Radiostyrt Flygplan för Barn – Bäst i Test 2024

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Att flyga ett radiostyrt flygplan är inte alltid det enklaste. Det kräver en del teknik och när det går illa så är risken stor att saker också går sönder. Att flyga radiostyrt är däremot bland det roligaste som finns och därför ska man inte dra sig för att köpa ett radiostyrt flygplan om man känner att det är vad man vill göra.

I denna artikel kommer jag nämna några riktigt bra radiostyrda flygplan för barn. Ett radiostyrt flygplan för barn kommer vara något billigare än konventionella radiostyrda flygplan för nybörjare då risken för att intresset svalnar är betydligt större hos barn.

Vad kännetecknar ett radiostyrd flygplan som passar barn?

Ja, det första man vill göra är att hitta ett flygplan som inte går sönder (allt för mycket) när man kraschar, för som nybörjare kommer man garanterat krascha. Dessutom vill man ju ha ett flygplan som är lättfluget, just för att minska risken för att krascha och för att det är ju roligast om man faktiskt får flyga istället för att plocka upp flygplanet från backen.

Sen tycker jag personligen att man bör försöka hitta ett flygplan som är relativt billigt. Det är ingen idé att lägga flera tusen kronor på ett flygplan som lär gå sönder och där barnets intresse kan klinga av. Så det bästa radiostyrda flygplanet för barn är alltså hållbart, lättfluget och prisvärt!

Här nedan kan du läsa vilka 4 flygplan jag tycker är bäst för barn!

Lista: Bästa radiostyrda flygplanet för barn

Här har vi ett riktigt bra radiostyrt flygplan för barn! Detta lilla flygplan kostar endast dryga 500 kr (billigt i RC-världen) och för dessa pengar är flygplanet helt komplett för att kunna börja flyga. Bara att ladda upp batterierna och flyga iväg! 

En X-twin är gjord av ett mjukt och skumgummiliknande material vilket gör att det är i princip helt oförstörbart. Du kan krascha med detta flygplan rakt i backen och risken för att den går sönder är väldigt liten!

Flygplanet styrs via 2 kanaler, en kanal för gas och den andra kanalen för att svänga höger/vänster. När man svänger så styrs detta genom motorerna. När den ena motorn ökar så minskar den andra på varvtalet vilket gör att flygplanet svänger dit man vill. Vill man åka högre så ger man mer gas så stiger flygplanet och vill man kommer ner i höjd ger man mindre gas så sjunker det. 

Det blir inte enklare samt billigare än så och har man ett ungt barn som vill börja flyga så rekommenderar jag helt klart en Silverlit X-twin.

Ytterligare en riktigt bra modell för flygsugna barn. Precis som en X-twin så är detta flygplan från HAWK’S Work byggd av mycket hållbart material. Du kan därför krascha utan att vara orolig för att bli ekonomiskt ruinerad. 

Även denna modell styrs genom 2 kanaler och styrningen görs på samma vis där motorn på ena vingen gasar mer än andra för att styra flygplanet år ett visst håll. Mer gas ger högre höjd och vise versa. 

HAWK’S Work 2 CH har också en inbyggd gyro-funktion vilket tillåter flygplanet att behålla en viss riktning även ifall man släpper spakarna på handkontrollen. Riktigt smidigt för barn det vill säga.

Flygplanet laddas upp på ca 40-60 minuter genom medföljande laddare och därefter kan du flyga i ca 40 minuter. Det är två batterier som sitter i planet, vilket medför den långa körningstiden men också den lite längre laddningstiden.

Letar ni efter ett verklighetstroget och väldigt lättfluget radiostyrt flygplan för barn så bör ni kika på HAWK’S Work 2 CH!

Upplev den ultimata flygupplevelsen med DragonFly V2 Sjöflygplan från JOYSWAY! Detta flygplan har blivit utvalt som det bästa valet för erfarna piloter i vårt test av radiostyrda flygplan, och det är inte svårt att förstå varför. DragonFly V2 erbjuder enastående prestanda och otrolig manövrerbarhet, vilket ger dig möjligheten att uppleva spännande flygningar på en helt ny nivå.

DragonFly V2 är perfekt för erfarna piloter som söker en utmaning och fullständig kontroll över sina flygningar. Med sin avancerade svårighetsgrad och imponerande funktioner kommer detta flygplan definitivt att imponera på dig. Oavsett om du är intresserad av snabba hastigheter eller smidiga manövrar, så levererar DragonFly V2 i högsta grad.

En av de unika egenskaperna hos DragonFly V2 är dess mångsidighet. Detta flygplan kan enkelt ta av och landa på olika ytor, inklusive vatten, gräs, plan och is. Det ger dig enastående möjligheter att utforska nya flygområden och uppleva äventyr både över land och vatten. Sjöflygplanets förmåga att anpassa sig till olika miljöer ger en extra dimension till din flygning.

Konstruerad med en EPO flygkropp och vinge, är DragonFly V2 byggd för att hålla och erbjuda stabil flygning. Den kraftfulla borstlösa motorn och den 40A borstlösa ESC:n ger imponerande dragkraft och hastighet. Med DragonFly V2 får du verkligen en kraftfull flygfarkost som kan leverera spännande flygupplevelser.

