DJI Mini 2 – Test och Recension 2024

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

DJI Mini 2 - Bästa drönaren någonsin?

DJI Mini 2 är en kameradrönare som har väckt stor uppståndelse den senaste tiden, men hur bra drönare är det egentligen? Mycket av uppståndelsen har varit självklar efter föregångaren form av succén DJI Mavic Mini.

Men också efter att vissa butiker i den amerikanska butikskedjan Best Buy gjorde misstaget att sälja några DJI Mini 2 innan dess officiella lansering, även Mediamarkt råkade ha lite för bråttom och publicerade Mini 2 på sin hemsida av misstag.

Sedan dess har det lagts upp otaliga videos online som engagerat drönarentusiaster i olika communityn över hela världen. Vad har Mini 2 för egenskaper? Stödjer den videoinspelning i RAW-format? Hur mycket bättre är kameran hos DJI Mini 2 mot föregångare DJI Mavic Mini? Hur prisvärd är den?

Vissa av dessa frågor har redan besvarats sedan dagar tillbaka, dess vikt, att den kan spela in video i 4K och att den har längre räckvidd än sin föregångare. Men många frågor har också gått obesvarade, då ingen ännu faktiskt kunnat testa att flyga denna kameradrönare. Detta då DJI Mavic Mini 2 och dess olika funktioner styrs med hjälp av DJI´s Fly app, där dessa funktioner ännu inte hade låsts upp.

Fram tills nu!

DJI Mavic Mini 2 har äntligen lanserats officiellt och du kan fortfarande bli en av de första att ta ut den på en riktig flygtur. Vi har både testat och recenserat vad som måste vara den bästa minidrönaren med kamera hittills. Allt du kan tänkas behöva veta inför ett eventuellt köp, hittar du såklart här!

Här kan du köpa DJI Mini 2!

DJI Mini 2 bäst i test

[wptb id=368]

DJI Mini 2 vs DJI Mavic Mini

DJI Mini 2 vs DJI Mavic Mini

Test och recension av DJI Mini 2

DJI Mini 2- En ihopfällbar och högst portabel lättviktare!

DJI Mini 2 bäst i test

Det som kanske är mest relevant och viktigast för er som är bekanta med regleringar kring drönare, eller obemannade luftfartyg som det heter hos Transportstyrelsen, är vikten.

Ni kan pusta ut, för Mavic Mini 2 håller sig givetvis under 250g precis som deras förra mini. Den är rent av något lättare, det står faktiskt bara 242g på förpackningen och det är vad den ska väga tillsammans med ett SD-kort. Med reservation för att något xemplar kan visa sig väga någon gram mer, så kan du iallafall vara säker på att du ligger under 249g och det med lite marginal dessutom.

Detta betyder att drönaren får klassificeringen C0, vilket är viktigt av flera anledningar, mer om vad detta innebär hittar du längre ner i texten. 

Occusync 2.0 för Mini 2

En av de bästa nyheterna är att Mavic Mini 2 har Occusync 2.0. Detta innebär kraftigare signal, i princip inga störningar och längre räckvidd. Vad som kanske var den största nackdelen med föregångaren Mini, är nu istället den kanske största fördelen med Mini 2. Det betyder att denna prisvärda minidrönare med kamera sitter på samma fantastiska system som DJI´s betydligt dyrare Mavic 2 Pro och Mavic Air 2.

Detta gör att du i miljöer med mycket träd eller byggnader i vägen behåller en stabil anslutning och vid flygning på öppna ytor har du full kontroll på avstånd upp till 10km! 

Handkontrollen - så bra är den!

Kontroll DJI mavic air 2 bäst i test recension

Handkontrollen ser nästan identisk ut som den till Mavic Air 2, vilket återigen ger ett starkt intryck av att man får väldigt mycket mer än vad man förväntar sig av en “mini”-orienterad produkt.  Det är alltså ytterligare en mycket god nyhet, men kanske också lite självklart med tanke på just Occusync 2.0.

Det krävs helt enkelt mer i egenskap av radiomottagare och jämfört med sin föregångares kontroll har vi nu dubbelt så mycket batterikraft och har uppgraderat till USB-C kontakt.

Videoströmmen från drönaren till kontrollenheten/appen är tillräckligt bra för att kunna ha en häftig flygupplevelse i första-person om man så önskar. Med 720p och 30 fps får du precis vad du behöver för att ha en bra störningsfri bild skärmen. Fästet för din smarttelefon fungerar smidigt och rymmer i princip alla nyare mobiltelefoner.

