Tibber – Recension och Omdöme 2024

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Med allt dyrare elpriser är det inte konstigt att många letar efter smarta sätt att spara el för att minska kostnaderna på elräkningen. Att vara medveten om sin elförbrukning är ett smart första-steg mot ett sådant mål, genom att ge dig rätt förutsättningar. Vad är då nästa steg?

Tibber är ett nytt elbolag med ambitionen att vara både första steget och alla steg därefter, ett innovativt elbolag som ger kunden större frihet att styra sin egna elräkning. Men är Tibber billigare än vanliga elbolag? Hur fungerar Tibbers app?

Frågorna om Tibber kan vara många och efter att ha använt dem i snart 1.5 år känner jag mig bekväm med att försöka besvara dessa och många andra frågor i form av en guide för Tibber som samtidigt är lite av en recension. Funderar du på att skaffa Tibber eller bara vill veta mer om hur Tibber fungerar, så har du kommit till helt rätt plats!

MISSA INTE HELLER: Jämför och byt elavtal för att minimera elkostnaderna!

Elpris sverige

Vad är Tibber?

Tibber är ett europeiskt, grönt elbolag som fokuserar på att minimera sina kunders elkonsumption och kostnader. Dels genom att erbjuda kunder möjligheten att köpa el till självkostnadspris från elbörsen Nord Pool, men kanske ännu mer genom tjänsten somm tillhandahålls i form av en innovativ app och smidiga intergrationsmöjligheter mellan smarta enheter i hemmet.

Tibber grundades i Norge & Sverige 2016 av Daniel Lindén & Edgeir Vårdal Aksnes och erbjuder sina tjänster på den svenska, norska samt tyska marknaden.

Vad kostar Tibber?

Tibber erbjuder el till självkostnadspris, även kallat spotpris, från elbörsen Nord Pool. Enkelt uttryckt betyder detta att Tibber inte gör någon vinst på den el du förbrukar, din kostnad motsvarar alltid det aktuella inköpspriset. Detta innebär också att elpriset varierar timme för timme och ger dig därför stora möjligheter att påverka din elräkning genom att anpassa din förbrukning därefter. Genom sin smidiga app och olika tillbehör hjälper Tibber dig att effektivisera din elkonsumption på alla tänkbara sätt, en process som till stor del sker automatiskt utefter dina preferenser och behov. I appen kan du alltid enkelt se din förbrukning och det aktuella elpriset för varje timme i olika perioder.

Men om Tibber säljer el till aktuellt inköpspris utan någon egen marginal, betyder det att detta elbolag inte tjänar pengar? Inte alls, givetvis behöver även Tibber tjäna pengar för att driva sin verksamhet och betala ut löner till sina anställda för att kunna leverera en så bra tjänst som möjligt. Men här skiljer sig Tibber från tradionella elbolag som ökar sina vinster genom att öka sin elförsäljning, istället tar Tibber ut en avgift från sina kunder i form av en månadskostnad. Kostnaden för Tibber är just nu 39 kronor per månad, oberoende av hur mycket el man förbrukar.

Eftersom Tibber tjänar samma summa oavsett hur mycket el deras kunder förbrukar har de inga incitament att sälja på kunderna mer el. Tibber kan därför istället fokusera på att uppmuntra och hjälpa sina kunder med att få en så låg elkostnad som möjligt. Det vill säga att både du och ditt ditt elbolag har samma mål i form av lägre elkostnader, ett väldigt bra recept för att åstadkomma just detta om du frågar mig. Ju bättre Tibber gör ifrån sig, desto nöjdare kunder får dom och detta leder vanligtvis också till fler kunder. När varje kund betalar en fast månadskostnad för Tibbers tjänst är det enkelt att se hur deras förmåga att sänka din elkostnad i slutändan är precis det som styr hur mycket pengar Tibber tjänar.

Tibber = timpris/spotpris från Nord Pool

Timpris spara pengar

Spotpriset på el är det aktuella marknadspriset på el och fastställs varje timme. Detta pris är hos Tibber detsamma som på elbörsen Nord Pool med ett marginellt påslag som täcker kostnader för bland annat elcertifikat, elhandel och för att säkra att elen är miljövänlig.

