Bästa VHS till dator 2024 (Bäst i test)

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

VHS är ett format som användes för att spela in och spela upp video under 1970- och 1980-talet. Många av oss har fortfarande gamla VHS med värdefulla minnen från barndomen, familjehögtider, bröllop och andra speciella tillfällen. Men VHS-band har flera nackdelar: de tar upp mycket plats, de är känsliga för slitage och skador, och de kan inte spelas upp på moderna enheter som datorer, surfplattor och smarta tv-apparater. Därför kan det vara en bra idé att överföra dina VHS-band till datorn, så att du kan bevara dina minnen i digital form, spara utrymme, och dela dem med andra via e-post, sociala medier eller molntjänster.

Men hur gör man det? Det finns flera olika sätt att konvertera VHS till dator, beroende på vilken utrustning du har tillgång till, hur mycket tid och pengar du vill lägga ner, och hur hög kvalitet du vill ha på dina digitala videofiler. I den här artikeln kommer vi att gå igenom de bästa VHS till dator-konverterarna som finns på marknaden 2024, och jämföra deras funktioner, prestanda, pris och användarvänlighet. Vi kommer också att ge dig tips och råd om hur du bäst förbereder dina VHS-band för överföring, hur du redigerar och förbättrar dina videor efteråt, och hur du lagrar och säkerhetskopierar dina digitala minnen på ett smart sätt. Låt oss börja!

Bild VHS Detaljer Pris
backpac Elgato Video Capture Digitaliser
(BÄST I TEST)
Kompatibel med: Windows, MacOS
Anslutningar:
RCA, S-video, scart
Bildhastighet:
25 fps (PAL) eller 30 fps (NTSC)
Upplösning:
640×480 (4:3) eller 640×360 (16:9)
Prisnivå:
Hög
Se billigaste pris
backpac August VGB100
(BÄSTA BUDGETVAL)
Kompatibel med: Windows
Anslutningar:
RCA, S-video
Bildhastighet:
Information saknas
Upplösning:
Information saknas
Prisnivå:
Låg
Se billigaste pris
cordlessblower Plexgear Moviesaver 700 Kompatibel med: Windows, MacOS
Anslutningar:
RCA, S-video, scart
Bildhastighet:
25 fps (PAL) eller 30 fps (NTSC)
Upplösning:
720×576 (PAL) eller 720×480 (NTSC)
Prisnivå:
Medel
Se billigaste pris

Topp 3 bästa VHS till dator 2024

1. Elgato Video Capture Digitaliser – Bäst i test

Elgato Video Capture Digitaliser - Bästa premiumval

Jag har testat Elgato Video Capture Digitaliser för att spara några av mina gamla VHS-band till datorn, och jag är mycket imponerad av produkten. Den var väldigt lätt att koppla in till min VHS-spelare med den medföljande Scart-adaptern, och den fungerade både på min Windows- och Mac-dator. Programvaran var också väldigt lättanvänd, och den guidade mig genom hela processen, från att starta inspelningen till att välja format och kvalitet på videofilen. Jag kunde också välja om jag ville se och dela mina videor direkt i programmet, eller exportera dem till andra program som iTunes eller YouTube.

Det som jag gillade mest var att videokvaliteten var väldigt hög, och att ljudet var klart och tydligt. Jag kunde inte se några störningar eller pixlar i bilden, och jag kunde inte höra något brus eller eko i ljudet. Jag tyckte också att det var bra att man kunde spela in i olika upplösningar och format, beroende på vad man ville göra med videon. Jag valde att spela in i H.264-format, som gav en bra balans mellan kvalitet och filstorlek. Jag kunde också redigera mina videor i programmet, och klippa bort oönskade delar eller lägga till text och effekter.

Det som jag inte gillade så mycket var att det inte fanns någon pausknapp i programmet, så man var tvungen att spela in hela bandet i ett svep. Det var lite jobbigt om man hade ett långt band, eller om man ville hoppa över vissa delar. Jag hade också önskat att det fanns en svensk version av programmet, eftersom det var lite svårt att förstå alla inställningar och alternativ på engelska.

Sammanfattningsvis tycker jag att Elgato Video Capture Digitaliser är en fantastisk produkt för att digitalisera sina VHS-band, eller andra analoga källor. Det är ett enkelt och smidigt sätt att spara och se sina gamla familjeminnen, och man får en hög kvalitet på videon och ljudet. Jag ger den 5 av 5 stjärnor, och rekommenderar den varmt till alla som vill bevara sina VHS-band i digital form.


