Bästa Dynamoradio 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

I denna digitala tidsålder, där vi litar på våra telefoner för så mycket information, är det lätt att förbise den gamla goda radion. Men en dynamoradio, vevradio eller nödradio (kärt barn har många namn) kommer att hålla dig informerad om nyheter och väder när strömmen är borta eller du är utanför nätet. De har också användbara funktioner som laddare och ficklampor inbyggda i dem. Även om det finns en lista över livskraftiga produkter på marknaden, hjälper jag dig att begränsa den listan genom att utse fyra av de dynamoradior som är bäst på marknaden 2024.

Bild Dynamoradio Detaljer    
backpac Rubicson Dynamoradio med solcell och powerbank-funktion
(BÄST I TEST)
Antal strömkällor: 3
IP-klassificering: IPX3
Prisnivå: Medel
USB-port: Ja
Se billigaste pris >
backpac Rubicson FM-radio med dynamo-laddning
(POPULÄRAST)
Antal strömkällor: 2
IP-klassificering: Saknas
Prisnivå: Låg
USB-port: Ja
Se billigaste pris >
cordlessblower BTER Nödradio
(BÄSTA BILLIGA)
Antal strömkällor: 3
IP-klassificering: IPX3
Prisnivå: Låg
USB-port: Ja
Se billigaste pris >
cordlessblower Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio med solcell
(BÄSTA PREMIUMVAL)
Antal strömkällor: 3
IP-klassificering: IP55
Prisnivå: Hög
USB-port: Ja
Se billigaste pris >

De bästa dynamoradiorna 2024

1. Rubicson Dynamoradio med solcell och powerbank-funktion – Bäst i Test 2024!

Fördelar

 • Både solcells- eller vevladdning
 • Kan användas för att ge ström åt andra enheter
 • Tål mycket

Nackdelar

 • Stationer kan ej lagras med snabbval
 • Finns ej uttag för hörlurar
 • Ingen indikator för batteristatusen

Ska du ut på äventyr eller vill vara förberedd inför strömavbrott? Då är Rubicson Dynamoradio med solcell och powerbank-funktion en pålitlig följeslagare som ger dig möjlighet att vara uppkopplad och underhållen oavsett omständigheterna. Denna multifunktionella dynamoradio har imponerat på mig med sin robusta design, mångsidiga laddningsalternativ och praktiska funktioner.

Rubicson Dynamoradio i naturen

Den första egenskapen som fångade vårt intresse var radions stryktålighet och regnsäkerhet. Den är byggd för att klara tuffa förhållanden och fungera oavsett om du befinner dig i skogen, på campingturen eller mitt i regnskuren. Detta ger en extra känsla av trygghet och pålitlighet, särskilt under oväder och utomhusaktiviteter.

En av de mest imponerande funktionerna är möjligheten att ladda radion med solenergi eller genom vevning. Denna miljövänliga och innovativa design gör det möjligt att hålla radion i drift även när du inte har tillgång till ett eluttag. Under soliga dagar kan solpanelen omvandla solens strålar till energi, medan den inbyggda vevmekanismen låter dig generera kraft genom att veva för hand. Att aldrig vara beroende av batterier är både bekvämt och kostnadseffektivt.

Det är dock inte bara radion som dra nytta av dessa laddningsalternativ. Den inbyggda powerbank-funktionen med en kapacitet på 4000 mAh gör det möjligt att ladda dina mobiltelefoner, surfplattor och andra enheter. Det är som att ha en reservströmkälla i fickan, vilket kan vara ovärderligt i nödsituationer eller när du befinner dig på platser utan ström.

Rubicson Dynamoradio har också andra användbara funktioner som gör den ännu mer praktisk. Den lättlästa displayen med bakgrundsbelysning ger dig tydlig information om kanaler och inställningar. FM-radion med automatisk kanalsökning ger dig tillgång till dina favoritprogram och musik med ett enkelt knapptryck. Dessutom finns en inbyggd ficklampa med en kraftfull 1 W LED-lampa och en SOS-funktion, vilket kan vara till stor hjälp i mörker eller vid nödsituationer.