I övrigt är det ingen rocket-science, stilren kontroll i hårdplast med två joysticks att styra med, ett växelreglage för att skifta mellan de olika lägena practice, normal och sport, samt return to home-knapp och on/off på vardera sida av detta. På baksidan har du sedan lättåtkomliga knappar för bildtagning/videoinspelning.

Om inte namnen på dessa knappar/lägen redan talar för sig själva, kan vi berätta att “practice mode” är ett säkrare läge att lära känna drönaren i eller om du ska låta något yngre barn flyga, med bl.a. begränsade hastigheter. Normal är sedan ett slags bekvämt mellanläge som stödjer alla drönarens olika funktioner medan “Sport” slutligen låter dig flyga med gasen i botten utan några restriktioner. Return to home – knappen är precis lika enkel och smidig som den låter, ett knapptryck och din Mini 2 hittar sin väg tillbaka till husse och landar av sig själv, enklare blir det inte!

Flygupplevelsen med DJI Mini 2

Med ny handkontroll och Occusync 2.0 har vi redan här en flygupplevelse som är uppgraderad till det bättre. Det blir sedan definitivt inte sämre av att hastigheten också är något uppgraderad, från ca 50 km/h till närmare 60 km/h. Även upp- och nedstigningshastigheten har ökat något från 4 m/s upp & 3 m/s ner till 5 m/s & 3.5 m/s.

DJI Mini 2 har helt klart en betydligt härligare flygkänsla, men också flygstabilitet.
Den klarar vindförhållanden på upp till 10.5 m/s jämfört med föregångarens 8.5 m/s. Det  kanske inte låter som mycket, men det gör verkligen en stor skillnad som märks av även när det blåser väldigt lite.

Även motorerna är något kraftigare, åtminstone talar högsta angivna flygbara altitud för detta som ökat nämnvärt från 3000 meter till 4000 meter. Detta handlar givetvis inte om att sväva tre eller fyra kilometer ovanför marken, utan det är såklart knutet till höjden i förhållande till havsnivån. Det ska förhoppningsvis inte behöva sägas, men vi säger det ändå – ju högre upp över havsnivån du kommer, ju tunnare blir luften och ju hårdare får propellrarna jobba för att hålla drönaren flygande.

Allt som allt erbjuder Mini 2 helt klart en genomgående bättre flygupplevelse. Du behöver heller inte oroa dig för att detta skulle påverka flygtiden negativt, trots alla uppgraderingar får du istället en som är utökad jämfört med Mavic Mini 1, om än marginellt

DJI Mini 2 kamera

Av alla uppgraderingar så är däremot de mest efterlängtade sådana knutna till kameran, framförallt när det kommer till kvalitén på videoinspelning.

Givetvis levererar DJI även här och Mini 2 är nu utrustad med en kamera som kan spela in i 4k Ultra HD med en bildfrekvens på 30fps. Det är en helt avgörande egenskap där det hade varit mycket svårt att motivera, eller ens förstå, köp av en nylanserad kameradrönare utan detta.

En 4k-upplösning (3 840 x 2160 pixlar) har för många hobbyfilmare inledningsvis handlat om att framtidssäkra sitt material. Men tiderna förändras snabbt och för varje dag som går blir vi allt mer vana vid att se och dela innehåll i allt högre kvalitet.

Med kameran har du nu också en 4x “lossless” digital zoom, den är med andra ord förvisso inte optisk, men vi talar heller inte om någon nedskärning av kvalité eller förlust av pixlar vid inzoomning. Ingen kommer märka skillnaden, men det innebär också att hur mycket du kan zooma är direkt kopplat till inspelningsläge.

4x Zoom fungerar i Full-HD (1080p), spelar du in i Ultra-HD (4k) är det däremot “bara” 2x. Det är inget flygande teleskop med andra ord, men vad gör det? Du kan nu zooma med din minidrönare och utöver att vara förvånansvärt lägger det till en helt ny dimension av inspelningsmöjligheter och coola effekter.

En annan aspekt av kameran som många har hoppats på är möjligheten att ta bilder i s.k. RAW-format så att man kan sitta och efterbehandla bilderna efter sina flygsessioner. Även detta erbjuds nu och DJI Mini 2 kan stoltsera med att nu vara en ännu mer en “riktig” kameradrönare i miniformat, med möjlighet att spara bilder i DNG-format. D

et är helt klart en uppgradering vad gäller kameran, som på utsidan annars ser ut precis som på Mavic Mini  och även här i en 3-axlig gimbal. 

