom de diktafoner som är bäst i test 2024.

1. Olympus VN-541 PC Diktafon – Bäst i Test 2024!

Olympus VN-541 PC Diktafon - Bäst i Test

Vad vi gillar

 • Många inspelningstimmar
 • Brusreducerande Low-cut filterfunktion
 • Låg energiförbrukning
 • Enkelt att spara filer och navigera

Vad vi inte gillar

 • Brukshandvisningen kan vara något svår att förstå

Olympus VN-541PC diktafon är den idealiska enheten för företagare eller studenter. Den är byggd för omedelbar diktering; genom att skjuta REC-omkopplaren börjar brännaren omedelbart spela in även när strömmen inte är på. Den möjliggör användning även för blinda, vilket gör den tillgänglig för alla. 

Genom att välja olika scener anpassar sig inspelaren till olika situationer. De sparade mapparna sorteras efter inspelningsscen så att du enkelt kan söka efter dem. Dessutom reducerar brusreduceringsfunktionen kraftfullt oönskade omgivningsljud, vilket är mycket effektivt när du spelar upp mötesinspelningar. Det är enkelt att ansluta för att spara dina data med mikro-USB-kabeln. Det finns ett hörlursuttag som gör att du kan bredda omfånget för ljudupptagningsförmågan. 

Olympus VN-541PC förbrukar väldigt lite ström vilket gör att batteritiden håller mycket längre. Batteritiden är på upp till 60 timmar, och diktafonen kan lagra 1570 timmar inspelning. Med det sagt är det helt klart den bästa diktafonen på marknaden 2024!


2. Zoom H1n Ljudinspelare – Bästa utmanaren

Zoom H1n Ljudinspelare - Bästa utmanaren

Vad vi gillar

 • Dubbla mikrofoner i X/Y-mönster
 • Automatisk inställning av inspelningsnivåer beroende på omgivning och ljud
 • Möjlighet att montera diktafonen på stativ
 • Inspelning i högkvalitativt MP3- eller WAV-format
 • Dedikerade knappar för varje funktion gör det enkelt att använda diktafonen

Vad vi inte gillar

 • Relativt kort batteritid
 • Micro-SD-kortet ingår inte i paketet och måste köpas separat

Upptäck den högkvalitativa ljudinspelaren med dubbla mikrofoner som är placerade i ett X/Y-mönster för att ge optimal stereobild – den perfekta diktafonen för alla dina behov. Inspelningsinställningarna anpassas automatiskt beroende på omgivningen och ljudet för att ge dig en kristallklar inspelning varje gång. Med dedikerade knappar för varje funktion är det enkelt att använda och det finns till och med en 1/4-tumsgänga för montering på stativ.

Den här diktafonen är utmärkt för allt från musikkonserter till föreläsningar och affärsmöten. Det finns en ingång för extern mikrofon och en utgång för hörlurar. Inspelningsformaten inkluderar MP3- (upp till 320 kb/s) eller WAV-format (upp till 96kHz, 24-bit). Mikrofonen kan även användas som en USB-mikrofon och du kan överföra inspelningarna till datorn via Micro-USB. Det finns också plats för Micro-SD-kort (maximalt 32 GB, medföljer dock inte).

Denna högkvalitativa ljudinspelare levereras med 2x AAA-batterier och har en batteritid på upp till 10 timmar. Så oavsett om du är en journalist, musiker eller bara behöver en pålitlig diktafon för viktiga möten och samtal, så kommer denna ljudinspelare att vara din trogna följeslagare. Med dess enkla användning och höga kvalitet på inspelningarna kommer du inte att bli besviken. Med det sagt är detta den bästa utmanaren till testvinnaren 2024.


