Bästa Radiostyrd Stridsvagn 2024 [KÖPTIPS & GUIDE]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Radiostyrda pansarvagn - bäst i test

När var du sist ute och körde stridsvagn? Förmodligen var det inte igår, men det finns flera anledningar att se till så att det blir imorgon! Då det är något opraktiskt med en riktig stridsvagn på garageuppfarten, samt kan bli lite dyrt med reparationskostnader om man vill utmana brorsan, vill vi därför presentera några olika typer av radiostyrda stridsvagnar sådana i betydligt mer lätthanterlig storlek. 

Radiostyrd stridsvagn eller radiostyrd pansarvagn? Bägge namnen fungerar bra, men det är också kul att få bestämma ibland, låt namnet avgöras i en duell mellan din radiostyrda stridsvagn mot brorsans radiostyrda pansarvagn! För att kunna göra upp finns det speciella två-pack med radiostyrda stridsvagnar utrustade med IR-kanoner för att simulera ordentliga strider, så du behöver inte oroa dig för att spränga katten av misstag i stridens hetta. 

Har du ingen att utmana eller vill du fokusera på fredsbevarande verksamhet och prickskytte snarare än krig, så finns det lite maffigare alternativ utrustade med riktiga air-soft kanoner som skjuter plastkulor och även körmässigt tacklar tuffare utomhusterräng, precis som en riktig stridsvagn. 

Är du sedan varken intresserad av dueller eller skjutande överhuvudtaget, kan du istället bygga din egna radiostyrda stridsvagn från grunden med ett utmanande byggset som kommer får vilken lego-älskare som helst att bli euforisk. Det finns radiostyrda militärfordon för alla smaker! 

I denna lista över de bästa radiostyrda pansarvagnarna hittar du radiostyrda stridsvagnar för barn såväl som för vuxna!

Vi börjar med ett riktigt bra s.k. “Battle Set”, två radiostyrda stridsvagnar med IR-kanoner, färdigbyggda och redo för strid.

För den som kan sina stridsvagnar så innehåller paketet två modeller av tyska “Panzerkampfwagens” som användes under andra världskriget, en Tiger I och en King Tiger(Tiger II), bägge i skala 1:28.

Snabbfakta 
Längd: 27 cm (37 med kanonen)
Bredd: 13 cm.
Höjd: 11 cm
Kanonens räckvidd: 15 meter 
Batterier: 4x AA till vardera vagn och 2x AA till vardera kontroll (totalt 12xAA)

Smeknamnet Tiger fick de av ingen mindre än grundaren av ett känt mycket välkänt bilmärke, Ferdinand Porsche. Det är nästan så att man kan ana att Porsche designat och varit med och byggt dessa pansarvagnar, ett märke som alltså har gått från farliga stridsvagnar till farligt snabba sportvagnar!

Dessa radiostyrda stridsvagnar styrs genom medföljande handkontroller och kan utöver att köra fram och bak givetvis också svänga och rotera i 360 grader, en av fördelarna med att ha larvband istället för lättpunkterade hjul.

Man kan även rotera tornen separat för att sikta och träffa fienden på avstånd upp till 15 meter med hjälp av IR-kanonerna. Striderna är så realistiska de kan bli utan att några projektiler avfyras, med skottljud som simuleras men även rekyl i form av att stridsvagnen “rycker till” vid skottlossning är det lätt att bli uppslukad av striderna.

Det finns olika lägen och funktioner som gör att skador kan simuleras, träffar indikeras via lampor direkt på respektive handkontroll m.m.

Ibland måste man ta fram det tunga artilleriet, men det tunga artilleriet är inte alltid nödvändigtvis något artilleri.

I det här fallet är det istället ett massivt monster till radiostyrd stridsvagn, som bortsett från skalan (1:16) och plastkulor istället för explosivt kanonfoder, inte skiljer sig mycket från den riktiga varan.

Snabbfakta 
Storlek: Längd: 52 cm (62 cm med kanon inräknad) 
Bredd: 24 cm
Höjd: 20 cm
Vikt: 12,5 kg
Batteri: Ni-Mh 7,2 volt 3300 mAh (ingår) & 6x AA för handkontrollen
Körtid: 12-15 minuter

Denna radiostyrda pansarvagn är inte långt ifrån en exakt replika av den historiska Panzerkampfwagen VI Tiger Ausf.E från andra världskriget, mest känd under smeknamnet Tiger I. Precis som originalet är RC-stridsvagnen gjord helt i metall men väger desto mindre 12.5 kg!

Amewis Tiger 1 drivs av ett uppladdningsbart Ni-Mh 7,2 volt 3300 mAh batteri som tar ca tre timmar att ladda och ger dig en körtid på ca 15 minuter. Denna radiostyrda pansarvagn är oerhört verklighetstrogen med realistiska ljudsimulationer framtagna tillsammans med en expert för allt ifrån motorns uppstart och brummande till tornets rörelser och kanonens skottlossning.