En annan fördel med DragonFly V2 är dess vattentåliga design. ESC:n och servona är konstruerade för att vara vattentäta, vilket gör det möjligt för dig att flyga även under fuktiga förhållanden utan att oroa dig för skador på elektroniken. Du kan njuta av flygning oavsett väderförhållanden och ta del av äventyr även när det är fuktigt eller blött.

DragonFly V2 levereras som Almost Ready To Fly (ARTF), vilket innebär att monteringen är snabb och enkel. Du behöver bara komplettera flygplanet med dina egna batterier, sändare och laddare för att vara redo att erövra himlen. Detta gör det till ett bekvämt och prisvärt val för erfarna piloter som vill ha en pålitlig och högpresterande flygfarkost.

Sammanfattningsvis erbjuder DragonFly V2 Sjöflygplan enastående prestanda, imponerande manövrerbarhet och mångsidighet för erfarna piloter. Den kanske inte är lämpad för riktigt små barn, men tillsammans med en förälder kan det bli det gemensamma intresset! Med sitt utmärkta flygegenskaper och robusta konstruktion kan du utforska nya flygområden och utmana dina flygfärdigheter på ett spännande sätt.

Här har vi ett lite större flygplan än de andra 3 som skrivits om tidigare. Här är vingspannen hela 75 cm. Det breda vingspannet kombinerat med gyrostyrning, 3-axlig stabilisering och ett nybörjarläge gör detta till ett bra radiostyrt flygplan för barn!

Flygplanet är tillverkat i slagtåligt EPP-plast (expanderad polypropylen) vilket ger flygplanet en låg vikt samtidigt som det tål några ordentliga smällar, exempelvis när man kraschar.

Som på FX803 så har även Skyrunner ett gyrosystem som underlättar flygningen, släpper du spakarna så fortsätter planet flyga i samma riktning. Skyrunner har dock två olika flyglägen, nybörjar- samt avancerat läge. I nybörjarläget är planet än enklare att hantera vilket lämpar sig väl för nya piloter. Känner man sig sedan varm i kläderna så kan man flyga med det avancerade flygläget aktiverat vilket ger 3-kanals styrning och därmed fler möjligheter för akrobatiska manövrar.

Med detta flygplan ingår allt som behövs för att flyga förutom batterier till handkontrollen. Ett uppladdningsbart LiPo-batteri samt laddare följer med. (Läs instruktionerna för batteriet)

Laddtiden är ca 25 minuter och med fulladdat batteri kan du flyga ca en kvart.

Handkontrollen har en digital skärm som visar hur mycket batteri man har kvar, se hur mycket man gasar och symboler som visar hur planet rör sig uppe i luften.

Jag tycker personligen att detta flygplan är väldigt prisvärt och en bra instegsmodell i modellflygande, i synnerhet om barnet kan få hjälp av en vuxen i början. Eftersom planet är lite större klarar det av vindar bättre än de mindre modellerna jag nämnt ovanför och därför har man oftare möjlighet att ge sig ut för att flyga. Handkontrollen som följer med är av en mer avancerad modell än de billigare flygplanen i listan och påminner mycket om betydligt dyrare handkontroller.

Letar ni efter ett flygplan som i mångt och mycket påminner om mer avancerade modeller, men ändå är lätt att flyga, så bör ni kika på Skyrunner V3 Gyro. Jag tror inte ni blir besvikna!

Flygplanet laddas upp på ca 30 minuter genom medföljande laddare och därefter kan du flyga i ca 20 minuter. Batteriet som medföljer är ett så kallat LiPo-batteri. Läs igenom instruktionerna för batteriet då denna sorts batteri kan vara brandfarlig vid felanvändning.

Letar ni efter ett verklighetstroget och väldigt lättfluget radiostyrt flygplan för barn så bör ni kika på FX803 Piper!

Köpguide - Att köpa radiostyrt flygplan för barn

Några saker man bör tänka på innan man köper ett radiostyrt flygplan till barn.

Vilket är det bästa radiostyrda flygplanet för barn?

Här finns inget riktigt “rätt” svar utan det beror på vad man vill använda planet till. Min tro är dock att man vill köpa ett lättfluget flygplan som inte går sönder i första taget ifall man kraschar.

Rent generellt brukar barn ha begränsad förmåga att flyga ett flygplan och därför kan det vara en bra idé att köpa en liten modell av skumgummiliknande material där hastigheten är rätt låg. Både X-twin och Piper är exempel på små lättflugna flygplan där materialet tillåter kraschlandningar och andra missöden.

Vill man däremot ha ett lite större plan som klarar av att flygas utomhus även om det är lite vind så är Skyrunner ett bättre alternativ.

Vad kostar ett radiostyrt flygplan för barn?

Priset för ett radiostyrt flygplan brukar vara från 3-400 kr till flera tusen. Eftersom barn oftast inte har kunskaperna som krävs för att flyga avancerade modeller räcker det gott och väl att rikta in sig på det lägre prisspannet, i synnerhet om det är första flygplanet man ska köpa.