2. August VGB100 – Bästa budgetval

August VGB100 - Bästa budgetval

Om du vill komma undan billigt, men ändå lyckas konvertera VHS-band till ett format som kan plockas upp av datorn, så är denna VHS ett utmärkt val. Produkten är enkel att installera och använda, och den medföljande programvaran är ganska intuitiv och mångsidig. Jag kunde spela in videor från olika källor, som videobandspelare, DVD-spelare och videokameror, och konvertera dem till digitala format som MPEG2, WMV eller MP4. Jag kunde också spela in mitt livespelande från min Xbox 360 och ladda upp det till YouTube.

Produkten levereras med allt du behöver för att ansluta dina gamla enheter till din dator, som en USB 2.0 capture key, en videoförlängningskabel, en scart-adapter och en cd-rom med drivrutiner och programvara. Du kan också ladda ner drivrutiner och programvara online om du föredrar det. Det finns också en snabbinstallationsguide och ett PDF-dokument som hjälper dig med installationen och användningen.

Produkten är kompatibel med Windows 10, 8, 7, Vista och XP, och du behöver bara några grundläggande systemkrav för att köra den, som en P4 1,4 GHz processor, 256 Mb RAM, 512 Mb grafikkort och 1 GB ledigt utrymme på hårddisken. Du behöver också Microsoft DirectX 9.0+, ett ljudkort, en CD-ROM och en USB 2.0-port.

Jag tyckte att kvaliteten på de digitaliserade videorna var ganska bra, med tanke på att de kom från gamla VHS-band. Jag kunde justera videokodningen, videostandarden och videokvaliteten efter mina behov. Jag kunde också redigera mina videor med den medföljande programvaran, lägga till övergångar, texter, effekter och musik. Jag kunde också skapa ljud- och stillbildsfiler från mina videor, och bränna dem till DVD-skivor eller spara dem på USB-minnen, bärbara datorer eller hårddiskar.

Jag tyckte att det var roligt och givande att återuppleva mina gamla minnen och dela dem med min familj och vänner. En fördel var att jag också kunde strömma mina videor till min Smart TV eller ladda upp dem till Facebook och YouTube, så att fler kunde ta del av dem.

Jag hade inga större problem med denna VHS till datorn, men jag följde noggrant instruktionerna och felsökningsguiden som gavs. Jag stötte på några mindre problem, som att inaktivera mitt antivirusprogram under installationen, att hitta en USB-port som kunde känna igen nyckeln, och att ändra videostandarden till PAL. Men dessa problem var lätta att lösa och jag kunde få produkten att fungera utan problem.

Jag rekommenderar denna produkt till alla som vill överföra sina gamla VHS-band till sina datorer och göra dem mer moderna och roliga. Produkten är otroligt prisvärd, enkel att använda och levererar bra kvalitet. Jag ger den 5 stjärnor av 5.


3. Plexgear Moviesaver 700

Plexgear Moviesaver 700

Jag har också testat Plexgear Moviesaver 700 för att överföra några av mina gamla VHS-band till datorn, och jag är relativt nöjd med resultatet. Installationen var enkel, och jag kunde ansluta min VHS-spelare till grabbern med de medföljande kablarna. Programvaran var också lätt att använda, och jag kunde spara ner mina videor i olika format och kvaliteter. Jag tyckte att det var bra att man kunde redigera videorna direkt i programmet, eller exportera dem till andra program som iMovie eller Windows Movie Maker. Jag kunde också bränna mina videor till DVD-skivor med ett annat program.

Det som jag inte gillade så mycket var att filerna blev väldigt stora om man valde högsta kvaliteten, och att det tog ganska lång tid att överföra ett helt band. Jag märkte också att bilden blev lite suddig och pixlig när det var mycket rörelse i videon, och att ljudet ibland blev skrapigt. Jag vet inte om det berodde på grabbern eller på mina gamla band, men det var lite synd. Jag hade också önskat att det fanns en svensk bruksanvisning, eftersom den engelska kan vara lite svår för vissa användare.

