Bästa Drönaren för Barn – Stort Bäst i Test 2024

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Intresset för drönare har fullkomligt exploderat de senaste åren och det är lätt att förstå varför. Jämfört med radiostyrda helikoptrar och flygplan är drönare oftast betydligt enklare att flyga med. Ofta är de så pass enkla att flyga med att man kan flyga inomhus utan några större problem. Dessutom kan man hitta bra drönare till ett lågt pris.

Eftersom drönare är så mångsidiga och populära så har jag skrivit ihop en artikel där jag listar några bra drönare för barn, vad man ska tänka på när man köper barnvänliga drönare samt vilken som är den bästa drönaren för barn, häng med!

Letar du istället drönare för nybörjare eller lite äldre barn? Då kan jag varmt rekommendera att ni läser min artikel bästa drönaren för nybörjare!

Missa inte heller mitt test & recension av DJI Mini 2!

Om du inte vill läsa hela artikeln, där jag går igenom bra drönare för barn, så kan jag redan nu avslöja att DJI Ryze Tello med kombo-paket är den bästa drönaren för barn!

Bäst i test: drönare för barn

När man ska köpa en drönare för barn brukar man ofta hitta drönare för några hundralappar gjorda av plast och skumgummi för att hålla kostnaderna nere samtidigt som de skall vara någorlunda hållbara.

Drönarna är ofta ganska enkla till konstruktionen och de är vad de är.

Här har vi med Ryze Tello dock en annorlunda liten drönare ur det hänseendet. Denna drönare påminner mer om de betydligt dyrare “proffsdrönarna” fast i ett mindre format. Ryze Tellor väger endast 80 gram och är något större än en vuxen människas handflata. Det gör att den kan med enkelhet flygas inomhus men den gör absolut inte bort sig utomhus heller.

Du styr antingen genom en app i mobilen, men har du en Playstation- eller Xbox kan du även använda en sådan. Annars finns kontroller speciellt framtagna för Ryze Tello att köpa till om man vill det. Jag personligen tycker appen fungerar utmärkt och att en kontroll inte superviktigt. Det kan dock tänkas vara något enklare att flyga med kontrollen än att styra med en smartphone.

Med funktioner så som självstabilisering och autohovring är den väldigt enkel att flyga. Dessutom har drönaren en kamera med HD-upplösning som skickar video till mobilen så man kan styra genom att titta där när man flyger på lite längre avstånd. Andra smarta funktioner är sensorer som känner av objekt och möjliggör kollisionsfri flygning. Rotorskydden ser till att drönaren inte skadas ifall man råkar krocka med något objekt samt skyddar barn och vuxna från att göra sig illa på dem.

Allt detta till ett pris kring 1000 kr. Det är egentligen ofattbart bra!

Om jag får ge ytterligare ett tips så är det att köpa paketet med extra tillbehör. För några hundringar extra får du två extra batterier (15 minuter flygtid per batteri), två extra rotorblad, laddstation samt micro-USB-kabel. Prisvärt enligt mig!

Tack vare sina smarta funktioner är alltså Ryze Tello extremt enkel att flyga med. Just dessa funktioner kombinerat med ett extremt svårslaget pris gör att Ryze Tello är den bästa drönaren för barn! Om du vill ha ett heltäckande test av denna drönare, så läs om vårt test av DJI Ryze Tello.

Okej, DJI Mini 2 är ingen billig drönare. Inte om man jämför med övriga drönare på denna lista, däremot är den en väldigt bra drönare för barn med ett seriöst flygintresse.

Med DJI Mini 2 kan du flyga i upp till 34 minuter enligt tillverkaren, närmare 25 skulle jag säga är en rimligare och ändå klassledande siffra.

Drönaren har en GPS-baserad funktion som gör att drönaren återvänder till där den startade sin flygfärd ifall den tappar kontakt med sändaren eller om batteriet håller på att ta slut.

