Bästa Radiostyrd Grävmaskin 2024 [BÄST I TEST]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Radiostyrd grävmaskin - bäst i test

Att köra radiostyrda fordon är bland det roligaste man kan göra! Det vanligaste är kanske att man kör en radiostyrd bil, båt eller drönare. Vissa av oss gillar dock kanske lite tyngre maskineri? Jag minns när jag var en ung grabb och var helt fascinerad av de stora traktorerna och grävmaskinerna när de skottade flera ton snö.

För oss som gillar tunga maskiner och att köra radiostyrt så har jag här skrivit ihop en liten köpguide så ni kan hitta en radiostyrd grävmaskin som passar er. Inför denna artikel har jag också gjort lite grävande (!) och listar därför några av de bästa radiostyrda grävmaskinerna för barn och för vuxna i olika prisklasser!

Denna radiostyrda grävmaskin föreställer en Volvo EC160E, men istället för att väga flera ton är denna betydligt enklare att köra med sin 1:16 skala.

Till skillnad från den dyrare modelen från SIKU, längre ner i denna lista, är denna grävmaskin tillverkad till största del av plast. Det gör den inte riktigt lika hållbar, men desto billigare är den allt! Räckvidden är ca 25 meter och dubbla motorer (en för banden och en för grävarmen) gör att man har gott om kraft.

Till skillnad från billigare grävmaskiner kan grävarmen på denna maskin höjas och sänkas som man vill. Det är alltså ingen maskin med en förutbestämd rörelse när man trycker på knappen. Utöver skopan kan man även montera en gripklo och slagborr (den skadar inte golven, jag lovar) på grävmaskinen.

Precis som värstingmodellen har grävmaskinen arbetsbelysning för att ge en realistisk känsla. Dessutom har den en tuta samt motorljud för att förhöja upplevelsen ytterligare (Till föräldrarna: motorljudet går att stänga av!).

Letar ni en bra kompromiss mellan rimligt pris och roliga funktioner kan denna radiostyrda volvoinspirerade grävmaskin vara bäst för er!

Här hittar vi en riktigt prisvärd radiostyrd grävmaskin från Jmatic i skala 1:27 gjord i slagtålig plast.

Precis som med de dyrare grävmaskinerna i lsitan kan grävarmen och skopan manövreras var för sig vilket gör upplevelsen mer realistisk när man gräver i sanden och gruset.

Grävmaskinen styrs på 2,4 Ghz frekvensband. Detta innebär att flera radiostyrda maskiner kan köras samtidigt utan att störa ut varandra.

Billigare radiostyrda maskiner brukar styras på lägre frekvensband som tyvärr stör ut varandra. Så, är ni två eller fler som vill köra samtidigt går det jättebra med denna radiostyrda grävmaskin från Jmatic.

Grävmaskinen väger 0,8 kg och rekommenderas för barn över 5 år.

Här är en lite enklare radiostyrd grävmaskin för barn. Grävarmen kan, med två olika knappar, styras upp och ner där skopan går i en grävande rörelse samtidigt.

Det är alltså inte separata rörelser så som tidigare grävmaskiner i denna lista.

Detta gör att kontrollerna för grävmaskinen är enklare och passar därför bra för de yngre grävmaskinisterna!

Även denna grävmaskin går på 2,4Ghz frekvensen vilket möjliggör för flera förare samtidigt. Räckvidden är ca 20m vilket räcker gott och väl i de flesta lägen. Chassiet kan vridas 360 grader på banden innan det tar stopp.

Det medföljande batteriet är uppladdningsbart och på en laddning får man ca 20 minuters körning, ni som är föräldrar vet nog att det räcker gott och väl för de minsta barnen. Denna radiostyrda grävmaskin är gjord i stöttåligt och giftfritt ABS-plast.

Här har ni ett mycket bra val om ni vill köpa en “fullstor” grävmaskin av enklare slag för de lite yngre barnen!

Här är värstingmodellen från SIKU. Detta är en riktigt maffig leksak i skala 1:32 där större delen av chassi, hytt och skopa är gjort av metall.

Denna radiostyrda grävmaskin har full funktionalitet, det vill säga att skopa, larvband och allt som rör sig på en riktig grävmaskin även fungerar på denna radiostyrda variant.

Grävmaskinen är också utrustad med arbetsbelysning som kan slås på och av vilket ger en riktigt realistisk upplevelse.

Grävmaskinen kommer monterad och klar, det enda man behöver köpa till är 3x C-batterier för grävmaskinen och 4X AA-batterier till sändaren.

Letar du den absolut maffigaste radiostyrda grävmaskinen för barn och vuxna och känner att det kan vara värt att lägga en slant? Ja, då kan jag varmt rekommendera grävmaskinen från SIKU! 

Har har vi en riktigt rolig maffig radiostyrd grävare, faktum är att grävmaskinen styrs med 15 kanaler. 

Den kan köras fram, bak och snurra runt. Grävarmen är ledad och kan ställas in i olika lägen. Skopan kan stänga sig. Ja, denna grävmaskin kan i princip göra allt som en riktigt grävmaskin kan!