Sammanfattningsvis tycker jag att Plexgear Moviesaver 700 är en bra produkt för att digitalisera sina VHS-band, men man får inte förvänta sig perfekt kvalitet. Detta vägs dock upp av priset, som inte alls är särskilt ansträngt i förhållande till vad man får. Det är ett prisvärt och enkelt sätt att bevara sina minnen i digital form, och man kan göra en del redigering och förbättringar i efterhand. Jag ger den 4 av 5 stjärnor, och rekommenderar den om man vill ha ett förhållandevis enkelt sätt att digitalisera VHS-band till datorn, men inte har de absolut högsta kraven.


VHS-band

Hur du väljer rätt VHS till dator för just dig

Med tanke på att det finns många VHS till dator att välja på, så kan det kännas som en djungel att veta vilken som passar just dina behov bäst. Om man inte är så teknisk lagd så kanske man inte heller förstår vad som skiljer de åt. Vi går därför här igenom de olika sakerna att tänka på vid köp av VHS till datorn, så att valet blir så enkelt och bra som möjligt för dig.

Kompatibilitet

Det första du bör kontrollera är att den VHS till dator-konverterare du väljer är kompatibel med ditt operativsystem, din dator och din videokälla. Du bör se till att den har de rätta anslutningarna för att koppla in din videobandspelare, DVD-spelare, videokamera eller annan analog enhet till din dator via USB. De vanligaste anslutningarna är RCA, S-video och scart. Du bör också se till att den har de rätta drivrutinerna och programvaran för att fungera med ditt operativsystem, antingen Windows eller MacOS.

Vissa VHS till dator-konverterare är plug-and-play, vilket betyder att du bara behöver ansluta dem till din dator och de är redo att användas. Andra kan kräva att du installerar drivrutiner eller programvara från en medföljande CD eller från internet. Du bör läsa produktbeskrivningen och recensionerna noggrant för att se om det finns några problem med kompatibilitet eller installation.

Kvalitet

Det andra du bör tänka på är kvaliteten på den digitaliserade videon. Du vill ha en VHS till dator-konverterare som kan leverera en bra bild- och ljudkvalitet, utan att förlora för mycket information eller detaljer från den ursprungliga videon. Du bör titta på faktorer som videokodning, videostandard, videoupplösning, bildhastighet och ljudkvalitet. Videokodning är det format som den digitala videon sparas i, till exempel MPEG2, WMV eller MP4. Videostandard är det system som den analoga videon följer, till exempel PAL, NTSC eller SECAM. Videoupplösning är antalet pixlar som den digitala videon har, till exempel 640×480 eller 720×576. Bildhastighet är antalet bilder per sekund som den digitala videon visar, till exempel 25 fps eller 30 fps. Ljudkvalitet är hur tydligt och rent ljudet är, till exempel stereo eller mono.

Du bör välja en VHS till dator-konverterare som kan stödja den videokodning, videostandard, videoupplösning, bildhastighet och ljudkvalitet som passar dina behov och förväntningar. Du bör också vara medveten om att kvaliteten på den digitaliserade videon beror mycket på kvaliteten på den ursprungliga videon, som kan vara låg eller skadad på grund av ålder eller slitage. Du bör inte förvänta dig att en VHS till dator-konverterare kan förbättra eller återställa en dålig videokälla, utan snarare bevara den så gott det går.

Funktioner

Det tredje du bör tänka på är funktionerna som den VHS till dator-konverterare du väljer erbjuder. Vissa VHS till dator-konverterare kan erbjuda mer än bara inspelning, till exempel redigering, bränning, strömning, delning eller konvertering. Du bör tänka på vad du vill göra med dina digitaliserade videor, och välja en VHS till dator-konverterare som kan hjälpa dig med det. Till exempel, om du vill redigera dina videor och lägga till texter, effekter, musik och övergångar, bör du välja en VHS till dator-konverterare som har en medföljande programvara som låter dig göra det.

Vill du bränna dina videor till DVD-skivor eller spara dem på USB-minnen, bärbara datorer eller hårddiskar, bör du välja en VHS till dator-konverterare som har en bränningsfunktion eller en lagringsfunktion. Om du vill strömma dina videor till din Smart TV eller ladda upp dem till Facebook och YouTube, bör du välja en VHS till dator-konverterare som har en strömningsfunktion eller en delningsfunktion. För att konvertera dina videor till andra format, till exempel MP3, AVI eller MOV, bör du välja en VHS till dator-konverterare som har en konverteringsfunktion. Du bör också tänka på användarvänligheten, och välja en VHS till dator-konverterare som är enkel att installera, använda och justera. Du bör läsa produktbeskrivningen och recensionerna noggrant för att se vad andra användare tycker om funktionerna och användarvänligheten.