Förändringarna i ett spotpris över dagen styrs av tillgång och efterfrågan. När det används mindre och finns mycket el tillgänglig sjunker spotpriset, när det används mer och efterfrågan på el ökar följer priset samma utveckling.

Detta ger dig som kund möjlighet att styra din elkostnad på ett sätt få andra elbolag tillåter i dagsläget. Genom att använda sådant som förbrukar mycket el när elen är som billigast kan du minska dina elkostnader markant.

Tips för att dra ner din elkostnad hittar du längre ner i denna artikel!

Vad är det som påverkar spotpriset på el?

 • Industrins efterfrågan på el – Industrier kräver mycket ström vilket driver upp efterfrågan.
 • Utomhustemperaturen – Ju kallare det är desto mer el behövs för att värma bostäder/byggnader.
 • Hur mycket det regnar eller blåser – Vattenkraft och Vindkraft påverkas i stor grad av vädret.
 • Tillgänglig effekt från kärnkraft
 • Råvarupriser
 • Priset på utsläppsrätter
 • Politiska beslut

För aktuella elpriser kan du antingen kolla på Nord Pools hemsida ELLER helt enkelt kolla i Tibberappen.

100% Förnybar el från Tibber

Grön el är naturligtvis el som produceras utan att miljön förorenas. Tibber är ett grönt elbolag där all el kommer från främst Svensk & Norsk vindkraft, vattenkraft och även privata hem genom solceller. Som Tibber-kund kan man enkelt se var elen man förburkar kommer kommer från.

Tibber-appen

Tibber-appen är den centrala punkten där du kan se all statistik om hushållets elförbrukning, aktuellt elpris, var elen kommer ifrån, se fakturor, få smarta notiser, styra dina smarta enheter och i allmänhet styra allt som har med Tibber att göra. 

Givetvis finns Tibber-appen både för iPhone (IOS) och Android

I appen kan du bland annat se:

 • Din nuvarande elförbrukning i watt
Tibber appen kolla förbrukning
 • Hur mycket pengar du har spenderat på el hittills i dag/den här månaden
tibber appen analyser el
 • Vad din prognostiserade elförbrukning kommer att bli för dagen/månaden
 • Hur mycket koldioxid du har sparat genom att använda Tibber
 • En kostnadsberäknare som visar hur olika beslut påverkar dina totala månadskostnader
 • Automatisk optimering av uppvärmning baserat på både temperatur och spotpris. Detta innebär att du som kund inte längre behöver tänka på när du ska slå på/av värmen, Tibber tar hand om det åt dig!
 • Förväntat resultat av olika energibesparande åtgärder
 • En chattfunktion där du kan kontakta Tibbers kundtjänst

Smarta notiser

Tibber skickar notifikationer när om spotpriset på el är lågt eller om din elförbrukning är hög. Meddelandena är utformade för att hjälpa dig som kund att spara pengar på din elräkning

Du kan naturligtvis också stänga av notiserna om du inte vill ta emot dem.

Se elpris

I Tibbers app kan du enkelt se hur elpriset har varierat över tid och vad det nuvarande priset är. Elpriset fastställs varje timme och du som kund betalar bara för den el du faktiskt använder.

Se var elen kommer från

Utöver att se vad elen du förbrukar kostar kan du också se var elen kommer från . Tibber är ett grönt elbolag och köper el från olika leverantörer i Sverige och Norge, som alla producerar el från förnybara källor som vindkraft, vattenkraft och solenergi.

Som kund hos Tibber kan du vara säker på att den el du förbrukar är miljövänlig och inte bidrar till klimatförändringarna

Se inne/ute-temperatur

Tibbers app visar också den aktuella inomhus- och utomhustemperaturen. Utomhustemperaturen är bra att känna till om du till exempel har en elbil som du vill ladda när utomhustemperaturen är låg.

Inomhustemperaturen är bra att känna till om du vill optimera din uppvärmning så att du inte använder mer el än nödvändigt

Styra inomhustemperatur

Du kan enkelt styra inomhustemperaturen i ditt hem från Tibber-appen. Det innebär att du kan slå på/av värmen, ställa in ett schema för när värmen ska vara på/av och även se hur mycket pengar du spenderar på uppvärmning.

Tibber erbjuder också automatisk optimering av uppvärmningen baserat på både temperatur och spotpris, vilket innebär att du som en kund behöver inte tänka på när värmen ska slås på/av, Tibber tar hand om det åt dig!

