Bästa HDMI-kabel 2024 (Bäst i test)

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Om du letar efter de bästa HDMI-kablarna för att ansluta din nya TV eller enhet som PlayStation 4 eller 5, så behöver kabeln inte kosta skjortan. Du behöver inte spendera mycket pengar för att få kablar som fungerar perfekt. Även om det finns vissa skillnader mellan typer av HDMI-kablar kan även de billigaste hantera 4K HDR-signaler.

Det finns några dyrare alternativ, men så länge kabeln kan överföra den upplösning du vill ha kommer bilden se likadan ut som med vilken kabel som helst, oavsett pris. Längre kablar, 3 meter eller mer, måste vara av högre kvalitet än kortare kablar. Men även här finns det prisvärda alternativ som fungerar.

Med det i åtanke har vi några rekommendationer för prisvärda alternativ som bör fungera med vilken TV och enhetskombination du än har… så länge de ansluts med HDMI.

Så hämta din spelkonsol, koppla in din kabelbox och starta din streamingenhet, dator, kabel- eller satellitbox, hemmabioreceiver eller DVD-, Blu-ray- och Ultra HD-spelare. Här är våra bästa val för de bästa, mest pålitliga och prisvärda HDMI-kablarna 2024.

Bild HDMI-kabel Detaljer Pris
backpac iiglo Ultra High-Speed HDMI v2.1
(BÄST I TEST)
Längd: 1-3 m
HDMI-version: 2.1
Prisnivå: Medel
Garanti: 10 år
Se billigaste pris
backpac Ubluker HDMI-kabel Längd: 0,5-20 m
HDMI-version: 2.1
Prisnivå: Medel
Garanti: Ingen
Se billigaste pris
cordlessblower Amazon Basics HDMI-kabel
(BÄSTA BILLIGA)
Längd: 1,8 m
HDMI-version: 2.0
Prisnivå: Låg
Garanti: Ingen
Se billigaste pris
cordlessblower KabelDirekt HDMI-kabel Längd: 0,25-20 m
HDMI-version: 2.1
Prisnivå: Låg
Garanti: 3 år
Se billigaste pris
cordlessblower uni USB-C till HDMI
(BÄSTA USB-C till HDMI-KABEL)
Längd: 0,9-4,5 m
Prisnivå: Medel
Garanti: 18 månader
Se billigaste pris

De 5 bästa HDMI-kablarna 2024

1. iiglo Ultra High-Speed HDMI v2.1 – Bäst i test 2024!

Snabb och pålitlig HDMI-kabel med garanti på 10 år som gör att man inte behöver oroa sig

iiglo Ultra High-Speed HDMI v2.1 - Bäst i test [year2]!

Jag har använt Iiglo Ultra High-Speed HDMI-kabel i några veckor nu och jag är mycket nöjd med den. Den har förbättrat min spel- och filmupplevelse avsevärt, tack vare dess stöd för HDMI Version 2.1. Jag har testat den med min PS5 och min Samsung QLED TV och jag kan njuta av fantastisk upplösning och ljudkvalitet. Bilden är skarp, färgrik och flyter smidigt. Ljudet är klart, kraftfullt och omgivande. Jag känner mig som om jag var mitt i handlingen.

Kabeln är också väldigt stabil och pålitlig. Den har en hög bandbredd som klarar av att överföra stora mängder data utan att tappa signalen eller kvaliteten. Jag har inte märkt några störningar eller brus som kan påverka bilden. Kabeln är också tillräckligt lång (finns i tre storlekar: 1 m, 2 m samt 3 m) för att jag ska kunna placera mina enheter där jag vill, utan att behöva oroa mig för att den ska vara för kort eller för lång.

Den enda nackdelen jag kan hitta med denna kabel är att kontakterna känns lite billiga och plastiga. De sitter inte så fast i mina enheter som jag skulle vilja. Jag är rädd att de ska lossna eller gå sönder om jag rör dem för mycket. Jag skulle föredra om de var mer robusta och metalliska, som andra HDMI-kablar jag har använt. Men det är en mindre detalj som inte påverkar kabelns funktion eller prestanda.

Sammanfattningsvis är Iiglo Ultra High-Speed HDMI-kabel en utmärkt produkt som levererar vad den lovar. Den är perfekt för alla som vill ha den bästa möjliga visuella och ljudmässiga upplevelsen med sina högupplösta enheter. Den har ett bra pris, en bra garanti på hela 10 år och många nöjda kunder. Jag rekommenderar den varmt till alla som letar efter en HDMI-kabel av hög kvalitet.


