Ryze Tello Drönare – Test & Omdöme 2024

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

DJI Ryze Tello är en liten drönare med en inbyggd nosmonterad kamera som kan ta 5 MP-foton och strömma 720p HD-video. Det är en lätt och prisvärd quadcopter, perfekt för att flyga inomhus, idealisk för nykomlingar till hobbyn. Det är enkelt att installera, ladda bara ner appen från appbutiken, slå på och du är redo att flyga. Enkelt!

Det här är en drönare som verkligen är inställd på att flyga direkt ur lådan. Ladda bara ner appen till din iPhone eller Android-telefon (eller surfplatta), slå på drönaren, anslut till appen och du är redo att köra. Funktionen för automatisk start betyder att du kan vara uppe i luften och utforska ditt vardagsrum ur ett nytt perspektiv. Propellerskydd gör navigering runt föremål mindre farligt, så din exklusiva vas är (förmodligen) säker. I huvudsak är detta en av de bästa nybörjardrönarna och faktiskt den bästa drönaren för barn som finns.

Det bästa med denna drönare är dess bekvämlighet. Dess lilla, kompakta och lätta struktur gör att den nästan kan glida ner i jackfickan. Att inte behöva oroa sig för att ta med en separat handkontroll innebär att resa med Tello är ännu enklare; perfekt att ta med på semester och gör att du kan öva dina flygfärdigheter var som helst.   

Jämfört med många andra drönare, och särskilt de från DJI, är priset också imponerande. För närvarande kan du välja bland online-återförsäljare som erbjuder Tello för drygt 1000 kr. Detta är betydligt lägre än de flesta avancerade drönare, och med tanke på byggkvaliteten och funktionsuppsättningen är detta pris värt sina pengar.

För nybörjare eller helt nybörjare till hobbyn som vill börja flyga drönare, kan Tello vara den bästa drönaren för att lära sig grunderna och få dig att flyga som ett proffs.

Snabb sammanfattning

“En mycket prisvärd drönare som lämpar sig utmärkt till nybörjare som vill ha maximalt med drönare för pengarna”

Vad vi gillar

 • Imponerande trick inbyggda
 • Budgetvänlig prissättning för proffsfunktioner
 • Levereras med propellskydd för säkerhet
 • Kan användas med telefon eller surfplatta
 • 5 megapixel kamera

Vad vi inte gillar

 • Kameran kan inte lutas, inte ens fysiskt
 • Micro-USB-laddning är lite utdaterat
 • Videon är inte inspelad på ett kort i enheten

Designen på Ryze Tello

 • Mycket liten och snygg design
 • Bra säkerhetsfunktioner
 • Integrerad kamera

Den lilla och snygga designen på Tello gör den lätt att flyga inomhus och därför perfekt för nybörjare drönarpiloter. Tello flyger smidigt med små snäva rörelser som ger den en jämn, exakt flygning. Styrningen (genom mobilappen) är korrekt och lätt att få kläm på.  

De inbyggda säkerhetsfunktionerna som sensor och propellerskydd är mycket diskreta och smälter in väl i designen. Sensorerna som finns på botten av drönaren (som liknar små kameror) är verkligen användbara, särskilt för nybörjar-drönarpiloter, då de hjälper till att undvika kollisioner med föremål. Propellerskydden ger piloterna mer frihet att göra riskfyllda flygmanövrar med Tello (särskilt inomhus) och ökar dess hållbarhet genom att förhindra att propellrarna skadas om piloten av misstag flyger in i ett föremål. 

Kameran på Tello är snyggt integrerad i drönarens kropp och sticker knappt ut. Detta minskar avsevärt risken för att kameralinsen repas eller skadas, och det finns ingen gimbal-mekanism. Nackdelen med detta är att det innebär att filmisk typ smörsläta filmer av den typ som vi har vant oss vid att ‘lätt’ uppnå från andra drönare (t.ex. DJI Mavic Air 2) är svårare (men inte omöjliga) att uppnå. Om du kan acceptera att att lägga till en gimbal skulle priset öka och drönaren skulle bli mindre nybörjarvänlig, så är beslutet att köra med denna mer grundläggande kamerauppsättning motiverat.

Funktionaliteten på Ryze Tello

 • Lätt att kontrollera 
 • Dålig svävning 
 • Coola “trick flight”-funktioner 

Tello styrs av en app som finns i App Store eller Google Play, som är väldigt enkelt att konfigurera. När du har laddat ned den, starta upp appen, slå på drönaren och tryck på knappen “anslut”. Detta tar dig till WiFi i dina inställningar där du kan välja “Tello”. Nu när du är klar och går tillbaka till appen bör du kunna se din omgivning genom linsen på Tello och du är nu redo att flyga. 

Trots att Tello är en allmänt briljant drönare, särskilt för nybörjare, saknar den lite flygkvalitet när det kommer till stabilitet när den svävar. Jag upptäckte ofta att Tello kort efter start tenderade att gå på sin egen lilla resa och glida iväg relativt snabbt. Detta problem kan vara en konsekvens av dess lätta ram eller brist på GPS-tjudring, eller kanske dess rättvisa och något mindre kraftfulla motor/mindre rekvisita jämfört med drönare som har trimmats för utomhusflygning. Men det är ett mindre problem och lätt att korrigera, och med försäkran från propellerskydd, oavsett vart det går till, kan du alltid vara säker på att saker och ting sannolikt inte kommer att sluta i katastrof.