Tibber smart styrning

Tibber smart control är en ny funktion som gör att du kan styra ditt hems elförbrukning från Tibber-appen. Med Tibber smart control kan du enkelt se hur mycket el ditt hem förbrukar och vilka enheter som förbrukar mest el, med möjligheter att också stänga av vissa enheter på distans.

tibber appen styra uppvärmning

Se elförbrukning

Med Tibber har du stenkoll på din elförbrukning och kan enkelt se hur mycket el du använder samt hur du använder den. Tibber-appen visar din nuvarande elförbrukning i watt och även hur mycket pengar du har spenderat på el hittills under månaden eller annan valfri period.

Du kan också se vad din beräknade elförbrukning kommer att bli för dagen/månaden, vilket är användbart om du vill budgetera din elförbrukning

Analyser och insikter

Med tibber får du värdefulla insikter om din elförbrukning. Med Tibbers kostnadsberäknare för att se hur olika beslut kommer att påverka dina kostnader, hur mycket pengar du sparar om du aktiverar automatisk värmeoptimering eller någon annan smart funktion. Du kan enkelt se hur mycket pengar du har spenderat på el hittills under månaden och mycket annat, t.ex. hur mycket koldioxid du har sparat genom att använda Tibber.

Smart laddning för elbil

Att ladda bilen när elpriset är som lägst är inte bara billigare för dig som kund, utan även bättre för miljön. Med Tibber kan du enkelt ställa in ett smart laddningsschema för din elbil så att den bara laddas när elpriset är lågt. På så sätt kan du vara säker på att du får bästa möjliga pris för din laddning samtidigt som du gör en insats för miljön.

tibber app ladda elbil

Styra laddboxen

Du kan också styra bilens laddningsbox på distans från Tibber-appen, vilket är användbart om du vill ladda din bil när du är borta från hemmet eller kanske pausa en pågående laddning för att återuppta den vid en tid då elpriset är lågt. Du kan också enkelt se hur mycket el din bil har förbrukat och hur mycket pengar du har spenderat på att ladda den.

Tibber Power-ups

Tibber Powerups rabattkod

Power-ups är tibbers utbud av smarta produkter för hemmet som hjälper dig att kontrollera och/eller styra din elförbrukning på olika sätt. Några exempel på sådana Power-ups:

 • Netatmo weather station – Netatmos väderstation ger dig exakt information om inomhus- och utomhustemperatur, luftfuktighet, luftkvalitet med mera, vilket kan vara användbart för allergiker
 • Nest termostat – Nest termostat är en smart termostat som lär sig dina uppvärmningsvanor och justerar värmen i hemmet därefter. Med Nest termostaten
 • Telldus – Telldus är ett hemautomationssystem som gör det möjligt att fjärrstyra olika enheter i hemmet, t.ex. lampor, dörrlås och mycket mer.
 • Tibber Pulse – Tibber Pulse är en enhet som mäter elförbrukningen i hela ditt hem i realtid och skickar data till Tibber-appen så att du kan se hur
 • Mill wifi-radiatorer – Mills wifi-radiatorer kan fjärrstyras från Tibber-appen, vilket innebär att du enkelt kan slå på/av värmen, ställa in ett schema och mycket mer.
 • Sensibo luftvärmepumpsstyrning – Sensibo är en enhet som gör att du kan styra din luftvärmepump från Tibber-appen, vilket innebär att du enkelt kan slå på/av värmen, ställa in ett schema och mycket mer.
 • Home Assistant – Home Assistant är en plattform för hemautomation med öppen källkod som gör att du kan styra olika enheter i ditt hem, t.ex. lampor, dörrlås med mera.
 • Nibe uplink – Nibe uplink är en enhet som gör att du kan styra din Nibe-värmepump från Tibber-appen, vilket innebär att du enkelt kan slå på/av värmen, ställa in ett schema och mycket mer.
 • Philips Hue – Philips Hue är en serie smarta glödlampor som kan fjärrstyras från Tibber-appen, vilket innebär att du enkelt kan tända/släcka lamporna, ställa in ett schema och mycket mer.
 • Växelriktare – Växelriktare som bl.a. SMA, SolarEdge och Fronius, är enheter som omvandlar den likströmsel som produceras av solpaneler till växelström du kan användas för att driva ditt hem. Dessa power-ups gör att du kan fjärrövervaka och fjärrstyra ditt solcellssystem från Tibber-appen och spara ännu mer pengar genom att sälja eventuellt överskott från dina solceller har producerat.
 • Smart laddning för elbilar – Fungerar med de flesta större biltillverkarna, Audi, BMW, Jaguar, Mini, Porsche, Skoda, Volkswagen, Tesla och så klart Volvo, för att nämna några.
 • Athom Homey – Homey är en av de bästa hubbarna på marknaden och kan kombinera alla de vanliga typerna av kommunikation som vanligtvis hittas i smarta hem. Med hjälp av homey kan du genom Tibber-appen få notifikationer från dina sensorer och styra allt från belysning, termostater till lås och laddbox direkt från mobilen.
 • Tibber Pulse – Tibber Pulse är en enhet som mäter elförbrukningen i ditt hem i realtid och skickar data till Tibber-appen så att du kan se hur mycket ström du använder och var.
 • Tado – En power-up för smart styrning av bl.a. värmepumpar, element och varmvatten
 • Tibber API – ett öppet API för utvecklare att integrera Tibber i sina egna applikationer

