DJI Mavic Air 2 – Test & Recension 2024

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

DJI Mavic Air 2

Att DJI verkar dominera tronen för kameradrönare i konsumentklass är nog inget man rimligtvis kan betvivla, de är så pass bra att du nästan bara kan välja vilket pris du är beredd att betala och sedan köpa vilken som helst av deras drönare som håller sig inom ramen för detta utan att riskera någon besvikelse.

Tar du vårt ord för detta så kan vi sammanfatta vår recension av DJI Mavic Air 2 med en kort mening, DJI Mavic Air 2 är helt enkelt den bästa drönaren med kamera du kan köpa för (oftast) under 10.000kr!

Men om du inte riktigt nöjer dig där och vill veta varför, vad som är så bra med Mavic air 2,  vilka funktioner den har och vad du faktiskt kan göra med denna drönare eller kanske om den lämpar sig som drönare med kamera för nybörjare, då är det bara att fortsätta läsa hela vägen ner till punkten där du själv kommer fram till samma slutsats som oss.

Vi börjar enkelt med dess egenskaper, siffrorna som gömmer sig bakom bilden av denna mycket iögonfallande drönare. Vi avslutar sedan längst ner med en sammanfattande motivering tillsammans med information om sådant som är viktigt att känna till inför sitt köp, så att du är helt enkelt vet precis vad som ingår i paketet, om du behöver köpa till något separat och vilka andra tillbehör som kan vara värda att ha i åtanke.

Vare sig du är en nybörjare som ska köpa din första riktiga drönare, eller kanske din första drönare med kamera, eller om du är mer erfaren och vill ha stenkoll på huruvida DJI Mavic Air 2 kan vara en uppgradering till din nuvarande drönare trots sitt förhållandevis mycket låga pris, så hittar du för omväxlings skull all information du behöver samlat här på en och samma sida!

Snabba fakta om DJI Mavic Air 2

Specifikationer

 • Vikt: 570g
 • Mått: 180x97x84 mm (ihopfälld)
 • Kontroll: Ja
 • Videoupplösning: 4K HDR 60 fps
 • Kameraupplösning: 48 MP
 • Batteritid 34 min (3500mAh)
 • Räckvidd 18,5 km
 • Maxhastighet: 68 km/h

För- och nackdelar

 • Portabel
 • 4k i 60 fps
 • 48 Megapixel 
 • Bra batteritid
 • Ny & bättre handkontroll 
 • Lätt att flyga – stabil i luften
 • Intelligent 
 • – Ingen skärm på kontrollen
 • – Kollissionssensorer ej 360° (endast framåt/bakåt/nedåt)
 • – Ingen zoom

DJI Mavic Air 2 - En ihopfällbar och högst portabel lättviktare!

DJI´s Mavic Air 2 är varken stor eller väger särskilt mycket, med en vikt på drygt ett halvt kg (570g), längd på 180 mm, bredd  97 mm och höjd på  84 mm, så är drönaren inte mycket större än ett 1.5l mjölkpaket medan den bara väger en tredjedel av ett sådant. Med armarna utfällda har den en bredd på 253 mm och sträcker sig 302 mm på diagonalt.

Köper du det så kallade DJI Mavic Air 2 Fly More Combo -paketet får du till, bland många andra tillbehör, en riktigt snygg axelväska att bära runt drönaren i. Mavic Air 2 är tillverkad av högkvalitativt plastmaterial, skulle man sedan få för sig att skruva isär den möts man av en välordnad och robust insida som är en fröjd för ögat att se.

Även gimbalen med kameran smälter in i drönaren på ett naturligt sätt, det är mer en kameradrönare än vad det är en drönare med kamera och det är genialisk design på hög nivå hela vägen!

Flygande drönare, eller flygande dator?

Den teknologiska utvecklingen går snabbt framåt och DJI hänger såklart med i svängarna, att nutidens drönare i princip är flygande datorer med imponerande prestanda är ingen nyhet, den viktiga frågan är då hur mycket av denna prestanda vi får för pengarna i denna prisvärda drönare med inbyggd kamera.

Trots en mycket prisvärd drönare, så är batteriet inget man har sparat in på, utan Mavic Air 2 drivs av ett kraftfullt 3-celligt Litium-Polymer batteri (LiPo 3S)  som står för nästan halva drönarens vikt med sina 198g. Dessa batterier är mycket bättre än de tidigare mest förekommande NiMh batterierna och det som sitter i denna drönare har en kapacitet på 3500 mAh, vilket tillsammans med en spänning på 11.55V ger dig hela 40.42Wh. Att ladda ett tomt batteri med den medföljande laddaren tar ungefär en och en halv timme och det fulladdade batteriet ger dig en flygtid på imponerande 34 minuter och en topphastighet på 68km/h.

