Radiostyrd Helikopter för Barn 2024 [KÖPTIPS & GUIDE]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bäst i test: Radiostyrd helikopter för barn

Det här med radiostyrt är ju väldigt kul, och i kombination med att vilja flyga så är det dags att ge sig på att testa radiostyrd helikopter!

RC helikoptrar finns i många storlekar och i varierande prisklasser. Det är säkert lätt att vilja gå loss på en stor dyr modell med många funktioner, en sån som tävlingsmänniskorna stoltserar med i häftiga YT-klipp.

Men är man nybörjare och gärna vill ha en sysselsättning som hela familjen tycker är rolig, så kanske det är smartare att börja med en mindre och lite enklare modell? Jag vill alltså hitta en rc helikopter för barn som även är kul för vuxna. Modellen ska ju vara snygg och den behöver kanske tåla en och annan krasch innan vi lärt oss att hantera den. Att få med reservdelar är bra, det kan gå åt.

En bra barnvänlig radiostyrd helikopter bör vara lätt att manövrera och får gärna ha några häftiga funktioner, som att kunna hovra och spinna runt sin egen axel för snygg och läcker flygning. Jag har kollat runt bland modeller och plockat ut de som jag tycker är bästa radiostyrda helikoptern för barn och som även funkar bra för vuxna att leka med.

Lista: Bästa radiostyrda helikoptern för barn

 • Rek ålder: —
 • Mått: 55 cm lång, 20 cm hög, rotordiameter: 55 cm
 • Batterier:
  • Helikopter: Uppladdningsbart 7,4V 1500mAh
  • Fjärrkontroll: 4 x AA
  • Laddningstid: 90 minuter
  • Flygtid: 8 minuter

Från märket Amewi kommer en kraftfullare och större rc helikopter som kan flygas utomhus. Den har en futuristisk design men ger ändå ett naturtroget utseende och med en rotordiameter på hela 55 cm är det här den största radiostyrda helikoptern som jag rekommenderar här.

Fjärrkontrollen är tydlig och enkel att förstå och helikoptern svarar snabbt och exakt på manövreringen. Fjärrkontrollen har dessutom en kul detalj – en LCD-display där du kan avläsa flygdata, vilket är kul om man vill se hur högt den flugit eller föra statistik i sin flygträning.   

Den här maskinen ska flygas utomhus och den har en räckvidd på hela 100 m. Flygtiden ligger på 8 minuter och på den tiden flyger du lätt runt i formationer över ett fält eller tar ett varv över grannens tomt. Buzzard Pro XL har två flyghastigheter så det går att träna både på formationer i lägre hastighet och speed i den snabbare hastigheten.

Trots att den här modellen inte har dubbla rotorblad så flyger den stabilt utan att wobbla, tack vare inbyggt Gyro-system. Den ligger snyggt i luften när den hovrar och har även en spin-funktion. Den är perfekt för dig som är mellan nybörjare och proffs.

Det medföljer flera detaljer, såsom extra rotorblad med mera.

 • Rek ålder: —
 • Mått: Längd: 22 cm, höjd: 10 cm, rotordiameter: 22 cm
 • Batterier:
  • Helikopter: 3,7V 150mAh
  • Fjärrkontroll: 6 X AA
  • Laddningstid: 40 minuter
  • Flygtid: 6 minuter

Den här radiostyrda helikoptern kommer från märket Syma. Den finns i blå eller röd design och har en lättviktskonstruktion i metall som ger en gedigen och mer äkta känsla. Konstruktionen är designad för att klara stötar och även dessa rotorblad fäller in sig när de stöter emot något.

S107G Phantom har dubbla rotorblad och är designad för att flyga inomhus. I fronten har den blå belysning och ett rött blinkade varningsljus när man flyger.

Fjärrkontrollen är enkel att förstå och manövrera med. Även den här rc helikoptern har inbyggt Gyro-teknik som gör att den flyger stabilt och svarar bra på kommande. Självklart har den en funktion för att hovra och spinner snabbt runt sin egen axel i vändningar. Det här är en bra radiostyrd helikopter för barn som vill lära sig att flyga.

Det medföljer extra rotorblad med mera.  

 • Rek ålder: Från 8 år
 • Mått: Höjd: 20,9 cm, Rotordiameter: 19 cm
 • Batterier:
  • Helikopter: Uppladdningsbart 3,7V 150mAh
  • Fjärrkontroll: 2 x AAA
  • Laddningstid: 30 minuter
  • Flygtid: 5 minuter

Här är en annorlunda variant av rc helikopter från Carrera där den välkända Nintendo-figuren Super Mario har fått vingar!  

