Plejd – Test & Recension 2024

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Plejd – Smart styrning av ditt hem

Allt eftersom tekniken går framåt så får vi allt fler tekniska lösningar som underlättar i vår vardag. Plejd är en ett företag som tillhandahåller lösningar för smart styrning av belysning. Jag har installerat Plejd i min bostad och blev imponerad av hur lätt det var att installera samt förstå sig på. Fördelen med Plejd är att du kan antingen styra belysningen via bluetooth eller så kan du styra belysningen via internet. Du kan alltså styra belysningen på distans, perfekt om man är bortrest eller på jobbet och glömde belysningen igång.

Nu tar jag belysning som exempel eftersom det är denna funktion jag använt mest. Men faktum är att Plejd gör din bostad till ett riktigt smart hem där du bland annat även kan styra värmen eller öppna dörren till bostaden. Här nedan har jag skrivit en liten recension av Plejd och en genomgång av deras produkter samt Plejd återförsäljare.

Vad är Plejd?

Plejd är som sagt en leverantör av produkter som tillåter dig att förvandla din bostad till ett smart hem. De utvecklar tekniska produkter och tjänster inom belysning och hemautomation som kan användas i flera olika miljöer och av flera användare. Företaget kommer från Sverige och har sitt huvudkontor i Mölndal. Svensk teknikutveckling när den är som bäst alltså!

Produkterna installeras bakom en befintlig lampknapp eller i din elcentral. När installationen är klar kan man enkelt styra belysningen från den vanliga lampknappen eller via appen Plejd. Man kan även skapa scenarion och schemalägga sin belysning beroende på sina egna preferenser.

Plejd kan styras genom konventionella knappar, via den speciellt framtagna appen i mobilen eller genom röststyrning via exempelvis Google Home. I appen kan du dessutom skapa egna scenarion då du bestämmer när vissa funktioner ska vara igång eller inte. Du kan exempelvis skapa scenarion där alla lampor släcks när du far till jobbet eller skapa “mysbelysning” på Fredagkväll! Man kan även schemalägga belysningen efter solens upp- och nedgång genom Plejds skymningsrelä. 

Man kan med fördel använda Plejd vid nybyggnationer också. Eftersom Plejd använder trådlös mesh teknik med både bra räckvidd och prestanda så slipper man dryg kabeldragning vid nybyggnationer eller renoveringar. 

Plejd app test

Vilka Plejdprodukter finns det?

Ja, nu när ni vet ungefär vad Plejd är och vad de möjliggör kanske ni undrar, vilka produkter finns det? Faktum är att det finns en hel del produkter från Plejd och därför listar jag några av dem här nedan och förklarar lite kort vad de gör samt vad de kostar.

Plejd App

Plejds app för att styra alla funktioner finns både till IOS och Android. Det är i denna du kan skapa scenarion och scheman för funktionerna i din bostad. För mer information om Plejds app kan ni kolla på videon nedan.

Plejd Dimmer – DIM-01

Denna universaldimmer från Plejd, även känd som Dosdimmer eller DIM-01, är troligen det de flesta tänker på när de tänker på Plejd. Denna dimmer från Plejd kan styras trådlöst via appen eller andra Plejdprodukter, genom exempelvis scenarion. Dimmer kräver dock ingen controller utan kan även installeras bakom en befintlig brytare som du har i din bostad. Dimmern har tidsfunktioner såsom astrour och veckour.

Plejd Dimmer

Denna dimmer från Plejd kostar ca 500 kronor och du hittar den här!

Plejd Krondimmer – DIM-02

Här är ytterligare en dimmer från Plejd, beteckning DIM-02. Detta är dock en så kallad krondimmer som låter dig styra 2 kanaler vilket innebär att du kan dimma 2 olika lampor till exempel. Varje enskild kanal klarar av en lägre belastning än vad ovanstående dosdimmer kan, men då kan den iställer styra två olika lampor. I övrigt har den exakt samma funktioner som ovanstående dimmer från Plejd. 

Denna krondimmer kostar ca 600 kr och hittas här!