Handkontrollen sitter bra i händerna och har en intuitiv layout, väldigt användarvänligt! Drönaren är trots sin mindre storlek, den ryms nästan i fickan, väldigt stabil i luften och upplevs som väldigt lätt att flyga.

Tyvärr har inte DJI Mini 2 några sensorer för att motverka potentiella kollisioner, något många nybörjare kanske är oroliga för, men enligt mig gör det inte jättemycket. DJI Mini 2 är så pass lätt att flyga att sensorerna snart skulle bli onödiga ändå. Köper du dessutom kombo-paktet, vilket jag starkt rekommenderar att du gör, så ingår det skydd för rotorerna som också är de mest sårbara delarna på drönaren. Du kan hitta kombo-paketet här!

Tack vare sina stabila flygegenskaper i kombination med möjligheten att köpa rotorskydd till drönaren är jag övertygad om att DJI Mini 2 är en bra drönare för barn. Hade det inte varit för den något höga prislappen hade jag nog till och med krönt DJI Mini 2 till den bästa drönaren för barn. Dock är priset viktigt när man ska köpa en drönare för barn och därför tar den andraplatsen bakom Ryze Tello!

Ytterligare en riktigt bra liten drönare som lämpar sig väl för barn. Den har det mesta man behöver, och kostar inte skjortan.

Trots den försiktiga prislappen så har den många trevliga funktioner. Dels har den en lagom storlek på 18,5 cm i bredd och 18,5 cm i längd, tillsammans med 3 hastighetslägen, vilket möjliggör flygning utomhus i lugnare väder. Förutom det har den också en kamera, vilket gör att man enkelt kan ta riktigt häftiga bilder och filma med drönaren. Man kan då fästa mobiltelefonen på handkontrollen och strömma till drönaren (givet att man har Wi-Fi).

Om man ska säga något negativt om drönaren så är det att den har en körningstid på endast 7 minuter. Detta kan begränsa användningsområdet eftersom man ofta behöver ladda den. Som tur är tar en laddning endast 30-40 minuter, vilket gör att man snabbt kan komma tillbaka och fortsätta flyga efter lite rast.

Den är också lätt att starta och lyfta, och har en så-kallad loop-funktion som underlättar denna procedur. 

Räckvidden ligger på ca 40 meter vilket också kan vara en begränsande faktor. Generellt sätt brukar detta dock vara tillräckligt för barn. 

I det stora hela tycker vi denna drönare är ett fantastiskt val för barn med tanke på vad man får för pengarna. Visst, det är inte en Ryze Tello, men de flesta barn kanske inte heller kräver det. En riktigt bra drönare för barn som har det mesta man behöver helt enkelt! Du kan även se en video på hur den flyger här:

Riktigt bra drönare med Wifi från Alex’s Garage. Den kan kopplas samman med mobiltelefonen. Drönaren kommer med kamera och har tre olika hastigheter. Drönaren kan snurra runt 360 grader. Den lyfter och landar med bara ett knapptryck och har en automatisk svävarfunktion. Enkel laddning med USB-kabel, vilken ingår.

En riktigt kompetent drönare för barn. Den justerbara kameran som stödjer videoinspelning är perfekt för barnet som vill få en fågelvy. Drönaren har dessutom säkerhetsskydd på propellrarna vilket ger ett extra bra skydd för barn som är nybörjare.

Dessutom 24 månaders garanti, otroligt prisvärt paket!

Mycket prisvärd drönare för barn som kan ta kristallklara foton och videor på 1080P. Denna drönare har höjdhållning, huvudlöst läge samt en start- och landningsknapp som är användarvänlig och tillgänglig för barn, ungdomar och nybörjare.

Minidrönaren D15 är perfekt present till barn, tonåringar, familjer och vänner, och lämplig för olika miljöer, som hem, gård, terrass, sportplats, park med mera. Räckvidden är 100 meter så barnet kommer garanterat få det kul med denna drönare!

