Bästa Radiostyrd Båt för Små Barn 2024 [BÄST I TEST]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Att susa fram över vattenytan med en radiostyrd båt är riktigt roligt, oavsett hur gammal man är! Det finns en hel uppsjö (haha) av fina RC båtar där vissa går på el andra på bensin och somliga seglar man med. Det viktigaste när man ska köpa en radiostyrd båt är då att man hittar en båt som passar föraren. Eftersom vissa båtar kan köra uppemot 80km/h medan andra är betydligt enklare att köra så är det bra om man gör sin hemläxa innan så man köper den bästa radiostyrda båten för ens behov.

För att göra det lite enklare för dig som läsare har jag därför skrivit ihop en artikel för att kunna kröna den bästa radiostyrda båten för små barn.

Radiostyrd båt för små barn - lista

Vet man att barnen hellre vill ha en mer verklighetstrogen båt kanske denna radiostyrda stridsbåt från Amewi kan vara något! Denna radiostyrda båt är fullspäckad av detaljer, som lampor i hytterna, kanoner och missiler för att efterlikna en riktigt patrullbåt. Denna båt är 51 cm lång, 13 cm bred och 16 cm hög.

Båten har en topphastighet på cirka 4 km/h vilket gör att den är väldigt lättkörd för barn av alla åldrar. Man riskerar inte att köra sönder båten på någon sten eller liknande. 

Med båten följer ett uppladdningsbart batteri samt laddare som ansluts till ett vanligt vägguttag. Det tar ca 1,5 timme att ladda batteriet fullt och då kan man köra i ca 20 minuter.

Handkontrollen är av pistolgreppsmodell och båten styrs över 2,4 ghz frekvensen vilket gör att man kan köra flera stycken samtidigt och man har bättre räckvidd.

Letar ni efter en verklighetstrogen, lättkörd och prisvärd radiostyrd båt så rekommenderar jag verkligen denna radiostyrda stridsbåt från Amewi!

Här har vi ytterligare en riktigt fin båt för små barn. Återigen ser vi att skrovet är brett där fronten på båten påminner mycket om en katamaran. Detta resulterar i att båten är väldigt stabil i vattnet, i både låga som höga farter. Toppfarten för denna RC båt ligger kring 14km/h vilket är något snabbare är Swordfish Jamara ovanför.

Ett uppladdningsbart batteri följer med och tar ca 3 timmar att ladda fullt vilket sedan ger ca 15 minuters körtid. Båten är ca 40 minuter lång, 19 cm bred och väger ca ett halvt kilo

Handkontrollen är också lite annorlunda jämfört med föregående båt. Denna handkontroll håller man med en form “pistolgrepp” och man styr via en ratt på ena sida. Detta kan tänkas vara något svårare för små barn, men det går fort att vänja sig vid detta sätt att styra på. Båten styrs via 2,4 Ghz frekvens vilket ger en räckvidd på ca 50 meter och som också innebär att om man vill köra flera stycken så går det alldeles utmärkt. Något som Swordfish Jamara tyvärr inte kan göra.

Detta är alltså en lite dyrare radiostyrd båt som dock ger bättre räckvidd och möjligheten att köra flera båtar samtidigt. Är det något ni värdesätter så skulle jag varmt rekommendera att ni köper Delta Ninco!

Här har vi en riktigt bra radiostyrd båt för små barn. Med en maxhastighet på cirka 10km/h är den inte för snabb för de yngsta kaptenerna och med sitt förhållandevis breda skrov är den väldigt svår att välta med. Den är ca 40 cm lång och väger ett halvt kilo vilket betyder att den inte är för  liten att ha i havet eller för stor så den blir klumpig att ta med sig.

Med båten följer ett uppladdningsbart batteri vilket tar ca 3 timmar att ladda upp och som sedan ger ca 15 minuters effektiv körtid. Vill man kunna köra längre så kan man alltid komplettera med ytterligare ett batteri.

Handkontrollen är enkel att förstå, även de minsta barnen lär förstå hur den ska användas för att köra båten. Båten kan färdas framåt, bakåt samt åt båda sidorna. Dessutom är båten försedd med en säkerhetsfunktion som gör att propellrarna endast går igång när båten ligger i vatten. Vill man dessutom köra när det är lite mörkt ute går det eftersom båten är försedd med en upplyst sändare.

Allt detta för en båt som kostar ca 500kr, ja det är väldigt svårslaget. Därför kan jag varmt rekommendera denna båt för alla som letar efter den bästa radiostyrda båten för små barn!

Köpguide - hitta bästa radiostyrda båten för småbarn

Vilken är den bästa radiostyrda båten för små barn?

Ja, för mig handlar det mångt och mycket om en vettig kombination av pris, körglädje samt användarvänlighet. 

Jag förstår att man som vuxen kanske inte vill köpa den absolut dyraste och värsta radiostyrda båten för ett barn. Saker går sönder och barns intresse kan snabbt svalna. Därför är det bra om man kan hitta en hyfsat billig radiostyrd båt utan att göra allt för stora avkall på körglädjen och användarvänligheten.

Sedan får man samtidigt tänka på körglädjen. En väldigt billig radiostyrd båt är sällan jätterolig att köra, ofta guppar den bara omkring och blåser det lite så är chansen stor att den knappt kan köras dit man vill. Man vill ha lite fart i båten, annars är det lätt hänt att båten hamnar längst bak på leksakshyllan.

