Välkommen till min köpguide där jag listar de bästa drönarna för nybörjare. Att flyga med drönare är otroligt roligt, men att hitta den bästa drönaren för nybörjare kan vara desto tråkigare. Det finns så många olika drönare i olika prisklasser att man blir snurrig. Men om du är på jakt efter en rolig och lättflugen drönare har du kommit rätt, jag kommer guida dig som läsare genom den snåriga drönarskogen och lista 5 bra drönare för nybörjare!
Missa inte min mitt djupgående test och recension av DJI Mini 2, drönaren som i denna artikel krönas ”bästa drönaren för nybörjare”!
Lista: Bästa drönarna för nybörjare
I denna lista tipsar jag om 5 riktigt bra drönare för dig som är nybörjare. Dessa drönare är riktigt säkra kort för att börja sin flygarkarriär och öva upp sina flygfärdigheter. Jag har tagit med drönare inom olika prisklasser, just så att du ska hitta drönaren som passar dig och din plånbok bäst!
En fullkomligt briljant drönare med kamera och den perfekta balansen av pris, storlek, funktioner och vikt!
Snabbfakta
- Vikt: 249g
- Mått (ihopfälld): 138x81x56mm
- Kontroll: Ja
- Video: 4K 30FPS
- Kamera: 12MP
- Batteritid: 31 min (2400mAh)
- Max avstånd: 10 km
- Maxhastighet: 58 km/h
För- och nackdelar
- Portabel
- Inga registreringskostnader
- Filmar i 4K
- Användarvänlig app
- Bra pris i förhållande till prestanda
- – Inga nackdelar!
DJI Mini 2 släpptes i slutet av 2020 och riktar sig till både nya som erfarna piloter. Kameran som stabiliseras med hjälp av en Gimbal kan filma i 4K upplösning i 30 FPS (bilder per sekund). Nöjer man sig med full HD, det vill säga 1080p, så kan man filma hela 60 bilder per sekund. Perfekt om man vill göra slowmotionscener av det man filmat.
Nu är dock denna artikeln riktad mot nybörjare och därför tänker jag belysa de funktioner på en drönare som är bra för nybörjare. Vi kan börja med batteritiden. Med Mavic Mini kan du flyga i upp till 31 minuter enligt tillverkaren, närmare 25 skulle jag säga är en rimligare och ändå klassledande siffra. Det är egentligen helt enastående och köper du ett extra batteri så lär du hinna bli less på att flyga långt innan batterierna tar slut.
Drönaren har en GPS-baserad funktion som gör att drönaren återvänder till där den startade sin flygfärd ifall den tappar kontakt med sändaren eller om batteriet håller på att ta slut. Handkontrollen sitter bra i händerna och har en intuitiv layout, väldigt användarvänligt! Drönaren är trots sin mindre storlek, den ryms nästan i fickan, väldigt stabil i luften och upplevs som väldigt lätt att flyga.
Köper du dessutom kombo-paktet, vilket jag starkt rekommenderar att du gör, så ingår det skydd för rotorerna som också är de mest sårbara delarna på drönaren. Du kan hitta kombo-paketet här!
Ser man till prisvärdhet är det väldigt få drönare som rår på DJI Mini 2. Med sitt lilla yttre, funktioner som hittas på betydligt dyrare drönare samt mycket rimliga pris tycker jag att DJI Mini 2 är den bästa drönaren för nybörjare!
Vill du veta ännu mer om den bästa drönaren för nybörjare? Då bör du läsa mitt grundliga test och recension av DJI Mini 2!
En billig och lättmanövrerad liten drönare, perfekt för nybörjare!
Snabbfakta
- Vikt: 80g
- Mått: 98x92x41mm
- Kontroll: Telefon/Bluetooth-kontroll/Medföljande i kombo-paket
- Video: 720p 30FPS
- Kamera: 5MP
- Batteritid: 13 min (1100mAh)
- Max avstånd: ca 100m
- Maxhastighet: 36 km/h
För- och nackdelar
- Väldigt portabel
- Mjukvara från DJI
- Extremt prisvärd
- Möjligt att användas ihop med VR
- Sensorer som motverkar kollisioner
- – Sämre kamera än dyrare drönare
- – Stödjer ej SD-kort
Att skriva en bäst i test artikel om drönare för nybörjare utan att ta med lilla Ryze Tello vore oförlåtligt. Genom att spara lite krut när det kommer till kameran och avancerade funktioner som proffs kräver har DJI och Ryze tillsammans skapat den perfekta drönaren för nybörjare.
Här har man lagt allt krut på att skapa en väldigt liten, lättflugen och prisvärd drönare som lär locka nya drönarfantaster. För under tusenlappen kan du köpa en drönare som kan filma i HD upplösning, flyga i 13 minuter och som kan styras via telefon, Playstation/X-boxkontroll eller via en speciellt framtagen handkontroll. Det är ofattbart bra egentligen.
Det man får göra avkall är då som sagt kamerans egenskaper samt räckvidden där man kan styra drönaren. Inte heller stöjder drönaren SD-kort. Visst, det är lite trist men samtidigt köper man nog inte en Ryze Tello för kameran. Nej, här är det flygegenskaperna som är i fokus och där skiner Ryze Tello verkligen. Med sin lilla storlek kan man utan problem flyga drönaren inomhus och trots sin storlek är den väldigt stabil utomhus, även om det blåser lite.