Detta är en så kallad bumperdrone från märket Flybotic. En bumperdrone är en drönare som helt enkelt tål en del stötar och smällar, vilket denna modell också gör. Med ett skumgummiliknande material är den perfekt för lite mindre barn som vill kunna flyga med drönaren, utan att behöva oroa sig för att den går sönder.

Ytterligare en sak som gör att denna modell är lämplig för lite yngre barn är att den är så lätt att kontrollera. Den har speciella kommandon som gör att drönaren automatisk kan landa och lyfta. Dessutom har den en häftig funktion där drönaren kan göra en 360 loop med ett enkelt knapptryck.

Här har vi ytterligare en bumperdrone från Flybotic men denna gång en lite mindre variant. Med en ram i ett skumgummiliknande material kommer det inte att vara någon fara om barnen krockar in i väggar, möbler eller annat, drönaren kommer att hålla.

Denna modell är i första hand anpassad för att kunna flygas med inomhus. 

En drönare som har många häftiga funktioner och håller en rätt hög kvalitet utan att vara en professionell drönare. På drönarens undersida finns exempelvis en positioneringssensor som använder optisk flödesteknik, vilket gör att  drönaren automatiskt svävar och håller sin position för stabila och tydliga bilder.

Priset är någonstans mellan lite billigare drönare med kamera och riktigt avancerade varianter. Det är en perfekt drönare för barn som vill lära sig att flyga drönare på riktigt.

Köpguide - Hitta bästa drönaren för barn

Som sagt, drönare blir allt mer populära både bland unga, men även hos äldre. Marknaden för små lätta drönare har totalt bombarderats av tänkbara alternativ.

Att försöka sålla de bra drönarna från de dåliga kan vara rätt svårt, i synnerhet när de ofta ser rätt lika ut men skiljer sig tekniskt. Priset brukar kunna ge en liten fingervisning men ofta tittar man på priset och undrar “vad får jag egentligen för pengarna?”.

Därför skriver jag här en liten köpguide så att du kan hitta den bästa drönaren för barn!

Drönare, Barn & Rekommenderad ålder

Detta gäller främst ifall man ska köpa en drönare för yngre barn, men det första man bör kika på är rekommenderad ålder. Eftersom drönare har delar som roterar väldigt snabbt och därmed kan göra rätt ont ifall det tar fel är det viktigt att vi tar den rekommenderade åldern i beaktning. En bra drönare för barn har ofta säkerhetsfunktioner som andra drönare kanske saknar, exempel på detta är rotorskydd som skyddar både rotorer och små fingrar. 

Även om en barndrönare kan verka “enkel” och kan tänkas passa yngre barn än vad den rekommenderade åldern anger så måste man ha i beaktande att även “enkla” drönare kan innehålla små delar. Dessutom vill vi inte att drönaren ska vara för svår att använda likväl som den inte ska vara för enkel och tråkig.

Minidrönare eller stor drönare för barn?

Okej, denna punkt är kanske lite oklar, tillåt mig förklara. Barn är inte de bästa piloterna och de har inte alltid det bästa omdömet. Därför tycker jag det är viktigt att man köper en drönare som tar höjd för detta. 

En dyrare drönare kan väga flera kilo, värstingmodellerna med kamera och allt väger inte sällan över 10 kg. 

Om drönaren är tänkt att flygas främst utomhus kan det vara en bra idé att köpa en lite större modell som klarar av att köra i lite blåst utan att fastna eller liknande. Men den behöver absolut inte väga flera kilo för att klara av lite blåst.

Ska drönaren uteslutande flygas inomhus kan det vara bättre med en mindre modell, på så vis riskerar man inte allt för stora skador på kropp eller föremål som finns i hemmet. Så fundera på var den drönaren kommer användas och köp storleken som passar användningsområdet.

Personligen tycker jag att man ska köpa en liten drönare. Helst en som väger nog mycket för att inte blåsa bort ifall det vinden ligger i men som inte riskerar att skada någon eller något ifall olyckan skulle vara framme. Drönarna i min lista varierar i vikt, men jag har främst tagit med mindre drönare som är enkla att flyga inomhus. Vill man däremot flyga utomhus är det antingen Mini 2 eller Ryze Tello  jag kan rekommendera.