Tello kan utföra en hel del förinställda aerobatiska rörelser som andra större och tyngre drönare som Mavic eller Phantom inte kan, såsom Throw & Go, 8D flips och Bounce-läge. Throw & Go måste vara min favorit. Tellon börjar vila i din hand och du kastar den upp i luften… och den börjar flyga. Genialiskt! Därefter har vi “8D Flips”. Detta betyder i huvudsak att Tello kan rulla åt vänster, höger, framåt och bakåt, helt enkelt genom att svepa på skärmen när du har aktiverat 8D flips-läget. Slutligen låter “Bounce”-läget din hand bli kontrollant av drönaren när den stiger och sjunker som svar på att din hand sänks eller höjs. 

Prestandan på Ryze Tello

 • Låg batteritid till laddningsförhållande 
 • Hög hastighet för sin storlek  
 • Mycket lyhörda kontroller 

Laddningstiden för enstaka batteri är cirka en timme. Med tanke på flygtiden på cirka 11-12 minuter skulle jag förmodligen välja den valfria laddaren och två extra batterier som enligt rapporter ger en laddningstid på cirka 2 timmar för att ladda alla tre batterierna. Vi kunde inte testa detta, men det skulle definitivt vara att föredra än att vänta runt en timme mellan flygen.

Tello har en mycket imponerande hastighet för sin lilla kroppsram och storlek. Topphastigheten är en nyans över 8 meter per sekund! Inte bara det utan en räckvidd på nästan 100 m (med fri sikt) är imponerande för en Wi-Fi-kontrollerad drönare. Drönaren spelar in video direkt till din telefon. Nackdelen med det är att du inte kommer att ha det lagrat på ett minneskort, men det är trevligt att omedelbart ha video på din telefon så att du kan ladda upp det online.

Vi tyckte att Tello var helt lyhörd under flygning. Styrspakskontrollen (via appen) var lyhörd med liten eller ingen fördröjning, och minimal beröring/ansträngning krävdes för att styra riktning/rotation och stigning. Den var inte överkänslig heller. Vi gillade detta verkligen eftersom det innebar att vi kände oss helt i kontroll över att styra drönaren utan några plötsliga/oväntade överraskningar.

Med tanke på de andra förmånerna som anges för denna drönare, är priset helt enkelt grädden på moset. För drygt 1000 kr får man väldigt mycket drönare för pengarna, och den är mycket billig i allmänhet jämfört med andra liknande drönare. Återigen gör detta det till ett mycket attraktivt förslag och perfekt för nybörjare.

Specifikationer

 • Video: 720P
 • Stillbilder: 5MP
 • Videostabilisering: Ja
 • Appsupport: Ja
 • VR-kompatibel: Ja
 • Flygtid: 13 minuter
 • Flygavstånd: 100m
 • Flyghöjd: 10m
 • Vikt: 87g (inkl. batteri)
 • Antal batterier: 3
 • Controller medföljer: Nej

Programmering av DJI Ryze Tello

Den utmärkande egenskapen hos Tello är det faktum att du kan programmera den för att utföra specifika rutiner. Det här är första gången DJI tidigare kommit in på avdelningen “drönare för utbildning”, något konkurrerande drönarföretag som Parrot har gjort i flera år med sina AR- och Mambo-drönare .

Drönaren använder Scratch som sin kodningsplattform. Scratch är ett programmeringsspråk riktat till barn. I huvudsak kan du programmera drönaren att flyga vissa riktningar baserat på “koden” du har skrivit.

För den som har minimal erfarenhet av kodning, kan det vara komplicerat till en början att ta reda på hur man programmerar Tello. Det är inget svårt, men som allt nytt så kan det kännas främmande till en början. Det finns ingen bruksanvisning som följer med Tello. Lyckligtvis är Internet en fantastisk plats, och jag hittade några riktigt bra handledningar på nätet som hjälper till en hel del. Kika på denna om du vill prova att programmera din Tello:

Extra videogenomgång

Slutsats – Ska man köpa Ryze Tello?

Svaret är ja. Om du är en nybörjare drönarpilot, med en snäv budget eller helt enkelt tycker om att flyga drönare och vill ha något att öva med som du inte kommer att vara alltför orolig för att krascha eller allt ovanstående, då är svaret definitivt ja! Tello är definitivt ett bra köp. Okej, dess kamera är inte i samma liga som dyrare drönare och är relativt liten med ganska kort flygtid och räckvidd. Men det är detta som håller priset så lågt och gör det till en fyndintroduktion till drönarflygningens värld. 

Men om du är lite mer erfaren så kanske den här produkten inte är för dig. Istället kanske du vill överväga DJI Mini 2, vilket är en bra investering om du letar efter en drönare som är bra för fotografering och film med en 4K-kamera men något mer kapabel när det gäller avstånd/flygtid och fortfarande har ett rimligt pris.

För mer avancerad flygfotografering/filmvideo är DJI Mavic 3 eller DJI Mavic 2 ett bättre alternativ. Om du känner behov av snabbhet och hårresande aerobatik så kommer DJI FPV att tillfredsställa ditt behov av spänning.

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal röster: 51

Inget betyg satt

Lämna en kommentar