I listan ovanför har jag tagit med 3 RC-plan för barn med priser från cirka 500-1100 kronor, och ett plan som riktar sig till lite mer erfarna piloter som hamnar i den övre prisklassen. Dessa flygplan är fullt tillräckliga för att påbörja sin modellflygarkarriär. Känner barnet sedan att detta var en rolig hobby så kan man kika på dyrare och mer avancerade flygplansmodeller.

Om barnet visar stort intresse för flygning och blir helt fascinerad och förälskad av att flyga flygplan, så kan man faktiskt som äldre barn flyga flygplan själv. Detta kostar vanligtvis minst ett par tusen kronor och har en åldersgräns på 14 år, men är en upplevelse för livet. Det kan också vara ett perfekt tillfälle för barnet att prova på att vara en riktig pilot, och om barnet beslutar sig att utbilda sig till detta kan det faktiskt bli en trevlig investering på lite längre sikt.

Hur vet man om flygplanet är lätt att hantera?

För det första bör man kolla hur fort flygplanet kan flyga. Ju snabbare det går desto mindre tid har man att reagera och desto större risk att krascha. Sedan blir skadorna större ju högre hastighet man har när kraschen sker.

Ett plan med låg vikt klarar av att hålla sig i luften trots en väldigt modest hastighet. Den låga vikten hjälper också till att hålla de potentiella skadorna när man kraschar i backen till ett minimum. Därför är det en bra idé att leta efter ett lätt flygplan med låg maxhastighet.

När det kommer till flygkroppens uppbyggnad så brukar man säga att “hängade”/högvingade flygplan är enklare att flyga. Med hängande/högvingade menas att flygplanets kropp sitter fast i vingarnas underdel. Se exempelvis FX803 och Skyrunner som är högvingade. Där ser man att cockpit “hänger” under vingarna. Detta gör flygplanet mer stabilt i luften och enklare att manövrera.

Välj en radio med rätt frekvens!

När du ska köpa ett radiostyrt flygplan är det viktigt att du köper ett flygplan där radion skickar signalerna på “rätt” frekvens. Billigare flygplan kan ibland styras på 27 eller 40 Mhz frekvensband. Om så är fallet så är det omöjligt att flyga/köra andra radiostyrda fordon i närheten eftersom signalerna kommer störa ut varandra med en potentiell krasch som följd. 

Se därför till att du köper ett flygplan som styrs på 2,4 GHz frekvensband vilket möjliggör för flera piloter/förare att köra tillsammans. Dessutom är räckvidden betydligt längre på 2,4 GHz vilket alltid är en fördel när man ska flyga.

Alla modeller jag listat ovan styrs via 2,4 Ghz och räckvidden är minst 80 meter.

Vid vilken ålder kan barn börja flyga radiostyrda flygplan?

Detta är en väldigt svår fråga att svara på då det är högst individuellt. Rent generellt brukar tillverkare av radiostyrda flygplan ha en högre åldersgräns än vad jag anser nödvändigt. 

Ofta är anledningen till något högre åldersgränser på flygplan, jämfört med exempelvis rc-bilar, den att det förekommer roterande propellrar. Även som propellrarna på dessa små flygplan inte gör någon större skada om man råkar komma i kontakt med dem så är det ändå inte en skön upplevelse. 

Min personliga tanke är att barn som flyger i sällskap av en vuxen klarar av att flyga plan med betydligt högre rekommenderad ålder än vad som anges på tillverkarens hemsida. Det är dock upp till dig som förälder att besluta vad som känns bäst för dig och ditt barn!

Rent tekniskt är det väldigt lite som kan gå fel med ett flygplan så som X-twin eller FX803 och jag skulle kunna rekommendera dessa flygplan till barn från ca 3-4 års ålder förutsatt att de får lära sig flyga tillsammans med en vuxen. En Skyrunner är lite större och passar, enligt mig, barn från 6-8 år.

Vad betyder “RtR”?

RtR står för “Ready to Run” och betyder att modellen man tittar på kommer komplett utrustad för att kunna köras direkt. Det vill säga att handkontroll, batterier, laddare och så vidare följer med. Denna term används oftast när man kikar på dyrare modeller där en handkontroll ofta kan användas till flera olika flygplan/fordon. Ibland säljs kitet utan handkontroll.

I kit för nybörjare är det dock oftast så att handkontroll och allt man behöver för att flyga medföljer.

Avslutande tankar

Jag har här ovanför listat de 4 bästa radiostyrda flygplanen för barn utifrån pris, hållbarhet och hur lättfluget det är. De radiostyrda flygplan jag tagit med i listan är sådana jag själv skulle köpa till mitt barn och förhoppningsvis tycker ni att min lista samt köpguide har varit hjälpsam.

Har ni några frågor, funderingar eller tips så får ni väldigt gärna lämna en kommentar här nedan så svarar jag så fort jag kan!

PS: Har ni läst min artikel om bra radiostyrda bilar för små barn? Den hittar ni här!

Missa inte heller mina artiklar om drönare!

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal röster: 7

Inget betyg satt