Det finns också möjlighet att ansluta din mobiltelefon eller andra enheter till radion genom en 3,5 mm-anslutning, vilket ger dig möjlighet att spela upp musik eller andra ljudfiler. Detta ger extra underhållning och flexibilitet för att anpassa din lyssningsupplevelse.

När det gäller tekniska detaljer har radion en IPX3-klassificering, vilket innebär att den är stänktålig och tål vattenstänk. Batterikapaciteten är 4000 mAh, vilket räcker för att ladda en smartphone upp till två gånger. Måtten på radion är 202x90x80 mm och den väger 510 g, vilket gör den tillräckligt portabel för att ta med dig på resor eller utomhusaktiviteter.

Enligt vår erfarenhet och de positiva recensionerna från andra användare är Rubicson Dynamoradio med solcell och powerbank-funktion en pålitlig, mångsidig och imponerande produkt. Den erbjuder en kombination av praktiska funktioner, pålitlig laddning och tålig design som gör den till ett utmärkt val för alla som vill vara förberedda på strömavbrott eller som helt enkelt älskar utomhusaktiviteter. Med denna radio kommer du aldrig vara utan ström eller information och kan fortsätta njuta av din favoritmusik och radioutsändningar oavsett var du befinner dig.

Här är även en video som går igenom dynamoradion och hur den fungerar:


2. Rubicson FM-radio med dynamo-laddning – Populärast

Rubicson FM-radio med dynamo-laddning - Populärast

Fördelar

 • Kan ladda mobilen
 • Tar lite plats
 • Välfungerande ficklampa

Nackdelar

 • Många användare upplever att det är svårt att hitta kanal så man ej kan se kanalerna
 • Relativt dåligt ljud

Denna dynamoradio är otroligt populär och har blivit en bästsäljare under senare tid. Detta beror på den oslagbara kombinationen av dess pris, dess funktionalitet och dess prestanda. Vevradion med dynamo-laddning erbjuder en pålitlig laddningskälla, underhållning och praktiska funktioner som kan vara ovärderliga i nödsituationer.

En av de mest imponerande egenskaperna med denna dynamoradio är möjligheten att ladda den med hjälp av vevning. Genom enkla vevrörelser kan du generera tillräckligt med energi för att hålla radion i drift. Detta gör att du aldrig behöver oroa dig för att batterierna tar slut och du kan fortsätta njuta av dina favoritradioprogram och musik även utan eluttag. Att veva upp radion ger också en känsla av självständighet och kontroll över din energiförsörjning.

Utöver att vara en pålitlig radio har denna enhet också en praktisk powerbank-funktion. Med den inbyggda USB-porten kan du ladda dina mobiler och surfplattor även när du är långt ifrån civilisationens bekvämligheter. Detta kan vara avgörande i nödsituationer eller när du behöver hålla din kommunikation igång. Med denna dynamoradio kan du vara säker på att du alltid har en reservkraftkälla för dina mobila enheter.

Förutom sina laddningsfunktioner erbjuder Rubicson FM-radio också en inbyggd ficklampa. Denna ficklampa kan vara ovärderlig i mörker eller när du behöver belysning i trånga utrymmen. Den ger en tillräckligt stark belysning för att hjälpa dig att navigera och utföra uppgifter även i svåra förhållanden.

Radion har en automatisk kanalsökning, vilket gör det enkelt att hitta och ställa in dina favoritradiostationer. Du kan också justera volymen efter behov för att få den perfekta ljudnivån för din lyssningsupplevelse. Något vi dock inte gillar med denna dynamoradio är att det är svårt att ställa in rätt kanal, då den inställda kanalen inte syns på radion. Därtill är ljudet inte särskilt bra när dynamoradion väl har funnit en kanal. Med sina kompakta mått på 128x60x45 mm och en vikt på 300 g är denna vevradio dock väldigt portabel och lätt att ta med sig var som helst.