3. Digital Diktafon SK-012 – Bästa budgetval

Digital Diktafon SK-012 - Bästa budgetval

Vad vi gillar

 • Rundstrålande mikrofon ger bra ljudkvalitet
 • Liten och portabel
 • Fyra inspelningslägen ger flexibilitet i att välja inspelningskvalitet
 • Utrustad med LCD-display för enkel navigering
 • Kan användas som MP3-spelare

Vad vi inte gillar

 • Endast ett mikrofoningång
 • Kan inte spela in i högsta ljudkvalitet för professionella inspelningar
 • Inga dedikerade knappar för varje funktion, vilket kan göra det svårt att navigera mellan olika inställningar

Här har vi vinnaren i “Bästa budgetvalet” – SK-012, den mest prisvärda diktafonen på marknaden! Med sin metalliska yta och eleganta design är det en enhet som passar lika bra för professionella som för amatörer. Perfekt för inspelning av intervjuer, möten och föreläsningar, och den är även utmärkt för studenter.

Med en imponerande minneskapacitet på 8GB kan du spara en hel del inspelningar utan att behöva oroa dig för att lagra dem på annat håll. Du kan även använda enheten som en MP3-spelare och lyssna på musik samtidigt som du har dina inspelningar på samma enhet.

Enheten har fyra inspelningslägen (32, 64, 192, 384 kbps) och stöder flera format såsom MP3, WMA, ASF och WAV. SK-012 är även utrustad med en VOR-funktion som automatiskt startar inspelningen när ljud detekteras och stoppar när det är tyst. Batteritiden är imponerande på upp till 15 timmar, vilket är perfekt för längre inspelningar.

Förpackningen innehåller allt du behöver för att komma igång – hörlurar, USB-kabel, mikrofonkabel, telefonadapter och ljudkabel. SK-012 är enkel att använda och är ett utmärkt val för alla som vill ha en pålitlig och prisvärd diktafon.


4. Zoom H5 Handyrecorder – Bästa premiumval

Zoom H5 Handyrecorder - Bästa premiumval

Vad vi gillar

 • Passar alla olika ändamål
 • Mycket hög ljudkvalitet
 • Kan spela in på upp till fyra spår samtidigt
 • Lätt att använda
 • Praktisk att fästa på stativ och liknande

Vad vi inte gillar

 • Relativt dyr jämfört med andra diktafoner på marknaden
 • Svårt att navigera i menyn för nybörjare

Zoom H5 är en exceptionell diktafon med professionell ljudkvalitet på 24bit/96kHz, som passar perfekt för en mängd olika inspelningsbehov. Det är en mångsidig inspelare som ger dig alla sorters inspelningsmöjligheter i en och samma maskin. Diktafonen är den bästa modellen i premiumsegmentet, så den kanske inte är något för nybörjaren.

Den har två kombinerade XLR-/teleingångar, med möjlighet att lägga till ytterligare två – alla med fantommatning. Det betyder att du kan spela in samtidigt på fyra kanaler och använda vilka instrument, mikrofoner, myggor och ljudkällor du vill. Med H5 kan du spela in allt från sång, instrument, liveframträdanden, föreläsningar, podcasts, intervjuer till naturljud.

Zoom H5 är enkel att använda, och alla kanaler, även mikrofonkapslarna, har sin egen fysiska volymratt som skyddas av en bygel, så du behöver inte bläddra i några menyer. Det finns även en inbyggd högtalare och hörlursutgång, samt en line-utgång där du kan skicka ljudet direkt från H5 till din DSLR-kamera.

H5 drivs av två vanliga AA-batterier och kan klara långa inspelningssessioner. Dessutom finns det stöd för ett 32GB SDHC-kort, vilket ger dig gott om utrymme för inspelningar. Zoom H5 har också digitala funktioner som kompressor, limiter och low-cut-filter för att ge en mjukare inspelning och ta bort eventuella störningar.

Om du är musiker finns det en inbyggd metronom och kromatisk stämapparat, och du kan ställa in uppspelningshastigheten mellan 50% – 150% och separat ställa in pitch. Det finns också en loop-funktion som gör att du kan spela upp ljudet om och om igen automatiskt, vilket är en bra funktion för musiker som vill öva genom att spela in först långsamt och successivt öka tempot.