2. Ubluker HDMI-kabel

En snabb HDMI-kabel med mycket valuta för pengarna och elva olika längder att välja mellan

Ubluker HDMI-kabel

Jag har även testat denna HDMI-kabel från Ubluker och jag är mycket nöjd med resultatet. Kabeln är välbyggd, tjock och hållbar, med guldpläterade kontakter och ett zinklegerat skal. Den har en nylonflätad kabel som ger extra styrka och motståndskraft mot slitage. Den har också en Ultra High Speed ​​HDMI -certifieringsetikett som garanterar att den uppfyller de högsta standarderna för HDMI 2.1-specifikationen. Inte nog med det, den finns i hela 11 storlekar i intervallet 0,5 till 20 meter.

Kabeln stöder alla HDMI 2.1-funktioner som jag behöver, såsom 4K@120Hz, VRR, ALLM, QFT, QMS, eARC och Dynamic HDR. Den har också en imponerande bandbredd på 48 Gbps, vilket gör att den kan överföra okomprimerad 8K@60Hz eller 10K@60Hz om jag uppgraderar min TV i framtiden. Den har också låg EMI, vilket minskar risken för störningar med andra enheter.

Jag har inte haft några problem med att använda denna kabel. Den passar perfekt i HDMI-portarna och faller inte ut lätt. Den levererar en fantastisk bild- och ljudkvalitet, med levande färger, skarpa detaljer, smidiga rörelser och kristallklart ljud. Jag kan njuta av mina spel och filmer i full HD utan någon fördröjning, stamning eller rivning av ramen. Den är också kompatibel med alla mina andra HDMI-enheter, såsom min soundbar, min laptop och min Fire TV.

Jag rekommenderar starkt denna kabel till alla som letar efter en högkvalitativ och prisvärd kabel för HDMI 2.1-funktioner. Det är den ultimata spelkabeln för PS5 och Xbox Series X/S, och den fungerar också bra för andra typer av innehåll. Det är en väldigt prisvärd kabel och är lite billigare än vår testvinnare, så vill du spara några extra kronor och inte har något emot att garanti saknas så är det här helt klart ett toppenval. Det är en av de bästa köp jag har gjort och jag är mycket nöjd med den.


3. Amazon Basics HDMI-kabel – Bästa billiga

En tillförlitlig och prisvärd HDMI-kabel

Amazon Basics HDMI-kabel - Bästa billiga

För den som verkligen vill komma undan billigt men ändå få en mer än välfungerande HDMI-kabel så är det här det bästa valet. Jag har använt denna HDMI-kabel i några veckor nu och jag är mycket nöjd med den. Den är enkel att ansluta och fungerar perfekt med mina enheter, som inkluderar en Blu-ray-spelare, en Fire TV, en PS4 och en bärbar dator. Jag har inte haft några problem med bild- eller ljudkvaliteten, och jag har kunnat njuta av högkvalitetsvideo, Ethernet, 3D och ARC-funktioner utan några avbrott.

Kabeln är också ganska robust och hållbar, och den har en bra längd på 1,8 m. Den är bakåtkompatibel med tidigare HDMI-versioner, så jag kan använda den med ett brett utbud av HDMI-aktiverade enheter. Dessutom är den mycket prisvärd (kostar knappt 100 kronor vid testets genomförande) jämfört med andra HDMI-kablar på marknaden.

Jag rekommenderar denna HDMI-kabel till alla som letar efter en tillförlitlig och prisvärd lösning för att ansluta sina enheter. AmazonBasics har verkligen lyckats få till en bra HDMI-kabel utan att tumma på kvaliteten och funktionaliteten.


4. KabelDirekt HDMI-kabel

Skarp HDMI-kabel som levererar i alla dimensioner

KabelDirekt HDMI-kabel

KabelDirekt 4K HDMI-kabeln med en längd på 5 m har testats, och jag är mycket nöjd med den. Kabeln har en hög kvalitet och levererar en klar och skarp bild och ljud på min TV. Jag har provat den med olika enheter, som min laptop, PS5 och Blu-ray-spelare, och den fungerar perfekt med alla. Jag gillar att kabeln har en speciell A.I.S. design som skyddar mot störningar från andra elektroniska apparater. Kabeln är också mycket robust och har guldpläterade pluggar som är lätta att ansluta och koppla ur. Jag har inte märkt några problem med anslutningen med kabeln, även när jag böjer den eller flyttar den runt.