På insidan hittar du bland annat en fyrkärnig processor, dubbla satellitnavigeringssystem (GPS+GLONASS), 8GB internminne samt en SD-minneskortläsare som stödjer kort med upp till 256GB.

Med DJI´s överföringssystem OccuSync 2.0 tar du emot en videofeed i full-hd (1080p) med 30fps på 10 km avstånd via dubbla frekvensomfång 2.4/5.8 Ghz för maximal kontroll och säkerhet.

Flyger du bland byggnader eller i trängre utrymmen har du till din hjälp ett helt ok kollisionsskydd-system med  fyra sensorer som skyddar som skyddar dig i framåt-, bakåt- och nedåtgående riktning. Det är förvisso ett utmärkt fungerande sådant som scannar av omgivningen på avstånd upp till 22 meter, men samtidigt inte mer än “helt ok” då det inte skyddar dig i sidled.

Allt som allt så talar vi om en drönare av hög kaliber med grym prestanda, jämförbar även med några av de dyrare drönarna med kamera vi listar i vår artikel om bästa drönarna med kamera.

DJI kontroll med välkomnad ny design!

Kontrollenheten till DJI´s Mavic Air 2 är helt klart en förbättring mot dess föregångare, den känns mer naturlig och framförallt så har du nu fästet för din smartphone på ovansidan så att du har displayen där den gör mest nytta.

Kontrollen har integrerade antenner och en batteritid på hela 240 minuter, två joysticks på sidorna med härlig tumrespons och ett tre-stegs reglage i mitten av kontrollen där du enkelt växlar mellan de tre olika flyglägena, tripod, normal och sport.

Tillsammans med DJI´s intelligenta flygsystem Advanced Pilot Assistance Systems (APAS) 3.0 med funktioner som bland annat Return to home genom ett enkelt knapptryck på ovansidan av kontrollen är det här en lätthanterad drönare även för nybörjare, ja t.o.m. barnen kan få prova men kanske i vuxet sällskap om det inte är äldre tonåringar. Vi säger inte att det är en drönare vi rekommenderar att du köper i present till ungarna, utan vill med detta främst beskriva hur lättmanövrerad den är.

Detta betyder dock heller inte att barnen måste vara helt utan en drönare, i vår artikel om drönare för barn hittar du flera lämpliga kandidater för just detta ändamål! 

En drönare med mycket kamera för pengarna

Vi har redan konstaterat en Mavic Air 2 är en mycket prisvärd drönare med inbyggd kamera och en stor anledning till att många idag räknar med att betala lite mer är ofta just för kamerans skull.

Men det är också en av de största anledningarna till att Mavic Air 2 hyllas av de flesta, att kameran inte är något man kompromissat med, DJI imponerar trots det låga priset med en 48-megapixels kamera som kan filma med 60fps i 4k Ultra-HD kvalitet! Men det är långt ifrån bara här kameran sticker ut, går du “ner” till vanlig 1080p full-hd kvalitet kan Mavic 2 Air filma i hela 240 fps, vilket ger dig en fenomenal kvalitet även i extrema situationer där det går riktigt snabbt och andra drönare inte hänger.

Kameran sitter på en snyggt integrerad 3-axlig gimbal och använder en Quad Bayer 1/2” CMOS sensor, den kan ta alla möjliga typer av bilder med upplösningar upp till 8000×6000 pixlar, HDR-Panorama bilder, sfäriska 360-bilder, burst-shots i 12 megapixel och mycket annat. Fokus från en meter till oändligheten, f2.8 bländaröppning, ISO 100-6400 (3200 vid 48mp) och motsvarande 24mm fokallängd.

Med den hårdvara vi tidigare tagit upp är det förhoppningsvis inte helt oväntat att nu ta upp mjukvaran, de intelligenta program och funktioner som låter även amatörfotografen ta bilder och spela in video i ren hollywood-klass. Utöver de redan nämnda funktionerna stödjer Mavic Air 2 hyperlapse-sekvenser i 8k, du kan förprogrammera hur drönaren ska röra sig runt ett objekt eller låta den automatiskt cirkulera en byggnad och även helt eller delvis släppa kontrollen utan missa någon action med bland annat Spotlight 2.0, Activetrack 3.0 och POI 3.0.

Med Spotlight 2.0 låser du kamerans sikte på ett rörligt eller stillastående objekt medan du flyger fritt med drönaren som roterar automatiskt vid behov om ditt mål skulle hamna utanför gimbalens räckvidd.

Med ActiveTrack 3.0 och POI 3.0 är det bara att luta sig tillbaka och uppleva det som filmas med egna ögon medan Mavic Air 2 göra jobbet åt dig på egen hand. Men det som framförallt är praktiskt är om det är dig själv du vill filma, t.ex. när du åker longboard, skidor, bestiger ett berg med din mountainbike eller vill föreviga nästa motocross-event. Drönaren analyserar din eller ditt måls omgivning och ser till att inte missa en sekund av händelserna genom att automatiskt följa målet och planerar sin färdväg för i realtid för att undvika eventuella hinder som annars skulle komma i vägen.