Super Mario har försetts med dubbla rotorblad som gör att han kan flyga runt, precis som i spelet. Ett måste för samlaren! Denna radiostyrda helikopter är tillverkad i plast och i karakteristiska färger, det går inte att ta miste på vem det här föreställer.

På den här lilla modellen är rotordiameter bara på 19 cm, men eftersom själva Mario är liten så flyger den bra. Den är utrustad med ett stabiliseringssystem, så kallat ”flybarless”, som sitter i rotorhuvudet. Fjärrkontrollen är av traditionell modell. Den är enkel att förstå och manövrera vilket gör att den fungerar bra för den lilla piloten.

Det finns även en modell av kompisen Luigi, om man vill ha båda.

Mario levereras på en liten piedestal, designad som byggklotsarna i tv-spelet, vilket gör att den står snyggt även i bokhyllan. Den kan användas både inne och ute och det medföljer extra rotorblad. En kul och annorlunda variant på rc helikopter för barn eller den som samlar!

 • Rek ålder: Från 8 år
 • Mått: Längd: 23 cm, höjd 10,5 cm, rotordiameter ca 40 cm.
 • Batterier:
  • Helikopter: 3,7V 500mAh
  • Fjärrkontroll: 4 x AA
  • Laddningstid: 60 min
  • Flygtid: 8 min

Det här är en röd/svart radiostyrd helikopter från märket Syma. Den har en snygg futuristisk design och är tillverkad i stöttålig plast.

Framtill på nosen finns en blå LED-belysning vilket gör att den kan flygas vid skymning, och den här modellen har dubbla rotorblad. Att starta och landa med rc helikopter är inte alltid helt lätt men på fjärrkontrollen till Syma SH5 finns en smidig start- och landningsknapp. Det gör den extra lämplig som radiostyrd helikopter för barn. Helikoptern har inbyggd Gyro-teknik som gör att den flyger stabilt och är lättmanövrerad. De kan flyga i två hastigheter och har även en enkel funktion i fjärrkontrollen för att den ska hovra.

Räckvidd mellan helikoptern och fjärrkontrollen är 150 meter, vilket gör att den passar bra för flygning både inomhus och utomhus och om den är fullt laddad kan den flyga cirka 8 minuter. Tack vare den höga kvaliteten så behövs inga reservdelar.

S850 RC helicopter Fly Wolf

Billig radiostyrd helikopter barn
 • Rek ålder: Från 14 år
 • Mått: Längd: 23 cm, höjd: 11,2 cm, rotordiameter: 23 cm.
 • Batterier:
  • Helikopter: Uppladdningsbart 7V 250mAh
  • Fjärrkontroll: 6 x AA
  • Laddningstid: 30-40 minuter
  • Flygtid: 6-8 minuter

På amazon.se hittar jag en RC helikopter som heter S850 Fly Wolf från MKZDGM. Den här radiostyrda helikoptern är tillverkad i plast och har ett heltäckande chassi i militärstil. Den är grå med röda detaljer. Framtill lyser ett blått LED-ljus när man flyger. Modellen har dubbla rotorblad som är förhållandevis mjuka och böjliga och när/om man stöter emot något viker sig bladen mot centrum för att skydda dem, extra bra för barnen.

S850 Fly Wolf har inbyggd Gyro-teknik. Tekniken gör att rc helikoptern flyger stabilare och att det är enklare att flyga mot valt mål. Den är enkel att manövrera, även för nybörjare och har en tydlig fjärrkontroll. Det finns funktion för att hovra och spinna som ger den här radiostyrda helikoptern enkel styrning.  

Modellen är byggd för att flygas inomhus och den har en räckvidd på 12 meter. Det medföljer extra rotorblad.

Köpguide - Att köpa radiostyrd helikopter för barn

Några saker man bör tänka på innan man köper ett radiostyrd helikopter till barn.

Vilket är den bästa radiostyrda helikoptern för barn?

Här finns inget riktigt “rätt” svar utan det beror på vad man vill använda helikoptern till. Min tro är dock att man vill köpa en lättflugen helikopter som inte går sönder i första taget ifall man kraschar.

Rent generellt brukar barn ha begränsad förmåga att flyga en helikopter och därför kan det vara en bra idé att köpa en modell av stöttåligt material eller som har hjälpmedel så som automatisk landning eller hovring.

Vad kostar en radiostyrd helikopter för barn?