Fullständiga specifikationer för kameran:

Videoupplösning:
4K Ultra HD (3840 x 2160 pixlar) 24/25/30 fps
2.7K (2720 x 1530 pixlar) 24/25/30 fps 
Full HD (1.920 x 1.080 pixlar) 24/25/30/48/60 fps

ISO: 100-3200 (Foto & Video)

Fotoupplösning: 12 Megapixel

Bildformat: JPEG/DNG (RAW)

Brännvid: 24 mm

Bländare: f / 2.8

FOV: 83°

Fokus: 1m – ∞

Slutartid: 1/8000 – 4s

Smarta program till DJI Mini 2

De mest hoppfulla entusiasterna har drömt om att denna Mavic Mini 2 på något magiskt vänster skulle komma med ActiveTrack 2.0, men som väntat blev det inte mer än en dröm.

Det betyder dock inte att det inte finns gott om andra smarta funktioner. Vi har redan nämnt att drönare automatiskt för över material till appen i höga hastigheter närhelst den befinner sig i närheten av piloten. Därtill erbjuds bl.a. möjligheten att ta snygga 180° och olika quickshot modes: Dronie, Helix, Rocket, Circle, Boomerang. Med dessa väljer du en punkt som ska spelas in, varpå drönaren sedan automatiskt spelar in sitt mål enligt olika mönster.

“Dronie” är i princip framtidens selfie-stick, där drönaren spelar in ett klipp medan den snabbt rör sig bort från sitt mål för en häftig utzoomningseffekt.

“Rocket” är en vertikal motsvarighet där drönaren snabbt stiger rakt uppåt tills målet bara är en liten prick.

“Boomerang” beskrivs sedan mest med sitt namn helt enkelt, där drönaren gör en slags “sling-shot”-rörelse runt sitt mål för en spektakulär videoeffekt.

Övriga egenskaper och funktioner

Lite annat gott och blandat som kan vara nyttigt eller intressant att känna till.

Kameradrönaren streamar såklart en livefeed till kontrollen så att du kan se var du flyger, och med ett par goggles för ändamålet kan du få en häftig flygupplevelse i första-person. Denna videoström sänds i 720p med bilder i sekunden (30fps).

Occusync 2.0 har vi nämnt, men vad är det som gör det så bra? Bland annat innebär det att du har tillgång till tre olika GPS-system, GPS, GLONASS och GALILEO. Tillsammans med dubbla sändningsfrekvenser inom spannet 2.400 – 2.4835 GHz & 5.725 – 5.850 GHz står du inför en trygg flygtur utan avbrott.

I 5GHz spektrat kommer drönaren automatiskt att överföra inspelat material i 20 mbps via DJI Fly appen närhelst den befinner sig nära mobilen. Använder du 2Ghz spektrat ligger hastigheten istället på 6mbps.

Givetvis stöds minneskort av typen SD upp till 256 gb så att du kan spela in allt som händer och ta så många bilder du vill. Vindmotståndskraten har uppgraderats den med, något som den ökade flygvinkeln från föregångarens 30° till Mini 2´s 40° säkerligen bidrar till.

Transportstyrelsen och drönarregler

Under årets gång har regleringarna vad gäller UAV´s, eller “obemannad luftburen farkost”, ändrats vid två tillfällen. Våra drönare är ju sådana, och nu kommer regleringarna ändras ännu en gång i samband med starten på 2021.

Vi rekommenderar givetvis att man själv läser informationen som finns på transportstyrelsens hemsida, men kan kort berätta om de viktigaste punkterna.

Till att börja med så behöver numera många drönare registreras och även som drönarpilot behöver man skaffa sig en licens, ett drönarkort, kompetensbevis eller fjärrpilotscertifikat, beroende på typ av drönare.

När det gäller DJI Mavic Mini och DJI Mini 2, så faller dessa tack vare sin vikt under klassen “C0”, genom att väga under maxgränsen för vad en sådan drönare får väga (250g). Detta innebär att du slipper registrera denna drönare hos luftfartsverket samt att det rent generellt inte råder lika strikta regler för var och hur du får flyga, för större drönare behöver du t.ex. ha särskilda tillstånd om du ska flyga/filma där det finns människor.