Drönare i handen

Vad kostar en drönare för barn?

Redan här blir det svårt faktiskt. Vilka krav ställer vi på drönaren? Ska den vara lätt att flyga? Ska den ha några säkerhetsfunktioner så man inte skadar drönaren eller sig själv? Vill man ha kamera? Hur lång räckvidd vill man ha? Ja, som du förstår är det inte helt enkelt att säga exakt vad en drönare för barn kostar. I verkligheten kan det variera från några hundra kronor till tusentals kronor helt beroende på vilka tekniska finesser man vill att drönaren ska ha.

Min personliga åsikt är att en bra drönare för barn inte ska vara allt för dyr, upp till 1000 kr skulle jag säga är rimligt för en drönare. Lägger man mer än så blir det väldigt tråkigt ifall drönaren går sönder eller om barnets intresse svalnar fort. I listan ovanför så kostar alla drönarna under 1000 kr och tro mig, ni kommer inte bli missnöjda med dessa drönare!

Leta lättflugna drönare för barn

Drönare är rent generellt betydligt enklare att flyga än exempelvis en radiostyrd helikopter eller ett flygplan då de har motorer i hörnen vilket gör dem väldigt stabila. Däremot finns det funktioner så som självstabilisering, autohovring, automatisk landning och sensorer som gör drönaren än enklare att flyga. 

Ryze Tello har exempelvis sensorer som känner av när den hamnar för nära väggen och automatiskt backar från hindret. Sådana funktioner är guld värt på en drönare för barn och något jag personligen betalar extra för att ha.

Ju fler funktioner som hjälper barnet att inte krascha desto bättre anser jag.

Frekvensband och att flyga flera drönare samtidigt

Detta är kanske det man missar lättast, nämligen vilken frekvens som används mellan drönaren och handkontrollen. Beroende på vilken frekvens som används kan det skilja sig ifall man kan köra flera radiostyrda fordon samtidigt eller inte. Oftast brukar radiostyrda fordon styras på 27Mhz och 40 Mhz frekvenser, rc fordon som styrs på dessa frekvenser kan ej köras samtidigt som andra fordon som styrs på samma frekvens. Signalerna kommer då störa ut varandra. Det är oftast de billigare radiostyrda fordonen som går på dessa två frekvensband. 

Dyrare drönare brukar oftast styras på 2,4Ghz frekvens (men ibland kan även riktigt billiga drönare för barn stödja detta frekvensband) och detta möjliggör för flera drönare att flyga samtidigt. Även om flera kör samtidigt och alla är på 2,4Ghz frekvensen så kommer inte signalerna att störa ut varandra. Så om du vet att ni kommer köra samtidigt som andra är det bäst att leta en drönare som styrs på 2,4Ghz frekvens.

I denna lista finns det däremot även drönare som styrs via Wifi eller Bluetooth via telefon eller handkontroll. I sådana fall behöver du inte oroa dig för vilken frekvens det är som gäller. 

Vilken frekvens som används eller om produkten styrs via app/wifi brukar alltid framgå på produktsidan, så kolla noga efter det. Om det inte framgår kan det vara bra att fråga butiken eller försöka Googla fram ett svar.

Bästa drönaren för barn

Drönare med bra batteritid

När man köper drönare för barn bör man också fundera lite över batteritiden. Ingår dem eller måste man köpa egna batterier? Vilka sorts batterier passar och är de uppladdningsbara? Oftast framgår det på produktsidan ifall batterier ingår, vilken storlek de är och ifall de är uppladdningsbara så se till att läsa noggrant så man inte missar den informationen. Det finns nog inget tråkigare för barn än att öppna paketet med drönaren för att sedan behöva vänta tills man kan köpa batterier.