Det enda som jag inte gillar så mycket med kabeln är att den är ganska tjock och tung, vilket gör den lite svår att hantera och förvara. Jag skulle föredra en tunnare och lättare kabel, som inte tar så mycket plats bakom min TV. Men det är ett mindre problem, som inte påverkar kabelns prestanda. Jag har inte testat kabeln med 8K eller 4K 120Hz, eftersom jag inte har någon utrustning som stöder det, men jag antar att den skulle klara det också.

Sammanfattningsvis tycker jag att KabelDirekt 4K HDMI-kabeln är en utmärkt produkt, som ger ett bra värde för pengarna. Den har en hög kvalitet, bred kompatibilitet och lång livslängd. Den har också en 36 månaders tillverkargaranti, vilket ger mig extra trygghet i att kunna rekommendera den.


5. uni USB-C till HDMI – Bästa USB-C till HDMI-kabel

Den bästa HDMI-kabeln för alla Apple-användare

uni USB-C till HDMI - Bästa USB-C till HDMI-kabel

Om du är en Apple-användare så behöver du sannolikt använda dig av USB-C istället för HDMI eller USB. Den här USB-C till HDMI-kabeln gör ditt liv enklare.

Kabeln är enkel att använda då den är plug and play, vilket innebär att jag inte behöver installera några drivrutiner eller programvara för att få den att fungera. Jag bara kopplar in den i min telefon och TV och den känner av anslutningen automatiskt. Det är väldigt smidigt och praktiskt.

Den håller hög kvalitet både i material och prestanda. Den är gjord av flätad nylon som är slitstark och tålig. Den har också ett aluminiumhölje som skyddar mot värme och störningar. Kabeln överför video- och ljudsignaler utan några problem och jag får en klar och skarp bild på min TV. Ljudet är också bra och synkroniserat med bilden.

Kabeln är kompatibel med de flesta USB-C-enheter som har HDMI-utgång, såsom bärbara datorer, surfplattor och smartphones. Jag har testat den med min MacBook Pro och en Samsung-telefon och den fungerar perfekt med båda. Det är bra att ha en kabel som kan användas med olika enheter och inte behöva köpa flera kablar för olika ändamål.

Något som jag också gillar är att kabeln kommer med en 18-månaders garanti från uni, vilket ger mig trygghet att jag kan få hjälp om något skulle gå fel med kabeln. Jag har inte haft några problem med kabeln hittills, men det är bra att veta att jag har ett bra kundservice att vända mig till om jag behöver det.

Allt är dock inte perfekt med denna kabeln. Den finns inte i lika många längdalternativ som andra kablar vi har testat. Om jag därför vill sitta längre bort från min TV eller om min USB-C-port och HDMI-port är på olika sidor av min enhet, kan kabeln vara för kort för att nå. Det skulle vara bättre om kabeln fanns i längre längd, såsom 8 eller 10 meter, för att ge mer flexibilitet och valmöjlighet.

Något jag också märkte var att kabeln inte för alla appar som jag vill använda på min TV. Till exempel kan jag inte använda den för att se på Netflix eller Disney på min iPad Pro, eftersom appen inte stöder fullskärmsvisning på den enheten. Det är lite irriterande och jag hoppas att detta löser sig i framtiden, även om det troligtvis är hos Netflix och Disney som problemet ligger.


Test av HDMI-kablar i vår studio

Så väljer du den rätta HDMI-kabeln för dig

Det finns många olika typer av HDMI-kablar, och det kan vara svårt att veta vilken som passar bäst för dina behov. Här är några saker du bör tänka på när du köper en HDMI-kabel:

Bandbredd

HDMI-kablar delas in i tre kategorier utifrån vilken bandbredd de kan hantera: HDMI Standard, HDMI High Speed och HDMI Ultra High Speed. Bandbredden avgör hur mycket data kabeln kan överföra per sekund, och därmed vilken upplösning och bildfrekvens du kan få på din skärm. Ju högre bandbredd, desto bättre bildkvalitet. Du bör välja en kabel som matchar den bandbredd som din enhet har stöd för, annars kan du få störningar eller försämrad kvalitet på bilden. HDMI Standard-kablar klarar av upp till 1080p, HDMI High Speed-kablar klarar av upp till 4K, och HDMI Ultra High Speed-kablar klarar av upp till 8K.

Kontakt

HDMI-kablar har olika storlekar på sina kontakter, beroende på vilken typ av enhet de ska anslutas till. Det finns tre huvudtyper av HDMI-kontakter: HDMI (typ A), Mini-HDMI (typ C) och Micro-HDMI (typ D). HDMI (typ A) är den vanligaste och används för de flesta TV-apparater, DVD-spelare och spelkonsoler. Mini-HDMI (typ C) och Micro-HDMI (typ D) är mindre och används för mindre enheter, som t.ex. kameror, surfplattor och mobiltelefoner. Du bör kontrollera att kabelns kontakt passar i din enhets HDMI-port, eller använda en adapter om det behövs.