Det är inte bara chassit som är gjort i robust metall, det är en mycket detaljrik modell där även drivhjulen och larverna är gjorda i metall. Kanonen är en kraftfull soft-air gun som skjuter BB-kulor och träffar sina mål på imponerande avstånd.

Tornet kan givetvis rotera 360 grader och du kan även höja och sänka kanonen. Med en 6-kanals 2,4Ghz kontroll är det inga problem att strida mot flera andra radiostyrda militärfordon och du har full kontroll över din egna RC-stridsvagn på upp till 100 meters avstånd.

Som en välkomnad bonus levereras allt i en lika väldesignad snygg trälåda. Det enda du själv behöver köpa till är AA-batterier till kontrollen.

JOY-JOYTOWN: Stridsvagn med kanon - Byggmodell

radiostyrd stridsvagn byggsats

En stridsvagn för alla! Vem har inte någon gång lekt med lego eller kanske byggt ett modellflygplan? Och har du inte det, ja då är det dags att testa. Särskilt när du börjar med hela 1276 delar och resultatet blir en fullt fungerande radiostyrd stridsvagn i skala 1:16, med kontroll över larvbanden såväl som kanontornet och själva kanonen ensam.

Snabbfakta 
Längd: 54 cm
Bredd: 35 cm
Höjd: 15 cm
Vikt: 3 kg
Batteritid: 20 min

Det här är ett riktigt bra köp vare sig du är intresserad av stridsvagnar eller inte. Till att börja med så är delarna och själva byggandet både kvalitativt och utmanande men utan att vara krångligt, tidskrävande men inte överväldigande.

När du byggt klart blir du sedan inte bara belönad med en riktigt snygg stridsvagnsmodell, men också med ett riktigt häftigt radiostyrt militärfordon. Räkna med att spendera en hel dag eller två av intensivt byggande, alternativt ca en vecka där du bygger litegrann varje dag i lugnt tempo.

Den medföljande handkontrollen drivs av 3x AAA-batterier, sänder i 2.4Ghz och har en räckvidd på ca 50 meter. Själva stridsvagnen har ett medföljande uppladdningsbart batteri som ger dig en körtid på ca 20 minuter vid full laddning.

Trots att det är en byggsats på över 1200 delar, så är instruktionerna tydliga nog för att en 11-12 åring ska kunna bygga ihop sin radiostyrda stridsvagn utan hjälp och slutresultatet är ett robust fordon som inte går sönder utan vidare.

Den är tänkt att användas inomhus på plana ytor, men klarar också mattor utan problem och kan förmodligen göra helt ok ifrån sig på en klippt gräsmatta utomhus. Det är inget som rekommenderas, men det är en rättvis beskrivning.

Det enda som egentligen kan sägas vara dåligt om något är väl i så fall att handkontrollen, som du lyckligtvis slipper bygga själv, kan kännas lite billig och plastig. Men den gör vad den ska och denna lilla detalj rår inte på helhetsintrycket av vad som är en positivt överraskande produkt ur flera vilt skilda aspekter.

En utmanande byggsats, snygg hylldekoration, och radiostyrd stridsvagn på en och samma gång. Rekommenderas varmt!

Vill du ha ett enkelt och billigt men ändå underhållande smakprov, eller kanske överraska de lite yngre barnen med en spännande och kul present, så är Battle Tanks från Gear2Play ett bra alternativ.

I detta paket får du två enklare radiostyrda stridsvagnar med tillhörande handkontroller och är redo för att göra om vardagsrummet till en krigsplats direkt efter uppackning.

Snabbfakta 
Längd: 21,5 cm 
Bredd: 7 cm 
Höjd:  7 cm
Kanonens räckvidd: 3 meter
Batterier: AAA, 3 för vardera fordon och 2 per handkontroll 
Körtid: ca 30 min

I detta paket får du två enklare radiostyrda stridsvagnar med tillhörande handkontroller och är redo för att göra om vardagsrummet till en krigsplats direkt efter uppackning.

Trots sin lilla storlek är dessa militära  fordon i miniatyrformat väldigt högljudda, nästan lite för högljudda enligt vissa. Å andra sidan är det nog ingen människa någonsin som fått en annan uppfattning av riktiga pansarvagnar, dem är allt annat än tystlåtna och särskilt när de skjuter!

Det gäller att du planerar dina strider väl, ta skydd bakom soffan eller vardagsrumsbordet, sikta in dig på motståndarens stridsvagn genom att rotera tornet och överraska med en fullträff när din fiende minst anar det.

Din radiostyrda stridsvagn är utrustad med en IR-kanon som har en räckvidd på ca tre meter, vilket är alldeles lagom inomhus och i förhållande till fordonens storlek. Blir du träffad så både låter det och känns det, stridsvagnen skakar till men är sedan lyckligtvis också immun mot att bli träffad igen under några sekunder så att du hinner förflytta dig till säkerhet och anpassa din taktik.

Handkontrollerna drivs av 2x AAA-batterier och de radiostyrda stridsvagnarna drivs av 3x AAA-batterier, vilket räcker i ca 30 minuter innan batterierna behöver bytas ut eller laddas. Den som först blir träffad fyra gånger förlorar, kan du vinna utan en skråma?