Värva vänner till Tibber

Genom att värva vänner som ansluter sig till Tibber så kommer både du och vännen få 500 kr var att handla för i Tibber Store. I Tibber Store kan man senare exempelvis köpa:

 • Philips Hue
Tibber Philips HUE Tibber erbjudande
 • Nest Mini (Google Home)
 • Easee laddbox
Tibber Laddbox Erbjudande
 • Athom Homey Pro
 • Smart värmestyrning (Tado, Sensibo m.m.)
 • Och mycket mer som hjälper dig hålla elkostnaderna nere!
Tibber Store Rabatt erbjudande

Tibber vs. tradionella elbolag

Tibber jämförelse och omdöme

Traditionella bolag erbjudet vanligtvis olika typer av prisplaner som finns både med fast pris och rörligt pris. Prisplanerna är ofta anpassade för att passa olika målgrupper, där ålder, storlek på boendet och antal boende i hushållet är dom styrande faktorerna. Det största beslutet man normalt står inför är om man ska välja just fast eller rörligt pris. Rörligt pris är som regel det billigaste alternativet i var given stund och väljer man fastpris får man betala lite mer.

Det smidiga med fastpris är att man binder sig till ett specifikt pris ett antal år framåt och därigenom är skyddad mot ökade elkostnader som resultat av att marknadspriserna stiger. Är man dessutom beredd att binda sig lite längre kan man få ner priset något, men inte lika billigt som det rådande rörliga priset då såklart.

Betalar man istället rörligt pris så har du det billigare alternativet för stunden, men det kan snabbt förändras på sikt om elkostnaderna i samhället ökar. Man kan också bli erbjuden att binda upp sig med rörligt pris, då brukar elbolagen kunna erbjuda riktigt bra priser genom att offra en liten del av sin vinstmarginal. Det kan resultera i löjligt billiga elräkningar i tider när elpriser sjunker – eller raka motsatsen där du nu sitter fast med skenande elräkningar utan att kunna ändra något.

Det bästa hade varit om man säkert kunde förutspå hur elpriset kommer att utvecklas över dom kommande åren, egentligen är det först då som du kan vara säker med att du väljer det bästa alternativet sett till tradionella elbolag. Dessvärre är det lättare sagt än gjort, och i slutändan blir det inte annat än en ren chansning.

Använder du Tibber är det rörligt pris som gäller, men då Tibber är allt annat än ett tradionellt elbolag så får rörligt pris också en helt annan betydelse. Tradionella elbolag tjänar pengar på elen du använder och du betalar därför vid rörligt pris också deras vinstmarginal. Ju mer el du använder, ju mer pengar tjänar dom – man kan säga att elen är en produkt du köper av elbolagen och precis som när du köper vilken annan produkt som helst så måste du naturligtvis betala mer än inköpspriset för att säljaren ska kunna göra en vinst och få någon lön för sitt arbete.