Till sist kommer vi till användarvänligheten. En radiostyrd båt för små barn ska vara lätt manövrerad, hållbar samt enkel för både vuxna och barn att sköta om. Man vill inte att båten består av flera små delar som måste monteras och servas för att båten ska kunna köras. Nej, det ska vara så enkelt som att ladda batterierna och sticka iväg till sjön för att köra!

Rekommenderad ålder

Detta gäller främst ifall man ska köpa en radiostyrd båt för barn, men det första man bör kika på är rekommenderad ålder. Vi vill såklart att barnen ska kunna leka med barnen utan att vi måste oroa oss för att de kan skada sig själva. Även om en radiostyrd båt kan verka “enkel” och bör passa en yngre användare än vad den rekommenderade åldern anger så måste man ha i beaktande att även “enkla” radiostyrda båtar kan innehålla små delar. Dessutom vill vi inte att den radiostyrda båten ska vara för svår att använda likväl som den inte ska vara för enkel och tråkig.

Storlek

Precis som riktiga båtar kommer även radiostyrda båtar i flera olika storlekar. Om båten kommer köras främst utomhus kan det vara en bra idé att köpa en lite större modell som klarar av att köra i vatten utan att blåsa bort från dig eller liknande. Ska båten däremot köras mest inomhus kan det vara bättre med en mindre modell. Så fundera på var den radiostyrda båten kommer användas och köp storleken som passar användningsområdet.

Frekvens

Detta är kanske det man missar lättast, nämligen vilken frekvens som används mellan bilen och kontrollen. Beroende på vilken frekvens som används kan det skilja sig ifall man kan köra flera radiostyrda fordon samtidigt eller inte. Oftast brukar radiostyrda fordon styras på 27Mhz och 40 Mhz frekvenser, rc fordon som styrs på dessa frekvenser kan ej köras samtidigt som andra fordon som styrs på samma frekvens. Signalerna kommer då störa ut varandra. Det är oftast de billigare radiostyrda fordonen som går på dessa två frekvensband. 

Dyrare fordon brukar oftast styras på 2,4Ghz frekvens (men ibland kan även riktigt billiga båtar stödja detta frekvensband) och detta gör det möjligt att köra flera fordon samtidigt. Även om flera kör samtidigt och alla är på 2,4Ghz frekvensen så kommer inte signalerna att störa ut varandra. Så om du vet att ni kommer köra samtidigt som andra är det bäst att leta en båt som styrs på 2,4Ghz frekvens.

Denna information brukar alltid framgå på produktsidan, så kolla noga efter det. Om det inte framgår kan det vara bra att fråga butiken eller försöka Googla fram ett svar. ELLER så läser du mina köpguider så är det alltid glasklart!

Batteritid

När man köper radiostyrda leksaker måste man också fundera på batterierna. Ingår dem eller måste man köpa egna batterier? Vilka sorts batterier passar och är de uppladdningsbara? Oftast framgår det på produktsidan ifall batterier ingår, vilken storlek de är och ifall de är uppladdningsbara så se till att läsa noggrant så man inte missar den informationen. Det finns nog inget tråkigare att öppna paketet med leksaken för att sedan behöva vänta tills man kan köpa batterier.

Sedan bör man också fundera på hur länge kan man köra den radiostyrda leksaken innan batterierna tar slut och sedan hur lång tid det tar att ladda (om man har uppladdningsbara batterier såklart). Att köpa en radiostyrd båt som kan köras i fem minuter men som sedan måste laddas i en timme är inte vidare kul. En radiostyrd leksak ska köras, inte laddas konstant! 

Oftast brukar genomsnittlig körtid anges på produktsidan, men annars får man googla, det finns nästan alltid information på Google. Så mitt tips är att kolla efter en radiostyrd båt som har rätt bra körtid utan att tiden för laddning är allt för lång. En sak att tänka på däremot, det är väldigt sällan som körtiden är längre än laddtiden.

Vad som ingår

En till sak man bör ta hänsyn till är vad som ingår när man köper en radiostyrd båt. Som sagt, ibland ingår inte batterier. Ibland ingår batterier till båten men inte till kontrollen. Ibland ingår det inte ens en handkontroll. Tidigare ingick det i princip alltid en kontroll när man köpte en radiostyrd leksak. Så är inte fallet längre. Idag kan radiostyrda leksaker styras med bland annat mobiler, det gör det möjligt att inkludera fler funktioner (exempelvis lysen och tutor) utan att kostnaden måste öka nämnvärt. 

Däremot kan det vara enklare för ett barn att förstå hur leksaken ska styras med en kontroll som följer med. Ibland kan det också vara så att man inte vill låta ett litet barn hålla i en dyr telefon. Så, kolla noggrant vad som ingår med den radiostyrda leksaken och köp det paket som passar dina behov bäst!

Läs även

Glöm inte att läsa vår artikel om radiostyrda grävmaskiner! Du hittar den här.

Vi har listat 5 radiostyrda grävmaskiner i olika prisklasser och skrivit en köpguide. Just för att du ska hitta den bästa radiostyrda grävmaskinen!

Vi har även listat de bästa drönarna för barn!

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4 / 5. Antal röster: 8

Inget betyg satt