Plejd Controller

Plejd Controller – CTR-01

Denna controller används för reläbrytning eller styrning av tredjepartsprodukter så som LED-drivdon eller HF-don. Även denna controller kan styras via appen eller övriga produkter från Plejd. Denna controller är alltså bra att ha för att kunna nyttja Plejds programvara för att styra 3:e parts dimmers.

Controllern kostar ca 500 kronor och kan köpas här!

Plejd Kronrelä – REL-02

Detta är ett kronrelä med möjlighet för brytning av två separata laster. Det vill säga, denna ska man använda ifall man vill styra två olika saker med av/på funktion. En Plejd strömbrytare det vill säga. Detta relä kan självklart styras via Plejd appen eller andra produkter samt monteras bakom en tryckknapp.

Plejds kronrelä kostar ca 600 kronor och återfinns här!

Plejd LED-driver 10w – LED-10

Detta är då en LED-driver från Plejd med inbyggd dimningsfunktion för LED-armaturer eller LED-strips. Denna LED-driver är dimbar mellan 1-100% och har givetvis samma tidsfunktioner så som de andra produkterna har. 

Denna LED-driver från Plejd kostar ca 700 kronor och kan beställas här!

Plejd Gateway

Plejd Gateway – GWY-01

Denna gateway bryggar användarens Plejd-mesh med internet vilket tillåter dig att styra Plejdsystemet oavsett var i världen du befinner dig. Denna gateway skyddar även tidsfunktioner från strömavbrott genom sin uppkoppling till internet. Gatewayen behöver kopplas via strömadapter till ett vägguttag samt via Ethernet till ditt lokala nätverk. När den sedan installerats i Plejdappen så blir den tillagd i mesh-nätverket. 

Denna gateway är en nödvändighet för att kunna integrera Plejd med Google Home och andra tredjepartssystem. En till bra funktion är möjligheten till felsökning på distans, perfekt om du känner dig osäker och vill rådfråga montören/elektrikern!

Du hittar GWY-01 för ca 800 kr här!

Plejd Trådlös tryckknapp – WPH-01

Trådlös tryckknapp som möjliggör trådlös styrning av en eller flera produkter från Plejd. Inställningarna gör du enkelt i appen Plejd. Denna tryckknapp finns som både enkelvippa eller kronvippa (2 vippor). Finns i olika färger så du kan matcha resten av bostaden.

Tryckknappen kostar ca 300-600 kronor och hittas här!

Plejd Batteribackup – BAT-01

Batteribackup som används för att klockan ska bibehållas även vid strömavbrott i Plejdsystem. Produkten ansluts som tillbehör till Plejds sortiment av dosprodukter. Har du en Gateway från Plejd behövs alltså inte en batteribackup, men annars kan det vara bra att ha ifall man vill behålla sina tidsinställningar vid strömavbrott.

Endast en batteribackup behövs för att bibehålla tidsfunktionerna vid strömavbrott, förutsatt att produkterna har trådlös räckvidd med varandra. Batteribackupen håller i 10 år.

Denna produkt kostar ca 200 kr och kan köpas här!

Plejd Monteringsclips – MNT-01

Plejd skydd

Monteringsclips används för att montera produkter ur Plejds dossortiment på DIN-skena eller vägg. 

Kostar ca 20 kronor och du hittar dem här!

Plejd Monteringsdosa – MNT-02

Monteringsdosa används för att montera produkter ur Plejds dossortiment på vägg eller i skåp så att de är beröringssäkra. Ett enkelt skydd alltså för att se till så obehöriga inte råkar komma åt. 

Kostar ca 60 kronor och återfinns här! 

Plejd Vridadapter – RTR-01

Vridadapter snäpps ihop med valfri Plejd dosprodukt och fungerar då som en klassisk vriddimmer. Dubbelklick på ratten används för att bestämma scenario. Denna vridadapter finns i flera olika färger för att du ska hitta rätt kulör. 

Plejd Vridadapter

Det finns två olika versioner av denna vridadapter. En med centrumplatta för Schneider Exxact och/eller Elko RS/Plus samt en vridadapter med centrumplatta för Schenider Renova. Se till att du köper den som passar er bostad!