Detta är vad som gör Tibber så klockrent, för Tibber tjänar inte pengar på någon produkt dom säljer. Ditt elpris är alltid det aktuella inköpspriset utan någon vinstmarginal och huruvida du använder mer eller mindre el gör ingen skillnad för Tibber. Tibber tjänar istället pengar som en tjänst, en tjänst som går ut på att sänka din elförbrukning och därigenom dina elkostnader.

Priset för elen är vad det är, du betalar precis vad det kostar och inget annat. Det innebär också att du alltid har billigast möjliga rörliga pris direkt kopplat till marknadens utbud och efterfrågan med ett pris som justeras timme för timme. Tibber tjänar sedan sina pengar genom att ta ut en fast låg månadskostnad för sin tjänst, en tjänst som går ut på att sänka dina elkostnader.

Tibber vs. Greenely

I korta drag kan man säga att Greenely är en gnutta mer av ett tradionellt elbolag än vad Tibber är, främst genom att dom erbjuder olika prisplaner och även fastpris. Den stora likheten ligger i att Greenely precis som Tibber erbjuder ett rörligt pris där man bara betalar själva inköpspriset beroende på aktuell kostnad timme för timme. Greenely har också en egen smidig app som presenterar aktuellt pris, prisutveckling och data kopplat till din elförbrukning. Men vad finns det då för skillnader mellan Tibber och Greenely?

Miljö

Både Tibber och Greenely är gröna elbolag och erbjuder 100% miljövänlig el, den enda skillnaden här är att hos Greenely är elen också märkt med Bra Miljöval.

App

Jämfört med Tibbers app så är Greenelys app mer kompakt med mycket data samlat på en och samma sida. I tibbers app är det mer fokus på struktur och olika element visas specifikt var för sig. Vissa tycker att Greeneeys app är mer lättöverskådlig, men det finns också många som upplever att den istället blir otydlig och lite krånglig.

Just den biten är en smaksak, den största skillnaden är funktioner och kompatibilitet med andra enheter i ett smart hem. Detta är omfattande i Tibbers app medan Greenely egentligen bara har stöd för smart laddning till vissa elbilar samt växelriktare för solceller, där Greenely precis som Tibber också erbjuder möjligheten att sälja producerat elöverskott från dina solceller. Men där slutar likheterna och Tibbers app hävdar sig ordentligt, vilket kanske inte är så konstigt då appen representerar tjänsten de säljer. Tibbers app har stöd för bilar från fler bilmärken samt funktioner för alla möjliga typer av smarta enheter med gränssnitt för att kontrollera och även styra många av dessa. Med öppet API utvecklas appen också ständigt så att den har stöd för alla enheter i ditt smarta hem som den därigenom också blir personligt anpassad efter.

Pris

Elpriset är i princip detsamma då det är inköpspris det rör sig om, men det kan finnas marginella skillnader till följd av kostnader för olika certifikat, elhandel och miljömärkning m.m.

Priset för detta bör inte skilja sig nämnvärt, däremot så är Greenely mer transparenta vad gäller dessa kostnader medan det hos Tibber inte specificieras. Väljer man att binda upp sig hos Greenely kan det bli något öre billigare per Kwh, men även då är skillnaden så pass liten att Tibber ändå blir det billigaste alternativet bara genom den något längre månadskostnaden.

För bägge bolag gäller hursomhelst att vinsten kommer från en fast månadskostnad man som kund betalar för tjänsten de tillhandahåller. I skrivandes stund kostar det hos Greenely 69kr/mån alternativt 49kr/mån om man betalar årsvis, hos Tibber kostar det istället 39kr/mån och det varken finns någon uppsägningstid eller möjlighet att binda upp sig.

Omdöme om Tibber

Bra saker med Tibber

 • El säljs till inköpspris
 • Billigt och smart att ladda elbilen på natten
 • Snygga grafer över elförbrukning i appen
 • Smarta funktioner kring eldatan
 • Stöd för många smarta enheter
 • Ingen bindningstid
 • Snabb och trevlig support
 • Smarta integrationer
 • Grön el
 • Bra support
 • Öppet API

Dåliga saker med Tibber

 • Svårt att motivera månadskostnaden om man bor i liten lägenhet med mycket låg elförbrukning
 • Timpris passar inte alla

Smarta produkter tillsammans med Tibber

Google Home

Google home är din röststyrda assistent i hemmet och kan göra många saker för att underlätta vardagen. Google home kan slå på/av dina apparater, uppdatera dig med nyheter och så fungerar den naturligtvis också med Tibber så att du lättare kan få kontroll över din elförbrukning eller till och till exempel berätta hur mycket pengar du har spenderat på el idag.