Denna grävmaskin körs på 2.4Ghz bandet, detta betyder att man kan köra flera stycken samtidigt, superkul för både barn och vuxna.

Här är en ordentlig grävare för även de större barnen.

Video: Här ser ni Volvo Grävmaskin EC160E

Köpguide - hitta bästa radiostyrda grävmaskinen

Rekommenderad ålder

Detta gäller främst ifall man ska köpa en radiostyrd grävmaskin för barn, men det första man bör kika på är rekommenderad ålder. Vi vill såklart att barnen ska kunna leka med barnen utan att vi måste oroa oss för att de kan skada sig själva. Även om en radiostyrd grävmasking kan verka “enkel” och bör passa en yngre användare än vad den rekommenderade åldern anger så måste man ha i beaktande att även “enkla” radiostyrda grävmaskiner kan innehålla små delar. Dessutom vill vi inte att den radiostyrda grävmaskinen ska vara för svår att använda likväl som den inte ska vara för enkel och tråkig.

Frekvens

Detta är kanske det man missar lättast, nämligen vilken frekvens som används mellan bilen och kontrollen. Beroende på vilken frekvens som används kan det skilja sig ifall man kan köra flera radiostyrda fordon samtidigt eller inte. Oftast brukar radiostyrda fordon styras på 27Mhz och 40 Mhz frekvenser, rc fordon som styrs på dessa frekvenser kan ej köras samtidigt som andra fordon som styrs på samma frekvens. Signalerna kommer då störa ut varandra. Det är oftast de billigare radiostyrda fordonen som går på dessa två frekvensband. 

Dyrare fordon brukar oftast styras på 2,4Ghz frekvens (men ibland kan även riktigt billiga maskiner stödja detta frekvensband) och detta gör det möjligt att köra flera fordon samtidigt. Även om flera kör samtidigt och alla är på 2,4Ghz frekvensen så kommer inte signalerna att störa ut varandra. Så om du vet att ni kommer köra samtidigt som andra är det bäst att leta en maskin som styrs på 2,4Ghz frekvens.

Batteritid

När man köper radiostyrda leksaker måste man också fundera på batterierna. Ingår dem eller måste man köpa egna batterier? Vilka sorts batterier passar och är de uppladdningsbara? Oftast framgår det på produktsidan ifall batterier ingår, vilken storlek de är och ifall de är uppladdningsbara så se till att läsa noggrant så man inte missar den informationen. Det finns nog inget tråkigare att öppna paketet med leksaken för att sedan behöva vänta tills man kan köpa batterier.

Sedan bör man också fundera på hur länge kan man köra den radiostyrda leksaken innan batterierna tar slut och sedan hur lång tid det tar att ladda (om man har uppladdningsbara batterier såklart). Att köpa en radiostyrd grävmaskin som kan köras i fem minuter men som sedan måste laddas i en timme är inte vidare kul. En radiostyrd leksak ska köras, inte laddas konstant! 

Oftast brukar genomsnittlig körtid anges på produktsidan, men annars får man googla, det finns nästan alltid information på Google. Så mitt tips är att kolla efter en radiostyrd grävmaskin som har rätt bra körtid utan att tiden för laddning är allt för lång. En sak att tänka på däremot, det är väldigt sällan som körtiden är längre än laddtiden.

Vilka funktioner ska grävmaskinen ha?

Detta går lite hand i hand med förarens ålder. Är det ett äldre barn som ska köra grävmaskinen är det roligare med en lite mer avancerad grävmaskin där lampor och grävarm fungerar som på riktigt. Sen får man också fundera på om det kommer vara flera som kör radiostyrda leksaker samtidigt. Om så är fallet bör man försöka köpa en radiostyrd leksak som fungerar på 2,4Ghz frekvensen, annars kommer signalerna störa ut varandra.

Tänk också på om ni verkligen vill köpa en radiostyrd grävmaskin som låter, exempelvis genom “motorljud” och andra ljud en riktig grävmaskin skulle ge ifrån sig. Det är kanske kul för barn, men för vuxna blir det lätt tradigt.

Materialval

Ska man köpa en radiostyrd grävare av metall eller plast? En i metall kommer vara dyrare i inköp men troligtvis hålla bättre än en grävmaskin i plast. Däremot är en grävmaskin i plast betydligt billigare och om barnet kanske växer ifrån leksaken är det inte lite trist för plånboken.

Bästa radiostyrda grävmaskinen för barn?

Detta är svårt att svara på. Det första man måste tänka på är barnets ålder. Ett äldre barn kan köra en mer avancerad grävmaskin medan en yngre troligtvis klarar sig med en enklare maskin där grävarm och skopa rör sig tillsammans. Jag skulle säga att de tre första grävmaskinerna i denna lista passar barn över 4-5 år medan de två sista grävmaskinerna passar bäst till 2-4 åringar.

Vi har massa förslag på radiostyrda leksaker för mindre, gillar du bilar så kan vi varmt rekommendera vår guide: Radiostyrda bilar för små barn

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal röster: 5

Inget betyg satt