Längd

HDMI-kablar finns i olika längder, från några centimeter till flera meter. Du bör välja en kabel som är så kort som möjligt, eftersom en längre kabel kan orsaka signalförlust och störningar. Om du behöver en längre kabel, bör du välja en kabel av hög kvalitet, eller använda en signalförstärkare eller en repeater för att undvika problem.

Pris

Priset kan variera mycket mellan olika märken och modeller, och det är inte alltid så att en dyrare kabel är bättre än en billigare. Enligt ett test som gjordes av Testfakta, så var det ingen skillnad i bildkvalitet mellan en HDMI-kabel som kostade 169 kronor och en som kostade 2198 kronor. Det som kan påverka priset är bland annat kabelns längd, material, design och extra funktioner.

Användarrecensioner

Användarrecensionerna kan ge dig en bra indikation på hur nöjda andra kunder är med en viss HDMI-kabel. Du kan läsa om deras erfarenheter, åsikter och tips, och se om de har haft några problem eller klagomål. Det kan vara bra att jämföra recensioner från olika källor, som till exempel webbutiker, tidningar och forum. Du kan också se vilka HDMI-kablar som har fått höga betyg och utmärkelser från olika tester och organisationer, däribland oss här på Allradio.

Kompatibilitet

Kompatibilitet handlar om att kabeln och enheterna som du vill ansluta har samma typ av HDMI-kontakt och HDMI-version.

Enligt HDMI-standarden finns det fyra olika typer av HDMI-kontakter: typ A, typ B, typ C och typ D. Typ A är den vanligaste och används för de flesta TV-apparater, DVD-spelare och spelkonsoler. Typ B är en större kontakt som kan överföra dubbel bandbredd, men den är inte så vanlig. Typ C och typ D är mindre kontakter som används för mindre enheter, som t.ex. kameror, surfplattor och mobiltelefoner. Du bör kontrollera att kabelns kontakt passar i din enhets HDMI-port, eller använda en adapter om det behövs.

HDMI-versionen anger vilken bandbredd och vilka funktioner som kabeln kan stödja. Det finns flera olika HDMI-versioner, från 1.0 till 2.1. Ju högre version, desto högre bandbredd och fler funktioner. Till exempel kan HDMI 1.4 stödja upp till 4K-upplösning, medan HDMI 2.0 kan stödja upp till 4K med 60 Hz och HDMI 2.1 kan stödja upp till 8K med 120 Hz. Du bör välja en kabel som matchar den version som din enhet har stöd för, annars kan du få störningar eller försämrad kvalitet på bilden.

Kvalitet

Kabelns kvalitet beror på hur bra kabeln är tillverkad och skyddad mot yttre påverkan. En bra kabel bör ha en robust och flexibel konstruktion, med bra material och isolering. En dålig kabel kan ha en tunn och skör konstruktion, med dåligt material och isolering. Detta ser man ofta relativt tydligt när man kollar på en HDMI-kabel, och är alltså relativt enkelt att fånga även för en lekman.

Så använder du en HDMI-kabel: Steg-för-steg guide

Att använda en HDMI-kabel är relativt enkelt och här är en steg-för-steg-guide för att hjälpa dig.

Steg 1: Förberedelse och inspektion: Kontrollera att du har en HDMI-kabel och enheter som har HDMI-portar. De flesta moderna TV-apparater, datorer, spelkonsoler, Blu-ray-spelare och andra multimediaenheter har HDMI-portar. Inspektera kabeln för eventuella skador. Se till att alla kontakter är hela och att kabeln inte är skadad.

Steg 2: Identifiera HDMI-portarna: Identifiera HDMI-portarna på de enheter du vill ansluta. De är vanligtvis märkta som “HDMI” och kan finnas på baksidan, sidan eller framsidan av enheterna.

Steg 3: Anslut HDMI-kabeln: Anslut ena änden av HDMI-kabeln till HDMI-porten på din första enhet. Kontakten har en unik form och bör passa bara på ett sätt. Anslut den andra änden av kabeln till HDMI-porten på din andra enhet.

Steg 4: Ström på enheterna: Om inte redan påslagna, slå på både den enhet som du har anslutit kabeln till och den enhet som mottar signalen. Till exempel, om du ansluter en dator till en TV, slå på både datorn och TV:n.