Zoom H5 har också tre funktioner som förebygger problem och kan rädda misslyckade inspelningar. Förutom att det är en av de mest mångsidiga inspelarna, är H5 också en av de mest användarvänliga diktafonerna på marknaden. Med det sagt är denna diktafon den bästa premiummodellen på marknaden 2024.


Vad du ska tänka på när du köper en diktafon

Handhållna diktafoner och röstinspelare har huvudsakligen samma grundläggande funktioner. För att välja en handhållen röstinspelare som är bra för dig, fundera över hur du tänker använda den. I allmänhet bör en bra diktafon producera tydligt, begripligt ljud, vara lätt att använda och vara portabel. Här är vad du bör veta och tänka på:

Ljudkvalité

Tillverkare sparar ofta utrymme på diktafoner genom att spela in med lägre bithastigheter och i komprimerade format. Detta är vanligtvis bra för anteckningsapplikationer och transkriptionsändamål, men om du vill använda ditt inspelade ljud i en produktionsmiljö, använd en röstinspelare som spelar in i högkvalitativa format. Tänk på att ju högre kvalitet du spelar in, desto snabbare får du slut på lagringsutrymme.

Lagar om inspelning

Det finns lagar som säger hur man får spela in ljud. Enligt 4 kap. 9 a § Brottsbalken (“BrB”) att det är olagligt att spela in privata samtal om (1) de som deltar i samtalet är omedvetna om att inspelning sker och om (2) den som spelar in inte själv deltar i samtalet (olaga avlyssning)Man kan därför säga att det alltså är fullt tillåtet att spela in samtal som man själv deltar i, och man behöver då inte göra de andra samtalsparterna medvetna om att samtalet spelas in. Reglerna gäller oavsett om samtalet sker över telefon eller öga mot öga. Men det kan ändå vara bra att informera samtalspartnerna, om detta inte motverkar själva syftet med inspelningen.

Typ av inspelning

Den mänskliga rösten upptar ett specifikt frekvensområde, vilket är anledningen till att vissa tekniker, inklusive brusreducerande hörlurar och smartphonemikrofoner, är särskilt bra på att separera den från bakgrundsljud. Om du spelar in ljud främst för att göra anteckningar, överväg en diktafon som automatiskt förbättrar tal samtidigt som bakgrundsljud ignoreras.

Kapacitet

Röstinspelare med högre lagringskapacitet är bättre lämpade för de oförutsägbara förhållandena vid fjärrinspelning, oavsett om du genomför intervjuer, spelar in konserter eller andra ljud. Om du kommer att använda din diktafon under längre perioder på andra platser, överväg en design som använder SD-kort eller andra flyttbara media för att säkerställa att du inte får ont om utrymme när du behöver det.

Diskret formfaktor

Om du vill spela in ljud utan att det märks, så bör diktafonen ha ett diskret och minimalistiskt utseende som inte väcker någon uppmärksamhet. I vårt test har vi valt ut flera diktafoner som kan spela in högkvalitativt ljud samtidigt som de förblir relativt oansenliga, vilket kan hjälpa personer att känna sig lugna och förbättra kvaliteten på dina interaktioner.

Redigeringsmjukvara

Även om den här guiden är tillägnad hårdvaran du behöver för att skapa inspelningar, bör du se till att den du väljer stöder ljudformaten MP3 eller AAC. Dessa vanliga format är kompatibla med alla gratis eller betalda ljudredigerare, musikproduktionsprogram och mediaspelare för Windows och MacOS. Att välja ljudformat av högre kvalitet som FLAC, ALAC eller AIFF kommer att äta upp mer utrymme, vilket innebär att din inspelare inte kommer att kunna få plats med så många inspelningar.

Diktafon som ligger på ett bord

Vanliga frågor om diktafoner och röstinspelare

Hur mycket kostar en diktafon?

Detta beror på hur mycket du är villig att spendera, men diktafoner kostar i allmänheten mindre än 1000 kronor, även om det finns modeller som kostar något mer än detta.