En radiostyrd helikopter brukar kosta från 3-400 kr till flera tusen. Eftersom barn oftast inte har kunskaperna som krävs för att flyga avancerade modeller räcker det gott och väl att rikta in sig på det lägre prisspannet, i synnerhet om det är första rc helikoptern man ska köpa.

I listan ovanför har jag tagit med flera radiostyrda helikoptrar för barn med som passar flera olika plånböcker. Dessa radiostyrda helikoptrar är fullt tillräckliga för att påbörja sin modellflygarkarriär. Känner barnet sedan att detta var en rolig hobby så kan man kika på dyrare och mer avancerade helikoptrar!

Hur vet man om helikoptern är lätt att hantera?

För det första bör man kolla hur fort helikoptern kan flyga. Ju snabbare det går desto mindre tid har man att reagera och desto större risk att krascha. Sedan blir skadorna större ju högre hastighet man har när kraschen sker.

Sedan kan det vara så att helikoptrar med dubbla uppsättningar rotorer är något enklare att flyga. En till aspekt att ta hänsyn till är storleken, en liten helikopter lär har svårare att stå emot när det blåser. Samtidigt kan man inte flyga en stor helikopter inomhus. Alla radiostyrda helikoptrar på denna lista är vad man brukar anse vara lättflugna.

Välj en radio med rätt frekvens!

När du ska köpa en radiostyrd helikopter är det viktigt att du köper en helikopter där radion skickar signalerna på “rätt” frekvens, i varje fall om man kommer flyga flera personer samtidigt. Billigare helikoptrar kan ibland styras på 27 eller 40 Mhz frekvensband. Om så är fallet så är det omöjligt att flyga/köra andra radiostyrda fordon i närheten eftersom signalerna kommer störa ut varandra med en potentiell krasch som följd. 

Så fundera på om det kommer framföras andra radiostyrda leksaker i närheten och om det då kan vara värt att kika på en helikopter som styrs på 2,4Ghz  frekvensen.

Vid vilken ålder kan barn börja flyga radiostyrda helikoptrar?

Detta är en väldigt svår fråga att svara på då det är högst individuellt. Rent generellt brukar tillverkare av radiostyrda helikoptrar ha en högre åldersgräns än vad jag anser nödvändigt. 

Ofta är anledningen till något högre åldersgränser på helikoptrar, jämfört med exempelvis rc-bilar, den att det förekommer roterande propellrar. Även om propellrarna på dessa små flygplan inte gör någon större skada om man råkar komma i kontakt med dem så är det ändå inte en skön upplevelse. 

Min personliga tanke är att barn som flyger i sällskap av en vuxen klarar av att flyga en radiostyrd helikopter med betydligt högre rekommenderad ålder än vad som anges på tillverkarens hemsida. Det är dock upp till dig som förälder att besluta vad som känns bäst för dig och ditt barn!

Jag har tagit med rekommenderad ålder i denna artikel, i de fall det fanns en sådan, så kan ni själva avgöra vad som känns rimligt.

Vad betyder “RtR”?

RtR står för “Ready to Run” och betyder att modellen man tittar på kommer komplett utrustad för att kunna köras direkt. Det vill säga att handkontroll, batterier, laddare och så vidare följer med. Denna term används oftast när man kikar på dyrare modeller där en handkontroll ofta kan användas till flera olika flygplan/fordon. Ibland säljs kitet utan handkontroll.

I kit för nybörjare är det dock oftast så att handkontroll och allt man behöver för att flyga medföljer.

Avslutande tankar

Det är kul att flyga rc helikopter och det skulle lätt kunna bli ett intresse att träna upp manövreringen i olika formationer eller banor.

Barn som har ett intresse av flygmaskiner får testa sina vingar på maskiner som tål några krasch-landningar.

Om man vill ha en annorlunda liten rc helikopter så är nog Super Mario roligast att flyga runt med. Vill man hellre flyga en som ser ut som en riktig helikopter så är de övriga modellerna bra radiostyrda helikoptrar för barn och vuxna.

Den stora Buzzard Pro XL ger en mäktig känsla att styra. Den kanske inte passar de allra minsta men om man har gott om utrymme är den lätt att lära sig att manövrera för de flesta.

Har ni några frågor, funderingar eller tips så får ni väldigt gärna lämna en kommentar här nedan så svarar jag så fort jag kan!

PS: Har ni läst min artikel om bra radiostyrda bilar för små barn? Den hittar ni här!

Missa inte heller mina artiklar om drönare!

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.2 / 5. Antal röster: 6

Inget betyg satt