Pris

Det fjärde du bör tänka på är priset på den VHS till dator-konverterare du väljer. Du vill ha en VHS till dator-konverterare som passar din budget och ger dig valuta för pengarna. Du bör jämföra olika modeller och märken och se vad de erbjuder i termer av kompatibilitet, kvalitet, funktioner och prestanda. Du bör också titta på garantin, kundservicen och supporten som erbjuds av tillverkaren eller säljaren. Du bör inte bara gå efter det billigaste alternativet, utan snarare efter det bästa alternativet för dina behov och förväntningar.

Kille som tänker

Vanliga frågor om VHS till dator

Vad är en VHS till dator-konverterare?

En VHS till dator-konverterare, även kallad en video grabber, är en enhet som ansluter din videobandspelare, DVD-spelare, videokamera eller annan analog källa till din dator via USB och spelar in videon som en digital fil. Du kan sedan spara, redigera, bränna, strömma eller dela din digitaliserade video på olika sätt.

Hur använder jag en VHS till dator-konverterare?

För att använda en VHS till dator-konverterare behöver du följande saker:

 • En videobandspelare, DVD-spelare, videokamera eller annan analog källa som kan spela upp dina VHS-band.
 • En VHS till dator-konverterare som är kompatibel med ditt operativsystem, din dator och din videokälla.
 • En USB-kabel som ansluter din VHS till dator-konverterare till din dator.
 • En RCA-, S-video- eller scart-kabel som ansluter din videokälla till din VHS till dator-konverterare.
 • En CD eller en internetanslutning för att installera drivrutiner eller programvara för din VHS till dator-konverterare.

När du har alla dessa saker, kan du följa dessa steg för att överföra dina VHS-band till din dator:

 1. Installera drivrutiner eller programvara för din VHS till dator-konverterare enligt instruktionerna som medföljer den. Du kan behöva inaktivera ditt antivirusprogram under installationen.
 2. Anslut din videokälla till din VHS till dator-konverterare med RCA-, S-video- eller scart-kabeln. Se till att du väljer rätt ingång på din VHS till dator-konverterare, och att du ställer in din videokälla på rätt videostandard, till exempel PAL, NTSC eller SECAM.
 3. Anslut din VHS till dator-konverterare till din dator med USB-kabeln. Se till att du väljer en USB-port som kan känna igen din VHS till dator-konverterare, och att du har tillräckligt med ledigt utrymme på din hårddisk för att spara dina videofiler.
 4. Öppna programvaran för din VHS till dator-konverterare och följ instruktionerna på skärmen för att starta inspelningen. Du kan behöva justera några inställningar, till exempel videokodning, videoupplösning, bildhastighet och ljudkvalitet, för att få bästa möjliga resultat.
 5. Spela upp ditt VHS-band på din videokälla och se till att du får en bra förhandsgranskning av videon på din dator. Tryck på inspelningsknappen på programvaran för att börja spela in videon som en digital fil. Tryck på stoppknappen när du är klar eller när du når den maximala filstorleken.
 6. Spara, redigera, bränna, strömma eller dela din digitaliserade video som du vill med programvaran eller andra verktyg.

Vilken typ av kablar behöver jag för att ansluta min VHS till dator-konverterare?

För att ansluta din VHS till dator-konverterare behöver du vanligtvis kompositvideo/RCA-kablar och eventuellt S-video-kablar beroende på vilka anslutningsalternativ konverteraren erbjuder. Det är viktigt att kontrollera vilka kablar som behövs och se till att de är kompatibla med både din VHS-spelare och konverteraren, eftersom detta varierar beroende på vilken du väljer.

Vilken ljud- och bildkvalitet kan jag förvänta mig efter konverteringen?

Beroende på kvaliteten på ditt VHS-band och den använda konverteraren kan du förvänta dig en bildkvalitet som vanligtvis motsvarar standardupplösning (SD) och ljudkvalitet på CD-nivå eller något bättre. Det kommer sannolikt inte att matcha dagens högupplösta standarder, så det bör du i alla fall vara beredd på.

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal röster: 36

Inget betyg satt

Lämna en kommentar