Vissa av regleringarna är sedan beroende av pilotens ålder och varierar något beroende på om man är under 14, 16 eller 18 år. Gemensamt för alla och det viktigaste du behöver känna till, är att du inte kommer undan kravet på ett drönarkort, då det rör sig om flygning inom den “öppna kategorin” (A1-A3).

Allt utbildningsmaterial för att klara av det teoriprov du behöver genomföra finns att tillgå på transportstyrelsens hemsida, och detta gäller då de nya reglerna fr.o.m. 1a Januari 2021.

Därför bör du köpa DJI Mini 2!

Föregångaren DJI Mavic Mini är en drönare vi varmt har rekommenderat, men också i första hand som resultatet av egenskaper och prestanda i förhållande till pris i ett sådant litet format. Det borde vara ett självklart val för den som vill ha en portabel drönare i miniatyrformat helt enkelt.

Men som kameradrönare allmänt, fanns det helt klart en del att önska även om det var sådant man såklart får ha överseende med när det rör sig om en drönare i så pass liten förpackning. Detsamma gäller inte alls DJI Mini 2 i samma utsträckning, det är en drönare som överträffar sin storlek och erbjuder mycket som man annars hade förväntat sig av betydligt större och dyrare drönare.

DJI har helt klart lyssnat på sina kunder och drönarcommunityt. Det som saknades mest hos föregångaren har de på något vänster lyckats baka in i sin nya Mini trots i princip identisk storlek och vikt. Mottagningen hos Mavic Mini var “ok”, nu är den fenomenal. 4K fanns inte, nu finns det. Stabiliteten var ungefär vad man kunde vänta sig av en så pass liten drönare, nu överträffar den förväntningarna. Listan går att göra ganska lång, bättre kontroll, bättre hastighet(er), starkare motor, bilder i RAW-format och mycket annat.

Detta på bekostnad av…..ingenting!

Till och med flygtiden är snäppet bättre, inte nämnvärt, men ändå imponerande då man får säga att det vore fullt förståeligt med en lägre sådan, med tanke på alla uppgraderingar. DJI Mini 2 är precis lika portabel, håller sig under 250g gränsen så att du slipper registrera den hos transportstyrelsen, inte behöver någon licens och den säljs till ett minst sagt konkurrenskraftigt pris.

Det är svårt att komma på någon bra anledning till varför man inte skulle köpa denna otroligt prisvärda drönare, det vore om man har drönarfobi eller är allergisk mot flygande objekt möjligtvis.

Vill du ha det där lilla extra, bland annat en riktigt snygg axelväska att transportera drönaren i, kan du välja att köpa DJI Mini 2 Fly More Combo – paketet.

Utöver axelväskan får du då till två extra-batterier, några extra reservdelar, en speed-charger och en smidig “Two Way Charging” hub. Hubben underlättar laddning och gör även att batterierna kan användas som powerbanks vid behov, du behöver alltså inte oroa dig för att en död mobil ska avbryta dina äventyr. Med tanke på vad drönaren kostar, kan det helt klart vara värt att investera i ett sådant paket. Men oavsett du väljer till detta eller inte, så är DJI Mini 2 en fantastisk kameradrönare i miniatyrformat som inte kommer lämna någon besviken.

Hela vår recension hade egentligen kunnat sammanfattas i en mening:
DJI Mavic Mini 2 har nu lanserats, den är liten, den är grym, och den är billig – köp den bara, du kommer inte att ångra dig och snart är den slut i lager!

Det enda undantaget skulle vara om du inte berörs av storleken alls och helt enkelt vill ha en så bra drönare som möjligt, kosta vad det kosta vill. Isåfall rekommenderar vi varmt att du tar en titt och läser mer om de lite större och dyrare alternativen vi listar här!

Skriv till oss och säg vad du tycker!

Har du funnit vår test och recension av DJI Mini 2 informativ?  Finns det något du tycker vi kunnat förbättra eller har glömt i vårt bäst i test av DJI Mini 2? Eller har du kanske några frågor angående denna formidabla drönare? 

Lämna gärna en kommentar här nedan så svarar vi så fort vi kan!

Du har väl inte missat mitt test & recension av DJI Mavic Air 2?

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal röster: 20

Inget betyg satt

1 svar på ”DJI Mini 2 – Test och Recension 2024”

  1. (Censurerat) om räckvidden. Bra om den kan flygas säkert mot 800m. 10km i drömmen. Väldigt besviken. Joo en selfie sticka är detta. Ta bilder 50m runt dig själv.

Kommentarer är stängda.