Den radiostyrda stridsvagnen Leopard 2A6 från Amewi med inbyggd soft air gun som kanon är en respektingivande bjässe i skala 1:16 och en replika av den tyska stridsvagnsmodellen med samma namn.

Snabbfakta 
Längd: 48 cm (63 cm med kanon)
Bredd: 22 cm
Höjd: 17 cm
Vikt: 2.7 kg (utan batteri)
Batteri: 7.2V 1800mAh (6x AA-batterier till handkontroll måste köpas till)
Körtid: 30 minuter

Denna stridsvagn döljer en hel del överraskningar under huven, det är inte bara ett utmärkt radiostyrt fordon med inbyggd växellåda och drivhjulsarmar i metall, det är en fullfjädrad radiostyrd krigsmaskin.

Simulera strider mot andra stridsvagnar och lås siktet på målet för att säkerställa en träff med IR-kanonen, eller varför inte skjuta riktiga BB-kulor?

Plöj genom även tuffare terräng med hjälp av stridsvagnens larvfötter samtidigt som du roterar tornet för att sikta in dig på motståndaren, allt medan du lämnar ett spår av rök bakom dig.

Röken som simulerar verklighetstrogna avgaser skapas med hjälp av den medföljande rökoljan som kan fyllas på vid behov, du behöver till skillnad från de riktiga stridsvagnarna alltså inte oroa dig för någon negativ klimatpåverkan. Effekter som detta tillsammans med LED-lampor och ljud som simulerar allt ifrån skottlossning till tungt motorbrummande skapar inte bara en underhållande upplevelse, men också en som känns förvånansvärt realistisk.

Så realistisk den kan bli utan att utgöra en fara för allmänheten då, det är trots allt RC-stridsvagnar vi talar om och inget som direkt kommer att stoppa invaderande ryssar i en riktig krigssituation.

Köpguide - hitta bästa radiostyrda pansarvagnen

Batteritid

Ja, en sak man ska kolla på när man letar en radiostyrd pansarvagn är batteritiden och även laddningstiden. Det är inte alls kul att bara få köra en kort tid innan leksaken ska laddas igen. Tyvärr brukar laddningstiden vara minst lika lång som själva körtiden.

Bästa radiostyrda pansarvagnen för barn?

Detta är svårt att svara på. Det första man måste tänka på är barnets ålder. Ett äldre barn kan köra en mer avancerad radiostyrd stridsvagn som skjuter riktiga airsoft kulor medan en yngre troligtvis klarar sig med en enklare pansarvagn utan en sån funktion. I denna lista med de bästa radiostyrda stridsvagnarna har jag tagit med flera olika pansarvagnar i olika prisklasser. Förhoppningsvis hittar ni en som passar er!

Vilka funktioner ska en bra radiostyrd stridsvagn ha?

Detta går lite hand i hand med förarens ålder. Är det ett äldre barn som ska köra den radiostyrda stridsvagn är det roligare med en lite mer avancerad leksak som  är mer verkligehetstrogen. Sen får man också fundera på om det kommer vara flera som kör radiostyrda leksaker samtidigt. Om så är fallet bör man försöka köpa en radiostyrd leksak som fungerar på 2,4Ghz frekvensen, annars kommer signalerna störa ut varandra. Det kan även vara en bra idé att köpa ett 2-pack så man kan skjuta på varandras radiostyrda pansarvagnar!

Tänk också på om ni verkligen vill köpa en radiostyrd stridsvagn som låter, exempelvis genom “motorljud” och andra ljud en riktig maskin skulle ge ifrån sig. Det är kanske kul för barn, men för vuxna blir det lätt tradigt.

Avslutning: Bästa radiostyrda pansarvagnen

Allting blir roligare när det är radiostyrt, och samtidigt som allt från rallyspel till just stridsvagnsspel och dueller verkar gränslöst populära i virtuell miljö, är det många som går miste om vad som i princip är samma spel men fysiskt förankrat i verkligheten. Något riktigt, och minst lika kul!

Istället för att ständigt ha mobilen klistrad i handen, är det en mycket trevlig omväxling med en handkontroll som styr något fysiskt ute i verkligheten.

Istället för en “battle-tanks” duell mot en okänd människa på andra sidan jorden i en virtuell miljö, kan du köpa riktiga battle tanks och göra din omgivning till ett spel du spelar med ett syskon eller en kompis.

Eller varför inte bygga en radiostyrd stridsvagn istället för att spela minecraft? Gissa vad som är mest tillfredsställande och imponerande, en radiostyrd stridsvagn du byggt med dina egna händer eller en fyrkantig skyskrapa på en skärm?

För att då inte tala om den senaste dokumentären du såg om andra världskrigets strider eller om du spelat några av spelen med samma tema.

Med en replika av de ökända Tiger-vagnarna i form av en radiostyrd pansarvagn som väger över 12 kg och skjuter hål på ölburkar, får du uppleva en helt ny, förvånansvärt underhållande och realistisk dimension av vår historia.

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal röster: 3

Inget betyg satt