Är diktafoner bättre än telefoner?

När det gäller inspelning av röstljud erbjuder diktafoner några betydande fördelar jämfört med smartphones. Den mest anmärkningsvärda av dessa fördelar är ljudkvaliteten. Diktafoner är utformade speciellt för att fånga röstljud. Som sådana inkluderar de inspelningsmöjligheter som de flesta smartphones inte kan konkurrera med, inklusive bättre interna mikrofoner, större stöd för olika filformat, brusfiltrering och mer.

Hur överför jag data från min diktafon till datorn?

Detta beror på diktafonen. I vissa fall kan du ansluta den direkt till din dator; i andra fall måste du mata ut ett minneskort från diktafonen och sätta i det i din dator. Diktafoner med hög lagringskapacitet kan spela in flera timmar åt gången. Röstinspelare har ofta även programvara som låter dig börja och avsluta inspelningar, och i vissa fall kontrollera dina volymnivåer eller andra grundläggande data.

Vilka företag säljer diktafoner?

Det finns flera återförsäljare av diktafoner. Några av de vanligaste inkluderar Kjell & Company, Clas Ohlson, Elgiganten, NetOnNet, Amazon och Dustin. Återförsäljarna har olika utbud och olika priser, och vi har i detta bäst i test hittat de billigaste priserna för samtliga av våra favoriter.

Vad är skillnaden på en röstinspelare och en diktafon?

Skillnaden mellan en diktafon och en röstinspelare är en fråga om terminologi. Dictaphone var ett företag som tillverkade inspelningsenheter, med början på 1880-talet. Så småningom utvecklades termen “diktafon” till att betyda vilken enhet som helst som kan spela in diktering. Termen blev då vanligast förknippad med handhållna magnetband (kassettbandspelare). Nu när digitala röstinspelare har ersatt kassettbandspelare, hänvisar de flesta helt enkelt till dikteringsapparater som digitala röstinspelare.

Kan jag göra podcasts med en diktafon?

Ja, du kan använda alla röstinspelare vi listade ovan för att producera podcast. Förstå bara de krav du har innan du ger dig ut på den här resan för att skapa innehåll.

För att låta bra skulle en podcast med flera värdar/gäster behöva två inspelare eller en inspelare med flera spåralternativ. Om du är ny och inte vill tömma plånboken, kommer budgetalternativen att ge utmärkt klarhet och fokuserat ljud på din röst.

Kom ihåg att podden handlar om innehållet; om innehållet är bra kommer prenumeranterna att lyssna. Barriären för ljudinspelningar av god kvalitet av rösten är ganska låg.

Det är tillräckligt enkelt att använda någon av modellerna ovan för att göra en podcast med bra ljud, speciellt om du är villig att ägna tid åt att optimera ditt inspelningsutrymme. Inga hårda ytor för ljud att studsa på, och håll fönstren stängda och externa bullerfaktorer till ett minimum.

Vi lever i en tid där studioproduktion inte skiljer sig så mycket från hemmaproduktion, och det är en av de mest spännande sakerna med att skapa innehåll 2024. Kraften att producera fantastiskt innehåll som folk kommer att lyssna på är till hands. Om du har något att säga, stå upp och säg det. Folk kommer troligtvis att lyssna förr eller senare.

Slutord

Diktafoner är användbara verktyg för att eliminera utmaningen med att förhålla sina anteckningar och lyssna, så att personer som är involverade i föreläsningar, samtal och intervjuer kan förbli engagerade. När det är dags att granska ditt ljud, erbjuder de bästa röstinspelare också enkla uppspelningsfunktioner för att göra transkriptionen till en lek. Om du letar efter ett bekvämt sätt att skapa inspelningar, göra anteckningar eller hålla koll på språng, kan en dedikerad röstinspelare göra allt det tunga arbetet åt dig.

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal röster: 52

Inget betyg satt

Lämna en kommentar