Radiostyrd bil för små barn – Köptips och guide! 2021

Jag tror nog att de flesta barn någon gång har velat ha en radiostyrd bil. Inte är det bara väldigt kul för barnet, dessutom är radiostyrda leksaker ett mycket bra sätt att öva upp barnets kognitiva och motoriska förmåga. 

Har du ett lite äldre barn rekommenderar jag att du läser mitt test av radiostyrda bilar för nybörjare 2021!

När man letar efter en radiostyrd bil för små barn finns det däremot några saker man måste fundera över. Som ni säkert förstått vid det här laget finns det tusentals olika RC-bilar. Vissa av dem drivs av batterier och går långsamt medan andra drivs av bensin och kan köra över 100km/h. Vissa bilar är uppbyggda av små delar som lätt går sönder medan andra är mer lämpade för den sortens hantering som barn ofta står för. Därför är det viktigt att man som förälder läser på lite om olika radiostyrda bilar så man kan köpa den som är bäst för sitt barn.

Här nedan listar jag de bästa radiostyrda bilarna för små barn! Dessutom har jag skrivit ihop en liten köpguide du som förälder kan använda dig av när du letar efter en RC-bil för ditt barn.

Radiostyrd bil för små barn - lista

Rude off-road 1:12

Radiostyrd bil för små barn

Här har vi en något större radiostyrd bil med lite mer att köra med. Denna bil kan köra hela 20km/h och är utrustad med stora off-road däck för att klara av körning på alla sorters underlag. Här är hela karossen gjord av metall, just för att klara lite tuffare tag och högre hastigheter.

Även denna bil styrs via 2,4 Ghz, så flera kan köra samtidigt. Bilen levereras med ett uppladdningsbart batteri och USB-laddare. Du behöver endast köpa till 3 stycken AA-batterier för fjärrkontrollen.

Rekommenderad ålder för denna bil är 8 år, men min personliga åsikt är att den passar betydligt yngre förare. I synnerhet om de redan har lite vana av radiostyrda bilar.

Radiostyrd Lamborghini

Drömbilen för många unga barn, nu kan man ratta en Lamborghini utan att betala flera miljoner kronor! Denna supercoola radiostyrda bil i skala 1:24 kan köra i 7km/h. Bilen körs på 27 Mhz frekvens, så bilar på samma frekvens kommer störa varandra om man vill köra samtidigt.

Letar ni efter en billig, lätthanterad och bra bil för små barn behöver ni inte leta längre. Den har ni här! Bilen behöver kompletteras med batterier, köp med fördel uppladdningsbara batterier då det blir billigare i längden och är bättre för miljön!

Taiyo Metal Racer

Det kanske viktigaste med en radiostyrd bil för små barn är att den håller att krockas med. För om vi ska vara ärliga är små barn sällan särskilt duktiga på att köra radiostyrda leksaker. Ofta krockas det med möbler, andra leksaker, husdjur och dina fötter… Att då behöva laga bilen eller köpa en ny RC-bil är riktigt trist.

Därför har jag tagit med denna radiostyrda bil från Taiyo på listan över bästa RC-bilarna för små barn.

Bilen kan köra i upp till 12km/h vilket kan liknas vid joggtempo. Den relativt låga toppfarten i kombination med ett chassi av metall gör att denna radiostyrda bil tål det mesta ett litet barn kan utsätta den för.

Räckvidden ligger kring 25 meter och bilen styrs via 2,4 Ghz frekvens vilket gör det möjligt att köra flera bilar samtidigt på samma yta utan att de stör ut varandra. Mycket bra om även syskonet vill ha en RC-bil!

Inuti bilen sitter ett uppladdningsbart lithiumbatteri som laddas via USB, ingen särskild laddare behövs det vill säga. Supersmidigt och bra!

Radiostyrd Polisbil för barn

Vill man istället köra polisbil finns också det alternativet! Denna radiostyrda polisbil i skala 1:20 kommer i svenskt utförande. Topphastighet ca 5km/h vilket gör den lätt kontrollerad för små barn som vill köra radiostyrt. Även denna bil styrs på 27 Mhz frekvensen, det går alltså inte att köra flera bilar om inte den andra bilen styrs via 2,4 Ghz.

Bilen behöver kompletteras med 3 stycken AA batterier för bilen samt 2 stycken AA batterier för fjärrkontrollen.

Vill barnet ha en häftig radiostyrd polisbil så är detta helt klart rätt val!

Fler bra radiostyrda bilar för barn

Vändbar RC-bil

vändbar rc bil för barn

En vändbar radiostyrd bil för barn som kan köras oavsett vilken sida den ligger på. Perfekt för barn som gillar att köra överallt!