Det är viktigt att notera att denna dynamoradio inte har någon ljudutgång för anslutning av trådlösa enheter. Dess huvudsakliga funktion är att erbjuda radio- och laddningsmöjligheter för mobiltelefoner och surfplattor, även om radiofunktionerna är relativt bristfälliga.

Sammanfattningsvis är Rubicson FM-radio med dynamo-laddning en pålitlig, praktisk och mångsidig följeslagare i nödsituationer eller när du befinner dig långt ifrån ström. Med dess dynamoladdning, powerbank-funktion och inbyggda ficklampa kan du vara säker på att du har en pålitlig källa till information, kommunikation och ljus när du behöver det som mest. För den som inte vill lägga så mycket pengar på en dynamoradio är det här ett riktigt bra val, och vi anser därmed att det är en av de dynamoradior som är bäst i test 2024!

Här är en videogenomgång från Kjell & Company av även denna dynamoradio:


3. BTER Nödradio – Bästa billiga

BTER Nödradio - Bästa billiga

Fördelar

 • Otroligt prisvärd
 • Radion har bra mottagning
 • Flera olika laddningsmetoder (solcell, USB och handvev)
 • Garanti

Nackdelar

 • Kunde varit större batteri så den kunde lysa längre än en natt
 • Något känslig på inställningen av radiostation

För dig som vill ha maximalt med värde för pengarna så behöver du inte leta längre. Den här dynamoradion från BTER ger allt du behöver – till ett otroligt billigt pris.

Något som vi gillar väldigt mycket denna nödvevradio, förutom dess pris, är dess mångsidighet. Den är utrustad med en LED-ficklampa och en SOS-varning, vilket gör den idealisk för att hålla dig säker och synlig i mörker. Oavsett om du befinner dig i en nödsituation eller behöver belysning under camping- eller vandringsresor, kommer denna radio att ge dig det ljus du behöver.

En annan fördel med denna prisvärda dynamoradio är dess tre strömkällor. Du kan ladda den inbyggda 1000mAh-batteriet via USB-kabel, solpanel eller genom att använda handveven. Dessa olika laddningsalternativ ger dig flexibilitet och säkerställer att du alltid har tillräckligt med ström för att driva radion, lamporna och SOS-larmet. Du behöver aldrig oroa dig för att vara utan ström när du behöver den som mest.

Med sin bärbara design är denna radio perfekt för utomhusaktiviteter som camping, backpacking och vandring. Den är liten och lätt, vilket gör den enkel att bära med sig. Dessutom har den en inbyggd kompass som kan vara mycket användbar under dina äventyr. Om du skulle hamna i en nödsituation kan du också använda SOS-larmfunktionen för att snabbt uppmärksamma andra och söka hjälp.

Användningen av denna handvevade radio är enkel och intuitiv. Genom att veva upp den aktiveras den, och du kan enkelt justera kanaler för att få den senaste väderinformationen och faroinformationen för ditt område. Dessutom kan du precis som andra dynamoradior använda den som en powerbank genom att ansluta din mobiltelefon eller andra små elektroniska enheter till USB-porten.

Sammanfattningsvis är BTER Handvevad Nödradio en pålitlig och mångsidig följeslagare för utomhusäventyr och nödsituationer. Med sin LED-ficklampa, SOS-varning, flera strömkällor och bärbara design är denna radio redo att hjälpa dig i olika situationer. Oavsett om du utforskar naturen eller behöver en pålitlig kommunikationsenhet under en nödsituation, kan du lita på denna otroligt billiga handvevade nödvevradio från BTER.


4. Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio med solcell – Bästa premiumval

Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio med solcell - Bästa premiumval

Fördelar

 • Bra kvalitet
 • Tydligt och klart ljud
 • Liten och smidig
 • Professionella funktioner

Nackdelar

 • Ingen svensk manual
 • Något dyr

För dig som vill gå all-in på dynamoradio är detta det perfekta valet. Den här dynamoradion är dyrare än de andra i vårt test, men har också bättre funktioner och högre kvalitet som motiverar dess prislapp.

Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio med solcell - Bästa premiumval

Sangean MMR-99 är en kompakt och väderbeständig DAB+/FM-radio designad för utomhusbruk. Den har ett uppladdningsbart batteri som kan drivas på olika sätt, inklusive genom dynamovevning, soluppladdning från den inbyggda solcellspanelen eller via USB-C (kabel ingår). Denna radio är konstruerad för att klara av olika väderförhållanden och blir därmed en pålitlig följeslagare under utomhusäventyr.

En av de utmärkande funktionerna hos denna radio är dess mångsidighet. Den är utrustad med en inbyggd ficklampa som erbjuder flera lägen, inklusive starkt ljus, svagt ljus, bred stråle, fokuserad stråle, blinkande, SOS-signal och till och med morsekod. Detta gör den till en praktisk verktyg för nödsituationer eller när du behöver en pålitlig ljuskälla i mörkret.

Utöver detta har Sangean MMR-99 en USB-A-port som gör det möjligt att ladda andra enheter med USB-anslutning. Denna funktion är särskilt användbar när du befinner dig ute i naturen och behöver hålla dina viktiga prylar laddade. Radion har också en AUX in/ut-port som gör det möjligt att ansluta den till en extern ljudkälla eller använda hörlurar.

Alarmfunktionen på radion erbjuder justerbara volymnivåer, så att du kan ställa in den efter dina preferenser. Displayens ljusstyrka är också justerbar för att säkerställa optimal synlighet under olika ljusförhållanden.

Det är värt att notera att du behöver aktivera “DC OUTPUT”-funktionen i inställningsmenyn för att kunna ladda externa enheter via USB-porten. Detta kan göras genom att navigera i menyn med hjälp av avstämningsknapparna och välja “ON” med enter-knappen.

Kunder som har köpt Sangean MMR-99 har berömt dess gedigna byggkvalitet och klara ljud. De uppskattar också hur snabbt de kan navigera genom inställningar och menyer utan att ens behöva använda manualen. Detta tyder på att radion är användarvänlig och intuitiv att använda.

Vissa användare har lyft fram bristen på en svensk manual som en nackdel, eftersom det skulle ha varit till hjälp för dem som föredrar instruktioner på sitt modersmål. Trots detta mindre hinder är den övergripande konsensusen att Sangean MMR-99 är en pålitlig och högkvalitativ radio.

Sammanfattningsvis är Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio med solcell en mångsidig och hållbar utomhusradio som levererar klart ljud och erbjuder användbara funktioner som en inbyggd ficklampa och möjlighet till USB-laddning. Dess kompakta storlek, väderbeständiga design och flera laddningsalternativ gör den till en utmärkt följeslagare för utomhusentusiaster. Vill du verkligen investera i en högkvalitativ dynamoradio – då är det här din!


Köpguide: Hur man väljer den bästa dynamoradion

Mottagning och möjlighet att ta emot varningar

Den mest grundläggande funktionen hos en nödradio är att hålla dig informerad. Det är viktigt att din radio kan ta upp AM/FM-radiostationer och varningar. De flesta nödradioapparater gör detta, men se till att hitta en som ger bra mottagning. Leta efter en radio med teleskopantenn för att bättre fånga upp radiovågor.

Laddningsmetoder

I en nödsituation finns det ingen garanti för att strömmen förblir på (den kommer sannolikt att försvinna). Så se till att din radio har flera laddningsalternativ. Det enklaste och snabbaste sättet att få full laddning är att byta ut batteriet.

Vi gillar radioapparater som har möjlighet att använda engångsbatterier. Du kan enkelt fylla på och få flera dagars ström utan alltför stora ekonomiska investeringar.