Golvvärme

Med Tibber behöver du inte bekymra dig med att justera temperaturen manuellt, tibber gör det åt dig enligt dina preferenser utifrån faktorer som inomhus och utomhustemperatur, tid på dygnet och det aktuella elpriset. Detta innebär att du kan spara pengar på genom att använda din golvvärme effektivt samtidigt som du hjälper miljön.

Nest

Nest är en smart termostat som lär sig dina vanor och justerar inomhustemperaturen automatiskt så att du är bekväm och samtidigt sparar energi. Tibber fungerar utmärkt med Nest

Laddbox

Med laddboxen Zaptec Go kan du enkelt ladda din elbil hemma utan att behöva oroa dig för elpriset. Laddningsboxen styrs av Tibber-appen så att du enkelt kan se din laddningshistorik, hur mycket pengar du spenderar på att ladda din bil och framförallt optimera laddningen efter dina behov i förhållande till det aktuella elpriset vid olika tidpunkter.

Smart laddning

Smart laddning innebär att bilen laddas när elen är billigast, till exempel på natten. Detta kan styras i Tibber-appen så att du inte behöver tänka på det och kan spara pengar på din elräkning.

Lastbalansering

Watty är realtidsmätare med lastbalansering som fördelar belastningen på din elektriska installation så att du inte behöver oroa dig för att överbelasta den. Detta är särskilt användbart om du bor i ett gammalt hus med föråldrade elektriska ledningar.

Tibber Protect

Övervakningstjänsten Tibber Protect håller koll på din elförbrukning och skickar ett meddelande till dig om något ovanligt händer. Tjänsten är tillgänglig både med Watty och Pulse.

Smart belysning

Brukar du glömma att släcka efter dig ibland? Eller vill du kanske komma hem från jobbet till ett upplyst hem? Tibber kan hjälpa dig med det. Med smart belysning kan du styra dina lampor från Tibber-appen eller till och med med din röst om du har en röstassistent som Google Home.

Termostat

En termostat är en enhet som reglerar temperaturen i ditt hem och kan styras på distans genom Tibber-appen.

Vanliga frågor om Tibber och EL

Är Tibber bra?

Tibber är ett bra elbolag som erbjuder sina kunder möjlighet att kontrollera sina elkostnader på ett sätt som få andra bolag tillåter idag.

Fungerar Tibber med solceller?

Tibber erbjuder för närvarande inte solpaneler, men vi hoppas att de kommer att göra det i framtiden!

Däremot kan man som Tibberkund sälja tillbaka all eventuell el man själv producerar med sina solceller.

För den el man överproducerar får man också spotpriset, alltså elmarknadens inköpspris per timme och detta räknas av mot elen du använder varje timme. Så det är alltså det man producerar mer än vad man använder varje given timme som man sedan säljer till Tibber.

Har Tibber bindningstid/uppsägningstid?

Det finns ingen bindningstid med Tibber.

Inte heller har Tibber någon uppsägningstid, så du kan säga upp ditt avtal när som helst utan straffavgift.

Däremot tar det alltid minst 14 dagar att byta elleverantör som en konsekvens av rådande regler på elmarknaden.

Är Tibber billigt?

Tibber är kanske inte alltid det billigaste elbolaget, men de erbjuder en bra produkt med många funktioner som kan spara pengar på din elräkning.

Huruvida Tibber är billigt eller inte avgörs av era förutsättningar. Kan man anpassa sin förbrukning utifrån rådande priser kan Tibber vara billigt. Det kan också vara bra att jämföra elbolag, exempelvis på Elskling, och hitta det bolag som passar din situation bäst.

Eftersom Tibber inte har någon bindnings- eller uppsägningstid kan man dock alltid testa att använda Tibber ett litet tag. Om man inser att det inte är billigare kan man alltid avsluta sitt elavtal med Tibber.

Har Tibber bara timpris?

Ja, Tibber erbjuder endast elavtal med timpris (spotpris).

Varför välja Tibber?