Ferrari radiostyrd bil

Radiostyrd Ferrari för barn

Kanske ni är mer av Ferrariförare än Lamboförare? Då är denna radiostyrda bil bäst för er!

Maisto RC Rock Crawler

rc bil litet barn

Med denna radiostyrda bil behöver man inte vara orolig för några hinder. De stora däcken och det gedigna skyddet i fronten gör denna bil väldigt barnsäker. Kombinera detta med det bra priset och du har hittat en mycket bra bil!

Nikko VelociTrax

rc bil med larvband

Kanske hjul inte är din grej? Här har vi en radiostyrd bil (?) med larvband. Perfekt för att kunna köra lite överallt när helst man har lust. Nikko gör otroligt prisvärda radiostyrda leksaker och VelociTrax är inget undantag!

Blixten McQueen

Blixten McQueen radiostyrd bil

Gillar ditt barn Blixten McQueen? Då är detta den bästa radiostyrda bilen du kan köpa! Riktigt cool och enkel att köra!

Bil för småttingar

Radiostyrd bil för bäbis

Bilen spelar musik, den har ljus samt har till och med 2 förare! En billig, lättkörd och rolig radiostyrd bil för de allra minsta barnen.

Elbil - Bentley som barnet kan sitta i

Elbil för små barn att sitta i

Okej, kanske inte är denna sortens radiostyrda bil man tänker på först men detta är så coolt att den måste vara med på listan över radiostyrda bilar för små barn!

Detta är en elbil som barnet kan sitta i och köra själv men också en radiostyrd bil där man som förälder kan styra bilen på distans. Bilen kan köras i upp till 5km/h, dvs vanligt gångtempo, och batteriet räcker i ca 1,5 timme om man kör kontinuerligt. Perfekt för lite längre promenader eller utflykter!

Maxvikt på föraren är 30kg och själva bilen väger endast 14,5 kg. För att barnet ska sitta säkert är bilen också utrustad med trepunktsbälten, precis som en riktig bil! Andra roliga och smarta funktioner som bilen har är MP3-spelare, tuta, lysen fram och bak samt vaggvise-funktion.

Letar ni efter en radiostyrd bil som barn kan sitta i, och ni som föräldrar fortfarande kan vara i kontroll över, är denna radiostyrda elbil ett mycket vettigt alternativ! Passar inte just denna bil? Då tycker jag ni bör läsa min artikel där jag går igenom fler elbilar för barn!

Köpguide - hitta bästa radiostyrda bilen för småbarn

Vilken är den bästa radiostyrda bilen för små barn?

Som de flesta vet så är alla barn olika. Man kan inte säga att en viss radiostyrd bil är bäst för barn då det kan variera något enormt. Vissa barn kanske älskar att köra snabba bilar medan andra barn gillar att låtsas vara en polis och därför kör en radiostyrd polisbil som går långsammare. I listan över bästa radiostyrda bilen för små barn så har vi tagit detta i beaktning och föreslagit 5 väldigt bra, men olika, radiostyrda bilar i olika prisklasser. På så vis är jag övertygad om att ni lär hitta något passande!

Billig radiostyrd bil för barn?

När barnen är små är det oftast onödigt att köpa allt för dyra leksaker till barn. Ofta så växer de ifrån leksaken eller råkar ha sönder den. En radiostyrd bil utsätts ofta för mycket stryk och då kan det vara bra att antingen köpa en bil som håller bra eller köpa en billig radiostyrd bil för barn. 

I listan ovanför har vi tagit med barns förmåga att ta sönder sina leksaker i beaktning. De lite dyrare radiostyrda bilarna är nog hållbara för att tåla små barns ovarsamma behandling. De billigare bilarna kör antingen långsammare och är lättare att hantera eller så är de nog billiga för att det inte ska göra allt för ont i plånboken att köpa en ny radiostyrd bil.

Storlek

Precis som riktiga bilar kommer även radiostyrda bilar i flera olika storlekar. Om bilen kommer köras främst utomhus kan det vara en bra idé att köpa en lite större modell som klarar av att köra i terräng utan att fastna eller liknande. Ska bilen däremot köras mest inomhus kan det vara bättre med en mindre modell, på så vis riskerar man inte att köra omkull den dyra vasen som står i hörnet eller köra över hunden när den sover. Så fundera på var den radiostyrda bilen kommer användas och köp storleken som passar användningsområdet.