Solcellsladdning är användbart, men det kan vara långsamt och fungerar bara om solen är framme (vilket inte alltid är fallet i vårt avlånga land). Vid hårt väder kan detta vara ett problem. Det är därför en annan laddningsmetod – som en handvev – är viktig.

Alla handvevar är inte skapade lika, så notera hur mycket kraft du kan få per vev. Vissa vevar är märkbart trögare än andra vevar, och kräver således mer kraft, vilket tyder på en större generator inuti. Leta efter en radio som ger dig ett bra förhållande mellan vevtid och lyssningstid, till exempel 10 minuters lyssning per vevad minut.

Många nödradioapparater drivs av flera strömkällor, vilket innebär att de har två eller flera av följande laddningsalternativ.

 • Batteri: Detta är ett av de vanligaste strömalternativen för dynamoradior, men om radion endast är batteridriven, se till att ha extra batterier till hands. Batteridrivna radioapparater kan vara kompakta, till exempel fickradio, vilket gör dem väl lämpade för resor.
 • Solenergi: Dessa radioapparater har solpaneler som hämtar ström från solens strålar.
 • Handvev: Eftersom batterier så småningom laddas ur och solenergi kanske inte är tillgänglig under kris, är en handvev en klok reservenergikälla.
 • Billaddare: Vissa radioapparater kommer med en extra laddare som ansluts till ett fordon så att enheten kan laddas när du är ute och rullar.
 • Standardström: Möjligheten att ansluta radion till ett standarduttag gör att en nätadapter kan köra radion när det finns ström, vilket sparar batteritid.

Batteriliv

Med allt detta sagt, ju längre batteriet räcker, desto mindre sannolikt är det att du måste veva för att hålla igång det. Batterier som är större i dynamoradior brukar vara runt 2 000-2 600 mAh, vilket borde ge dig en hel dags användning innan du behöver ladda om den.

Mindre och lättare radioapparater kommer att ha cirka 850-1 000 mAh, vilket kommer att ge tillräckligt för kortare nödsituationer eller campingresor när de används sparsamt.

Extra egenskaper

Funktionerna på nödradioapparater sträcker sig brett från nödsignaler och SOS-signaler till bordslampor, LED-ficklampor och USB-laddning. De flesta radioapparater har en USB-utgång för att ladda dina små elektroniska enheter. Ett större batteri (till exempel 2 000 mAh) ger dig halv till full laddning. Om din telefon är en prioritet, välj ett större batteri.

Nödfunktioner är av största vikt med dessa radioapparater, så håll utkik efter en radio som du kan ställa in för att varna dig när Sveriges Radio P4 utfärdar viktiga meddelande till allmänheten. Om du hamnar i en nödsituation kommer en bra ficklampa som standard med de flesta radioapparater.

Leta också efter funktioner som hjälper människor att hitta dig om du är instängd i ditt hus av en översvämning eller vilse i skogen. Ett blinkande rött LED-ljus eller ficklampor med blinkande eller SOS-signalfunktioner är ett bra alternativ, liksom ett ljudlarm, vibrationer eller ultraljudsvissling av hund, som kan hjälpa sökteam att hitta din plats.

Det är dock viktigt att använda dessa alternativ med omtanke; funktionerna som drar ström förkortar batteriets livslängd. Här är några exempel på funktioner som kan finnas på dynamoradior:

 • Ficklampa: Perfekt för de tillfällen då det behövs lite ljus under ett strömavbrott och det inte finns en vanlig ficklampa.
 • Blinkande ljus: Användbart för att väcka uppmärksamhet när assistans behövs, som när en bil går sönder längs vägen.
 • Mobilladdare: Inkluderar en extra port för laddning av mobiltelefoner och surfplattor.
 • Högtalaralternativ: De flesta nödradioapparater har externa högtalare som tillåter alla i närheten att lyssna, men en enhet som tillåter hörlurar eller öronsnäckor kan vara till hjälp i vissa situationer (som när barn sover i närheten).
 • Alternativ för lyssnarspråk: Gör det möjligt att lyssna på nödsändningar på andra språk än engelska.
 • Kortvågskapacitet: Vissa modeller kan ta emot frekvenser med kort våglängd. Dessa sänder inte nödinformation och larm, men användare kan lyssna på sändningar från hela världen.
 • Digital klocka: Praktiskt för att hålla koll på tiden. Vissa radioapparater har även väckarklockor.
 • Vattentätt fodral: Skyddar radion i regniga förhållanden.
 • Slagtåligt fodral: Låter radion verkligen ta stryk. Det är tillrådligt för alla som är hårda eller tuffa mot prylar.

Hållbarhet och vattentäthet

Nödsituationer är vanligtvis röriga, så du kommer sannolikt att tappa din radio eller bli blöt i dåligt väder. Leta efter en radio som är byggd med robusta material eller som har slagtåligt gummi eller stötfångare.

Lär dig också känna IPX-klassificeringssystemet, som bedömer hur vattentät en enhet är. Det sträcker sig från att gå sönder efter någon vattenexponering (IPX0) till att kunna motstå kraftfulla vattenstrålar (IPX9K).

Majoriteten av radioapparater som vi har hittat var i intervallet IPX3 (tål lätt regn) och IPX4 (kan motstå stänk från alla håll).

Dynamoradior som testas utomhus

Hur fungerar “Viktigt meddelande till allmänheten”, VMA?

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är ett system i Sverige som används för att snabbt och effektivt informera allmänheten i händelse av en farlig eller akut situation. Syftet med VMA är att varna och ge viktig information till människor som befinner sig i det drabbade området, så att de kan vidta lämpliga åtgärder för sin säkerhet.

VMA-systemet är en del av det svenska alarmsystemet och administreras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I deras rekommendation ingår att ha en dynamoradio/vevradio hemma som hemberedskap. Systemet bygger på en kombination av olika kommunikationskanaler för att nå ut till så många människor som möjligt, varav en av dessa kanaler är just radio.

När VMA aktiveras innehåller meddelandet relevant information om den fara eller händelse som inträffat, samt instruktioner om vad människor bör göra för att skydda sig själva och sina nära och kära. Det kan vara allt från att stanna inomhus, evakuera området, undvika specifika platser eller följa andra specifika åtgärder som är nödvändiga för att minska riskerna och skydda liv och egendom.

Det är viktigt att lyssna och följa instruktionerna i ett VMA-meddelande och att sprida informationen till andra som kan vara i fara. Genom att använda olika kommunikationskanaler strävar man efter att nå ut till så många människor som möjligt och minska risken och konsekvenserna av farliga situationer.

Nödberedskapstips

Förutom att ha rätt tillbehör är det viktigt att de förvaras på en lättillgänglig plats. Se till att du vet hur du använder din radio innan den någonsin behövs. Ha också en extra uppsättning batterier till hands.

Det är en bra idé att ha en väska eller kappsäck redo med alla nödvändiga nödtillbehör. Detta inkluderar ett första hjälpen-kit, ficklampa, vatten på flaska, ett vattenfilter och mat på konservburk.

Fördelar med att ha en dynamoradio

En nödradio är ett viktigt tillägg till beredskap inför alla möjliga slags katastrofer och håller användarna informerade och medvetna om farliga situationer när de inträffar. De är också ett viktigt verktyg för att ta emot väder och annan information för att hålla nära och kära samt husdjur säkra.