Steg 5: Välj rätt ingång på TV:n eller skärmen: Använd fjärrkontrollen eller knapparna på TV:n för att välja rätt HDMI-ingång. Moderna TV-apparater har ofta flera HDMI-portar, och du måste välja den som motsvarar den port du använder.

Steg 6: Konfigurera enheterna: Om det behövs, konfigurera enheterna för att använda HDMI-anslutningen. Detta kan innebära att ändra bildinställningar eller välja rätt ljudutgång på datorn eller TV:n.

Steg 7: Testa anslutningen: Starta en film, ett spel eller något annat på din primära enhet och se till att bilden visas på skärmen och ljudet överförs korrekt.

Steg 8: Justeringar och felsökning: Om något inte fungerar som förväntat, kontrollera att kabeln är ordentligt ansluten och att båda enheterna är påslagna. Om problemet kvarstår, testa med en annan HDMI-port på din TV eller använd en annan HDMI-kabel för att utesluta kabelproblem.

Steg 9: Avsluta användningen: När du är klar med att använda enheterna, stäng av dem eller koppla bort HDMI-kabeln om det behövs.

HDMI-kabel i handen

Vanliga frågor om HDMI-kablar

Vad är en HDMI-kabel?

En HDMI-kabel (High Definition Multimedia Interface) är en digital anslutningskabel som används för att överföra ljud och bild i hög kvalitet mellan olika enheter som TV-apparater, datorer, spelkonsoler och Blu-ray-spelare.

Vilka enheter använder HDMI-kablar?

HDMI-kablar används för att ansluta olika enheter som TV-apparater, datorer, projektorer, spelkonsoler, Blu-ray-spelare, hemmabiosystem och mycket mer. De är standardanslutningen för de flesta moderna audiovisuella enheter.

Hur lång bör en HDMI-kabel vara?

Längden på en HDMI-kabel kan variera, men för att undvika signalstörningar rekommenderas vanligtvis kablar upp till 5 meter för vanliga användningsområden. För längre sträckor kan användning av förstärkta eller fiberoptiska HDMI-kablar istället vara lämpligt.

Stödjer alla HDMI-kablar ljudöverföring?

Ja, alla HDMI-kablar stöder ljudöverföring tillsammans med video. Det är en av fördelarna med HDMI-teknologin, eftersom både ljud och bild kan överföras med en enda kabel.

Hur förlänger jag hållbarheten på en HDMI-kabel?

För att säkerställa pålitlig och långsiktig prestanda bör du undvika att böja, dra eller knyta HDMI-kablar för mycket. Använd kablar som är lämpliga för längden på din anslutning, och förvara dem på ett sätt som minskar risken för skador och trassel. Om möjligt, undvik att böja kabeln i skarpa vinklar.

Kan jag använda en äldre version av HDMI på en nyare enhet?

Ja, HDMI är vanligtvis bakåtkompatibelt. Det innebär att du kan använda en äldre version av HDMI med en nyare enhet, men du kanske inte får tillgång till de senaste funktionerna och prestandaförbättringarna som den nya versionen erbjuder.

Så utvärderade vi HDMI-kablarna

Utvärderingen av HDMI-kablarna i testet gjordes genom att svara på följande frågor:

  1. Bildkvalitet: Visar kabeln skarp och tydlig bild? Uppstår några störningar på skärmen?
  2. Ljudkvalitet: Levererar kabeln högkvalitativt ljud utan störningar? Stöder kabeln eventuella ljudformat som du behöver, som Dolby Atmos eller DTS:X?
  3. Överföringshastighet och upplösning: Kan kabeln överföra data i den önskade upplösningen (t.ex., 1080p, 4K, 8K)? Stöder kabeln höga uppdateringsfrekvenser för smidig bilduppdatering, särskilt vid användning av spelkonsoler eller datorer?
  4. Fysisk hållbarhet: Är kabeln tillräckligt tålig för användning i olika miljöer (t.ex., hemma, kontor, evenemang)? Finns det några tecken på slitage eller skador på kabeln?
  5. Anslutningsstabilitet: Sitter kabelns kontakter ordentligt och säkert i enheterna? Förlorar kabeln signalen vid rörelse eller vibrationer?
  6. Pris och märke: Är priset rimligt i förhållande till kvaliteten? Finns det några pålitliga recensioner eller rekommendationer för det specifika märket eller modellen?

Vi hoppas att du fått nytta av vårt test och köpguide av HDMI-kabel, och kan njuta av den bästa kabeln för dig!

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal röster: 46

Inget betyg satt

Lämna en kommentar