Det finns flera skäl att välja Tibber som din elleverantör:

– Tibber erbjuder sina kunder möjligheten att kontrollera sina elkostnader, enkelt via telefonen, på ett sätt som få andra företag tillåter idag.

– Tibber har ingen uppsägningstid, så du kan säga upp ditt avtal när som helst utan att behövabetala en straffavgift. Eftersom Tibber inte har något åtagande eller uppsägningstid kan du alltid prova att använda Tibber ett tag. Om du inser att det inte är billigare kan du alltid säga upp ditt elavtal.

– Tibber erbjuder många funktioner som kan spara pengar på din elräkning, till exempel möjligheten att sälja tillbaka den el du producerar med solceller och möjligheten att ladda din elbil till en billigare kostnad på natten.

Vilken tid på dygnet är el billigast?

Elpriset varierar under dagen och är oftast billigast på natten. Detta beror på att efterfrågan på el är mindre på natten. Elpriset beror dock också på det aktuella spotpriset, som kan fluktuera under dagen.

Som Tibberkund kan du alltid se det aktuella spotpriset i appen så att du kan anpassa din konsumtion därefter.

Tips för att dra ner elkostnader?

Det finns flera saker du kan göra för att minska dina elkostnader:

– Investera i energieffektiva apparater: Energieffektiva apparater förbrukar mindre el och kan hjälpa dig att spara pengar på din elräkning.

– Justera din termostat: Genom att justera din termostat kan du använda mindre värme eller kyla, vilket sänker din energiförbrukning.

– Använd energisparlampor: Energisparlampor använder mindre el än traditionella glödlampor och kan hjälpa dig att spara pengar på din elräkning.

– Koppla ur apparater när de inte används: Många apparater fortsätter att ta ström även när de är avstängda. Genom att dra ur kontakten med dem kan du minska din energiförbrukning.

– Planera din förbrukning. Om möjligt, använd apparater under tider då elpriset är lägre.

– Ladda elbilen på natten.

Vad är priset på el idag?

Dagens elpris beror på det aktuella spotpriset. Spotpriset är det timvisa inköpspriset för el på marknaden och fluktuerar under dagen.

Som Tibberkund kan du alltid se det aktuella spotpriset i appen men du kan även se aktuellt spotpris på Nord Pools hemsida.

Är Tibber app gratis?

Ja, Tibber-appen är gratis att ladda ner och använda. Tibber-appen finns för både Android och iOS. Klicka här för att komma till Tibbers hemsida och läsa mer om dem.

Vad betalar Tibber för solel?

Om du har solpaneler betalar Tibber dig för den el du producerar. Priset som Tibber är det aktuella spotpriset. Därför varierar priset under dagen, precis som det varierar när du köper el via Tibber.

Är Tibber ett elbolag?

Tibber äger inget elnät. Däremot är Tibber el albolag som erbjuder elavtal i bland annat Sverige, Norge och Tyskland.

När är det billigast att duscha?

Den billigaste tiden att duscha är vanligtvis på natten. Detta beror på att efterfrågan på el är lägre på natten. Har du solceller så har du troligen ett överskott på el under dagtid på sommaren. Därför kan det istället vara billigare att duscha på dagen när solen skiner.

Vilket är det bästa elbolaget?

Det bästa elbolaget är det som erbjuder dig den billigaste elen utan avbrott. Detta kan variera beroende på var du bor, din förbrukning och det aktuella spotpriset. Du kan alltid jämföra olika elbolag för att se vilket som erbjuder dig det bästa erbjudandet utifrån dina förutsättningar.

Vilken tid på dagen är elen dyrast?

Det är svårt att säga vilka exakta tider elen är som dyrast. Som alltid är det en fråga om utbud & efterfrågan.

Generellt kan man tänka att elen är som dyrast på morgon, när folk gör sig klara för dagen, och på eftermiddag/kväll när folk kommer hem från jobbet och lagar mat/duschar/ser på tv.

Vad drar mest el i hemmet?

De tre största elförbrukarna i hemmet är vanligtvis:

– Uppvärmning – I synnerhet om man har ett äldre, mindre effektivt, värmesystem.

– Varmvatten – Det krävs en hel del energi för att värma vatten.

– Belysning – Försök göra det till en vana att stänga av belysningen när man lämnar ett rum. Alternativt investera i ett par smarta lampor med sensorer.