Denna vridadapter från Plejd kostar ca 200 kronor och köps här! 

FAQ angående Plejd

Fungerar Plejd med Google Home?

Ja, Plejd kan integreras med Google Home vilket tillåter dig att använda det för att styra ditt smarta hem. Med Google Home kan du då använda din röst för att styra Plejds funktioner.

Vad behövs för att använda Google Home med Plejd?

Du behöver appen Google Home, en Plejd Gateway samt givetvis dina puckar “dosorna” som styr funktionerna. Du kan med fördel använda en smart högtalare för att tala in dina kommandon utan att använda telefonen.

Plejds produkter

Exempel på kommandon som fungerar för att styra belysning i Google Home?

Ok Google, tänd allt.

Ok Google, släck allt.

Hej Google, tänd vardagsrummet.

Hej Google, tänd fönsterlampan.

Ok Google, släck köket.

Ok Google, dimma kökslampan.

Ok Google, dimma vardagsrummet till 50%.

Hej Google, öka ljusstyrkan på kökslampan till 75%.

Hej Google, aktivera Filmkväll. (Förutsatt att du har ett scenario som heter så)

Ok Google, vilka lampor är tända i barnens rum?

Fungerar Plejd med Apple Homekit?

Plejd och Apple Homekit stödjer för närvarande inte varandra. Däremot är det enligt Plejd på gång och inom en snar framtid bör Plejd fungera med Apple Homekit.

Fungerar Plejd med Apple?

Även om Plejd inte stödjer Apple Homekit (ännu) så kan du faktiskt använda en Apple Watch med Plejd. Det enklaste är att göra det direkt på klockan. Gå in på klockans Appstore och sök efter Plejd där. Efter att du installerat den behöver du logga in i den med ditt Plejdkonto.

Plejd räckvidd?

Ja, räckvidden för Plejdprodukterna varierar beroende på hur man ser det. Radioräckvidden är 10 meter inomhus. Det vill säga, “pucken” kan vara 10 meter från lampan och ändå nå. Vill man ha längre räckvidd kan man förlänga den genom meshteknik från Plejd vilket då kopplar ihop de olika enheterna trådlöst vilket förlänger räckvidden. 

Gällande räckvidd mellan dig och enheterna, ja då är det bluetoothavstånd som gäller eller om du har en gateway kan du vara i Australien och styra lamporna hemma i Sverige.

Hur installerar man Plejd?

För att installera Plejd i din bostad måste du ta hjälp av en elektriker. 

Får man installera Plejd själv?

Nej, det får du inte göra. Det krävs en certifierad elektriker.

Plejd kopplingsschema

Jag väljer att inte visa något kopplingsschema för Plejd. Detta för att inte uppmana till egna installationer av deras produkter. Kontakta Plejds support eller en certifierad elektriker vid sådana funderingar.

Plejd – Pris & Kostnad

Vi har ovanför redogjort för ungefärliga priset på de produkter som Plejd har. Utöver detta tillkommer även kostnad för installation om du inte har kunskapen att göra det själv.

Plejd Puck – vad är det?

Det är helt enkelt ett samlingsnamn för de olika dimmrarna och reläerna som man monterar i vägguttaget. De ser ut som små puckar. Du hittar alla Plejd puckar i vår lista över produkter från Plejd.

Plejd Återförsäljare

Här hittar ni en lista med återförsäljare av Plejd produkter. Detta är endast ett axplock av alla återförsäljare och med en snabb googling kan ni säkert hitta ännu fler.

Kjell & CompanyCDON

Proffsmagasinet

Avslutande tankar

Mitt intryck av Plejd är att det är enastående produkter som verkligen infriar förväntningarna som ställs när man tänker på “smart hem”. Jag rekommenderar verkligen alla som vill ha ett smart hem, eller som bara vill spara in på elräkningen lite, att fundera på Plejd. Ni lär inte bli besvikna!

Förhoppningsvis har ni funnit min artikel om Plejds produkter informativ och givande. Har ni några frågor, funderingar eller tips så får ni väldigt gärna lämna en kommentar här nedanför!

Plejd Apple

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal röster: 46

Inget betyg satt