Du kan även själv planera drönarens färdväg, om och vad den ska filma längs denna på egen hand, eller själv ta kontrollen över kameran och styra denna medan drönaren bara sköter själva flygandet enligt dina instruktioner. 

Dessa funktioner bidrar stort till drönarens användarvänlighet, kan du orientera dig på en pekskärm så kan du både flyga och filma som ett proffs utan någon tidigare erfarenhet.

I vårt test av drönare för nybörjare hittar du fler bra alternativ särskilt lämpade för just nybörjare.

DJI Mavic Air 2 Fly More Combo - Vad mer kan man önska sig?

Klicka på bilden för att komma till billigaste butiken

Med tanke på hur prisvärd DJI Mavic Air 2 är, bör du definitivt överväga att köpa det lite dyrare Fly More Combo – paketet.

Då får du till en snygg axelväska i skinn att bära runt din nya drönare i, ett set med filter för kameran för ännu snyggare bilder i olika situationer och en laddningsstation för batterierna – det ingår nämligen två extra-batterier till drönaren i detta paket.

Med tanke på att du nu alltså har totalt tre oerhört kraftfulla batterier, gillar vi skarpt att det också medföljer en “powerbank-adapter”, det här är en genialisk liten komponent som du enkelt fäster på batteriet för att omvandla detta till en powerbank med två usb-uttag så att du t.ex. kan ladda din mobil eller surfplatta vid behov. Det går såklart att använda kontrollen till att flyga drönaren även utan mobil, men hur kul är det när du inte ens kan se vad du filmar?

Slutligen får du också till ett extra set med propellerpar, alltså 3×2 utöver de 3×2 som ingår i grundpaketet.

Köper du grundpaketet ensamt, alltså inte Fly More Combo – paketet vi beskriver här ovan, så ingår det ett batteri, handkontroll, en batteriladdare, gimbalskydd, alla sladdar du kan tänkas behöva samt ett par extra joysticks till kontrollen.

Sammanfattning av vårt test av DJI Mavic Air 2

Det du får när du köper en DJI Mavic Air 2 är inte långt ifrån otrolig för en drönare som kostar under 10 000 kr. Vare sig du är en nybörjare och amatörfotograf eller erfaren drönarpilot som vill spela in video i världsklass så kan du inte bli annat än nöjd.

Är DJI Mavic Air 2 den perfekta drönaren? Givetvis inte, men inte långt därifrån och det är mycket tveksamt om den går att slå i förhållande till priset. I en ideal värld hade vi gärna sett sensorer som erbjuder kollisionsskydd även i sidled och kanske åtminstone en 2x digital zoom. Å andra sidan tar kameran mycket detaljrika bilder i riktigt hög upplösning med en Quad-Bayer sensor, du får därför ändå tillgång till högupplösta närbilder vid efterbehandling.

Det har förekommit rapporter om ett väldigt ovanligt problem där CPU:n har blivit överhettad, vilket givetvis är oerhört frustrerande om man skulle råka ut för detta, men det är då egentligen den enda negativa feedback vi överhuvudtaget hört talas om och givetvis inget man bör oroa sig för. Skulle detta ändå hända, har det visat sig att det är något du själv enkelt kan åtgärda i hemmet och därefter helt slippa framöver eller bara ta det på garantin så klart.

Med detta sagt så har vi sträckt oss till vårt yttersta vad gäller kritik av denna drönare och då känns samtidigt inget av ovanstående ens befogat med tanke på vad du får för dina pengar. Precis allt annat är verkligen över all förväntan, ska du köpa en kamera med drönare och din budget inte sträcker sig långt över 10.000 kr så finns det ingen anledning att leta vidare.

DJI Mavic Air 2 är en extremt bra allround-drönare med fenomenal videoprestanda även om vi plockar bort det låga priset ur ekvationen.

Med Fly More Combo – paketet har du nästan två timmars flygtid och en räddare i nöden om du råkat glömma ladda din mobil, allt nerpackat i en snyggt designad axelväska.

Vare sig du tycker att det är insidan eller utsidan som räknas, så är DJI Mavic Air 2 en flygande drömpartner som uppfyller alla behov och en billig kameradrönare som förevigar dina kommande äventyr på näst intill konstnärlig nivå!

Skriv till oss och säg vad du tycker!

Har du funnit vår test och recension av DJI Mavic Air 2 informativ?  Finns det något du tycker vi kunnat förbättra eller har glömt i vårt bäst i test av DJI Mavic Air 2? Eller har du kanske några frågor angående denna formidabla drönare? 

Lämna gärna en kommentar här nedan så svarar vi så fort vi kan!

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal röster: 14

Inget betyg satt

1 svar på ”DJI Mavic Air 2 – Test & Recension 2024”

Kommentarer är stängda.