 • Hållbarhet och tillförlitlighet: Dynamoradior är konstruerade för att vara robusta och tåliga. De är ofta vattentäta eller vädertåliga och kan motstå påfrestningar som kan uppstå i utomhusmiljöer eller vid extrema väderförhållanden. Det gör dem tillförlitliga och lämpliga för användning i olika förhållanden.
 • Oberoende strömkälla: En dynamoradio är utrustad med en inbyggd dynamo som genererar elektricitet genom att veva på en handvev. Det innebär att du inte är beroende av externa strömkällor, som batterier eller eluttag, för att driva radion. Det kan vara särskilt värdefullt under nödsituationer när elnätet kan vara nere eller när du befinner dig på avlägsna platser utan tillgång till el.
 • Informationsåtkomst: Att ha en fungerande radio kan vara avgörande för att få tillgång till viktig information under en nödsituation eller en naturkatastrof. Genom att lyssna på nyhets- och säkerhetsmeddelanden kan du få uppdateringar om väderförhållanden, varningar och instruktioner från myndigheter eller räddningstjänsten. En dynamoradio ger dig möjligheten att hålla dig uppdaterad även när andra kommunikationskanaler kanske är otillgängliga.
 • Miljövänlig: En dynamoradio som drivs av handkraft är en miljövänlig lösning eftersom den inte kräver engångsbatterier eller andra icke-förnybara strömkällor. Genom att använda en dynamoradio minskar du ditt behov av engångsbatterier och bidrar till att minska avfallet och miljöpåverkan.
 • Mångsidighet: En dynamoradio kan ha flera funktioner utöver att bara vara en radio. Många modeller är utrustade med inbyggda ficklampor, laddningsportar för att ladda mobiltelefoner eller andra enheter, och ibland även möjligheten att använda radioapparaten som en laddare för externa batterier. Detta gör att du kan använda radion som en multipel nyttoenhet i en nödsituation.

Tips för att använda en dynamoradio

Att köpa en dynamoradio är ett steg mot att skydda nära och kära om en nödsituation inträffar. Även om förhoppningen är att en nödradio aldrig kommer att behövas, kan det vara vettigt att planera i förväg och vara förberedd. Följande tips hjälper till att säkerställa att radion är redo att användas i alla situationer.

 • Förvara dynamoradion i ett lufttätt, vattentätt fodral, och om den kräver batterier, förvara rikligt med sådana.
 • Kontrollera nödradion för att säkerställa att den fungerar korrekt innan du tar med den på en camping- eller vandringstur.
 • Ägare bör bekanta sig med radions funktioner så snart som möjligt så att de inte behöver ta tid att läsa vägbeskrivningar om en nödsituation inträffar.

Vanliga frågor om dynamoradio

Vad är en dynamoradio?

En dynamoradio använder en intern generator för att skapa ström. Den externa vevarmen laddar ett internt batteri genom att flytta metallspolar runt en magnet, vilket skapar en ström. Detta är särskilt användbart för nödradioapparater eftersom andra laddningsalternativ beror på källor som inte du kan påverka (såsom sol eller elektricitet).

De flesta radioapparater har utbytbara batterier och solcellsladdare. Men ett vägguttag är värdelöst när strömmen går. Solladdare fungerar bara när solen skiner och det inte finns något molntäcke. Och så småningom kommer den att ta slut på batterier. Att ha en vev innebär att en radios livslängd är obestämd så länge man har fungerande händer.

Vilken typ av radio används för nödsituationer?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap rekommenderar att du har en radio som går på batterier eller vev/solceller som hemberedskap.

I praktiken skulle vanliga radioapparater fungera väl, men eftersom det finns en sannolikhet att elektriciteten försvinner i samband med krissituationen behöver radion kunna få energi på andra sätt.

Vad är en vevradio?

En vevradio får ström från att manuellt veva ett handtag. Denna typ av radio kommer aldrig att ta slut på ström så länge någon är där för att vrida på handtaget.

Hur länge håller dynamoradior?

En dynamoradio kan hålla från 5 till 10 år eller längre om den hålls ren, torr och inte tappas eller missbrukas på annat sätt.

Var artikeln hjälpsam?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal röster: 152

Inget betyg satt

Lämna en kommentar