Ytterligare en sak man kan tänka på är batteritiden. Det vill säga, hur lång tid kan drönaren flygas innan den måste laddas igen och hur lång tid det tar att ladda (om man har uppladdningsbara batterier såklart). Att köpa en drönare för barn som kanflyga i fem minuter men som sedan måste laddas i en timme är inte vidare kul. En sak att tänka på däremot, det är väldigt sällan som flygtiden är längre än laddtiden.

Oftast brukar typisk flygtid för drönare anges på produktsidan, men annars får man googla, det finns nästan alltid information på Google. Så mitt tips är att kolla efter en drönaren för barn som har rätt bra  flygtid utan att tiden för laddning är allt för lång. Ur detta hänseende är DJI Mini 2 oslagbar, men även Ryze Tello levererar bra på denna front!

Så hämtar du bilder och videos från barnets drönare

Att hämta bilder och videor från en drönare beror på vilken typ av drönare du har och vilken utrustning den är utrustad med. De bästa drönarna för barn är ofta av enklare typ, vilket gör att de vanligaste överföringsmetoderna för bilder och videos oftast kan användas:

  • MicroSD-kort: Många drönare har ett inbyggt kamerautrymme eller ett avtagbart MicroSD-kort där bilderna och videorna sparas. För att hämta filerna tar du helt enkelt bort MicroSD-kortet från drönaren och sätter det sedan in i en dator eller annan enhet med en MicroSD-kortläsare. Då ser du alla bilder och videor i en mapp, vilket är bra om du till exempel vill redigera bilderna eller videorna i Adobe Photoshop eller Adobe After Effects. Om programmen, som är rätt tungladdade, skulle vara långsamma kan det bero på att din dator behöver optimeras. Det kan du bland annat göra med programmet driver booster som du har en recension om här.

  • Trådlös överföring: Vissa drönare har inbyggda WiFi- eller Bluetooth-funktioner som gör det möjligt att överföra bilder och videor trådlöst till en mobiltelefon, surfplatta eller dator. För att använda denna funktion behöver du först ansluta din enhet till drönarens WiFi eller Bluetooth-nätverk och använda den medföljande appen eller mjukvaran för att överföra filerna.

  • USB-anslutning: Vissa avancerade drönare levereras med en USB-kabel som du kan ansluta direkt till din dator för att överföra filer. När du har anslutit kabeln till både drönaren och datorn kan du bläddra igenom drönarens filsystem och kopiera bilderna och videorna till din dator.

  • Cloud-tjänster: Vissa drönare erbjuder molnbaserade lagringsalternativ där bilder och videor kan sparas direkt på en molntjänst. Du kan då logga in på ditt drönarkonto via en webbläsare eller en app för att få åtkomst till dina filer och ladda ner dem till din enhet.

Om du inte är säker på vilken överföringsmetod som gäller för din drönare så kan du enkelt se detta i drönarens användarmanual, eller i värsta fall göra en enkel sökning på Google.

Avslutande tankar

Jag har här ovanför listat de bästa drönarna för barn utifrån pris, hållbarhet och hur lättfluget det är. De drönare jag tagit med i listan är sådana jag själv skulle köpa till mitt barn och förhoppningsvis tycker ni att min lista samt köpguide har varit hjälpsam.

Letar du den bästa drönaren för barn så rekommenderar jag varmt Ryze Tello. Denna drönare för barn är en riktigt bra drönare för sitt pris med många smarta säkerhetsfunktioner. Det finns dessutom rotorskydd och “korgar” som gör den än säkrare för barn att flyga. Vill ni däremot ha en drönare med riktigt vass kamera och som barnet kan “växa in i” så rekommenderar jag helt klart DJI Mini 2 som jag anser är den bästa drönaren för barn om man bortser från prislappen.

Letar ni efter drönare med riktigt bra kamera? Kika då in min artikel om drönarna med bästa kamerorna!

Har ni några frågor, funderingar eller tips så får ni väldigt gärna lämna en kommentar här nedan så svarar jag så fort jag kan!

PS: Har ni läst min artikel om bra radiostyrda bilar för små barn? Den hittar ni här!

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 20

Inget betyg satt