Rekommenderad ålder

Detta gäller främst ifall man ska köpa en radiostyrd bil för barn, men det första man bör kika på är rekommenderad ålder. Vi vill såklart att barnen ska kunna leka med barnen utan att vi måste oroa oss för att de kan skada sig själva. Även om en radiostyrd bil kan verka “enkel” och bör passa en yngre användare än vad den rekommenderade åldern anger så måste man ha i beaktande att även “enkla” radiostyrda bilar kan innehålla små delar. Dessutom vill vi inte att den radiostyrda bilen ska vara för svår att använda likväl som den inte ska vara för enkel och tråkig.

Frekvens

Detta är kanske det man missar lättast, nämligen vilken frekvens som används mellan bilen och kontrollen. Beroende på vilken frekvens som används kan det skilja sig ifall man kan köra flera radiostyrda fordon samtidigt eller inte. Oftast brukar radiostyrda fordon styras på 27Mhz och 40 Mhz frekvenser, rc fordon som styrs på dessa frekvenser kan ej köras samtidigt som andra fordon som styrs på samma frekvens. Signalerna kommer då störa ut varandra. Det är oftast de billigare radiostyrda fordonen som går på dessa två frekvensband. 

Dyrare fordon brukar oftast styras på 2,4Ghz frekvens (men ibland kan även riktigt billiga bilar stödja detta frekvensband) och detta gör det möjligt att köra flera fordon samtidigt. Även om flera kör samtidigt och alla är på 2,4Ghz frekvensen så kommer inte signalerna att störa ut varandra. Så om du vet att ni kommer köra samtidigt som andra är det bäst att leta en bil som styrs på 2,4Ghz frekvens.

Denna information brukar alltid framgå på produktsidan, så kolla noga efter det. Om det inte framgår kan det vara bra att fråga butiken eller försöka Googla fram ett svar. ELLER så läser du mina köpguider så är det alltid glasklart!

Batteri(tid)

När man köper radiostyrda leksaker måste man också fundera på batterierna. Ingår dem eller måste man köpa egna batterier? Vilka sorts RC-batterier passar och är de uppladdningsbara? Oftast framgår det på produktsidan ifall batterier ingår, vilken storlek de är och ifall de är uppladdningsbara så se till att läsa noggrant så man inte missar den informationen. Det finns nog inget tråkigare att öppna paketet med leksaken för att sedan behöva vänta tills man kan köpa batterier.

Sedan bör man också fundera på hur länge kan man köra den radiostyrda leksaken innan batterierna tar slut och sedan hur lång tid det tar att ladda (om man har uppladdningsbara batterier såklart). Att köpa en radiostyrd bil som kan köras i fem minuter men som sedan måste laddas i en timme är inte vidare kul. En radiostyrd leksak ska köras, inte laddas konstant! 

Oftast brukar genomsnittlig körtid anges på produktsidan, men annars får man googla, det finns nästan alltid information på Google. Så mitt tips är att kolla efter en radiostyrd bil som har rätt bra körtid utan att tiden för laddning är allt för lång. En sak att tänka på däremot, det är väldigt sällan som körtiden är längre än laddtiden.

Vad som ingår

En till sak man bör ta hänsyn till är vad som ingår när man köper en radiostyrd bil. Som sagt, ibland ingår inte batterier. Ibland ingår batterier till bilen men inte till kontrollen. Ibland ingår det inte ens en handkontroll. Tidigare ingick det i princip alltid en kontroll när man köpte en radiostyrd leksak. Så är inte fallet längre. Idag kan radiostyrda leksaker styras med bland annat mobiler, det gör det möjligt att inkludera fler funktioner (exempelvis lysen och tutor) utan att kostnaden måste öka nämnvärt. 

Däremot kan det vara enklare för ett barn att förstå hur leksaken ska styras med en kontroll som följer med. Ibland kan det också vara så att man inte vill låta ett litet barn hålla i en dyr telefon. Så, kolla noggrant vad som ingår med den radiostyrda leksaken och köp det paket som passar dina behov bäst!

Materialval

Ska man köpa en radiostyrd bil av metall eller plast? En i metall kommer vara dyrare i inköp men troligtvis hålla bättre än en rc-bil i plast. Däremot är en rc-bil i plast ofta billigare och om barnet kanske växer ifrån leksaken är det inte lite trist för plånboken.

Läs även

Glöm inte att läsa vår artikel om radiostyrda grävmaskiner! Du hittar den här.

Vi har listat 5 radiostyrda grävmaskiner i olika prisklasser och skrivit en köpguide. Just för att du ska hitta den bästa radiostyrda grävmaskinen!

Var artikeln hjälpsam?

Click on a star to rate it!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 5

Inget betyg satt

1 tanke på “Radiostyrd bil för små barn – Köptips och guide! 2021”

Lämna en kommentar