– Andra stora elförbrukare kan vara: tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, ugn och TV.

Kan man ha Tibber om man bor i lägenhet?

Ja, Tibber är tillgänglig för både hus och lägenheter. Om du bor i en lägenhet måste du ha ett separat elavtal med din hyresvärd eller bostadsrättsförening.

Däremot är det inte säkert att Tibber alltid är det bästa alternativet om man bor i en liten lägenhet. Ofta ingår uppvärmning i hyran och möjligheterna att påverka sin förbrukning är mindre. Har man vanligtvis elräkningar på 100-200 kr/mån så kanske man inte sparar ihop de 39 kronorna som ett Tibber-abonnemang kostar.

Men då vill jag också vara tydlig med att detta är något som gäller mer generellt i förhållande till elpriserna vi länge har varit vana vid tidigare. Nu när elpriserna har varit ovanligt höga en längre tid så är det många boende i mindre lägenheter som helt plötsligt börjat få elräkningar på ca 500kr/mån, en fördubbling eller mer mot vad man tidigare varit van vid.

Med andra ord så räknas verkligen varje Kwh och det finns alltid pengar att spara även med låg elförbrukning i dessa tider.

Ingen bindningstid hos Tibber

Tibber har ingen bindningstid vilket innebär att du kan säga upp din prenumeration när som helst. Om du har ett lån för att finansiera din Tibber-enhet måste du dock betala det återstående lånebeloppet om du säger upp din prenumeration.

Uppsägningstid hos Tibber

Om du avbryter din Tibber-prenumeration inom 14 dagar får du full återbetalning. Om du avbryter efter 14 dagar får du ingen återbetalning.

För att säga upp ditt abonnemang hos tibber måste du logga in på ditt konto och gå till fliken “Fakturering”. Här hittar du knappen “Avbryt prenumeration”.

Sammanfattning

Sammantaget anser jag att Tibber är ett bra alternativ för dig som vill spara pengar på din elräkning och inte har något emot att få din förbrukning övervakad.

Systemet med timpriser uppmuntrar kunderna att vara mer uppmärksamma på sin förbrukning och appen ger enkel tillgång till både aktuella och prognostiserade elpriser. Tibber erbjuder dessutom 100 % förnybar el till ett pris som generellt sett är lägre än de flesta andra leverantörer.

Vi rekommenderar Tibber till alla som letar efter ett grönt alternativ och vill ha friheten att kunna styra sina elkostnader genom smart anpassning i dessa tider av snabba förändringar.

Vem passar Tibber för?

Tibber är lämplig för alla som vill spara pengar på sin elräkning och som inte har något emot att få sin förbrukning övervakad. Systemet med timpriser uppmuntrar kunderna att vara mer uppmärksamma på sin förbrukning och appen ger enkel tillgång till både aktuella och prognostiserade elpriser. Tibber erbjuder också 100 % förnybar el till ett pris som generellt sett är lägre än de flesta

Vem passar Tibber inte för?

Tibber är inte för dig som vill ha ett långsiktigt fast elpris. Systemet med timpriser kan också vara förvirrande för vissa kunder. Bor du sedan ensam i en liten lägenhet med ovanligt låg elförbrukning och räkningar som hamnar runt 100kr/mån kan det vara svårt att motivera den fasta månadskostnaden.

Hur byter man till Tibber?

Att byta till Tibber är enkelt och kan göras direkt via deras egna app eller deras hemsida. Det tar inte mer än fem minuter!

PS: Ni har väl inte missat min djupgående recension av Plejd?

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4 / 5. Antal röster: 6

Inget betyg satt

1 svar på ”Tibber – Recension och Omdöme 2024”

 1. I maj 2021 flyttade vi till nytt boende och sedan dess kör vi Tibber. Vi är mycket nöjda!

  När elpriset är lågt är vår elräkning extremt billig och när elpriset är högt är elräkningen trots det försvarbar. Så på totalen sparar vi pengar genom att använda Tibber.

  Inte nog med att vår elräkning har blivit billigare – Tibber’s app ger oss full kontroll samt att deras kundtjänst håller hög nivå.

  Vill du få 500 kr när du tecknar Tibber så använd rabattkoden foebn9is

  Svara

Lämna en kommentar