Drönaren har dessutom inbyggda sensorer som känner av ifall man kommer för nära objekt och kan undvika kollisioner genom automatiska undanmanövrar. Drönaren kan dessutom hovra på samma plats automatiskt vilket möjliggör för piloten att släppa kontrollen om det behövs. Drönaren kommer med programvara där man kan koda in speciella rörelsemönster, exempelvis volter, och funktioner som “Throw & Go” (kasta drönaren i luften när den ska användas).
Jag skulle rekommendera att köpa kombo-paketet, för endast 600kr extra får du då med bland annat ett extra batteri samt en handkontroll speciellt framtagen för Ryze Tello. Letar du därför efter en drönare med många stödfunktioner som kan flygas i princip var som helst? Ja, då är Ryze Tello ett väldigt bra alternativ! Du kan läsa hela vår recension om Ryze Tello här.
Stabil drönare för utomhusbruk
Snabbfakta
- Vikt: 600g
- Mått: 70x360x300 (mm)
- Kontroll: Ja
- Video: 720p
- Kamera: Se ovan
- Batteritid: 28 min (2700mAh)
- Max avstånd: 80m
- Maxhastighet: ca 30-40 km/h
För- och nackdelar
- Billig
- Lätt att flyga
- Wifi-överföring
- Ihopfällbar
- – Inga sensorer mot kollisioner
Här har vi Symas Tecteam X30. En drönare på ca 600 gram utrustad med rotorskydd och gedigen flygkropp och någorlunda okej kamera.
Kameran filmar i HD (720p) upplösning med 30 FPS, det är exakt samma som den lite dyrare Ryze Tello. Drönaren styrs via mobiltelefon i en speciell app. Räckvidden är ca 80 meter och flygtiden 28 minuter med fulladdat batteri. Drönaren väger ca 600 gram och lämpar sig därför väl om du ska flyga utomhus. Den är faktiskt väldigt stabil utomhus. Däremot saknar den sensorer för att motverka kollisioner vilket kan vara bra att ha inomhus.
Ska jag vara helt ärlig? Detta är en riktigt bra drönare, speciellt med tanke på priset. Däremot kan du få en liten drönare som dessutom är bättre, för mindre pengar, i form av en Ryze Tello. Ska du ändå lägga pengar på en drönare så rekommenderar jag starkt att du köper en en Ryze Tello, den har fler förarstöd och det blir nog roligare i längden. Vill du däremot ha en större drönare kan du med fördel leta efter en Hubsan eller varför inte dän bästa drönaren för nybörjare, DJI Mini 2!
Créme de la créme bland drönare för nybörjare? Ja, helt klart så!
Läs min djupgående recension av DJI Mavic Air 2 här!
Snabbfakta
- Vikt: 570g
- Mått (ihopfälld): 180x97x84mm
- Kontroll: Ja/automatiska funktioner
- Video: 4K 60 FPS
- Kamera: 48MP
- Batteritid: 34 min (3500mAh)
- Max avstånd: 10km (Begränsat till 6km pga EU-regler)
- Maxhastighet: 68 km/h
För- och nackdelar
- Extremt bra kamera
- Stor & stabil vid flygning utomhus
- Oöverträffad flygtid
- Många smarta funktioner
- Sensorer som motverkar kollisioner
- – Priset
Ja, här har ni listans dyraste drönare och kanske tänker ni att det är alldeles för mycket för en nybörjardrönare. Jag förstår att ni tänker så, men läs vidare så ska jag förklara varför DJI Mavic Air 2 faktiskt är en väldigt bra drönare för nybörjare.
För det första så har denna drönare sensorer som scannar av omgivningen för objekt och kan därmed automatiskt undvika kollisioner i luften. Systemet heter “Advanced Pilot Assistance System” (APAS). Detta system gör att drönaren kommer undvika alla objekt genom att flyga antingen ovanför, under eller på sidorna. Dessutom kan drönaren hovra på samma ställe helt automatiskt. Det sätter mycket mindre press på den nya piloten. Dessutom är drönaren betydligt större än ovan nämnda drönare vilket gör den stabilare när man flyger utomhus. En till smart grej är den inbyggda strålkastaren som gör drönaren enklare att manövrera och även landa vid mörkerflygning. Observera att sensorerna ej fungerar vid mörkerflygning!
Det kanske absolut bästa för nybörjare är dock den medföljande appen som har en flygsimulator där man som nybörjare kan träna innan det är skarpt läge!
Med den väldigt långa räckvidden så kommer man tappa drönaren ur synfältet långt innan handkontrollen, som är väldigt användarvänlig, tappar signalen till drönaren. Skulle handkontrollen tappa kontakten med drönaren så kommer drönaren, via GPS, automatiskt återgå till sin startposition om kontakten inte återupptas inom 11 sekunder. Samma sak ifall batterinivån börjar bli låg, då åker drönaren “hem” till startpositionen.Maximala höjden som drönaren kan flyga på är 5km ovanför havsnivå. Långt mer än vad man någonsin lär behöva!
Drönaren skickas live-video från sin kamera till handkontrollen så att du alltid kan se vart du flyger, även när drönaren är utanför ditt synfält. Fördröjningen är endast 120 till 130 millisekunder och bestäms främst av signalen mellan drönaren och handkontrollen.
Med 34 minuters flygtid på en laddning har du gott om tid på dig innan det är dags för att ladda igen. Köper du dessutom kombo-paketet, som du hittar här, så kan du flyga i 2 timmar innan det är dags att ladda igen. Då får du dessutom med en laddarhub, speciellt ryggsäck och andra bra att ha tillbehör.
DJI Mavic Air 2 har flertalet smarta funktioner som lär komma till användning. Drönaren kan bland annat automatiskt följa ett objekt i rörelse, exempelvis dig, och filma. Dessutom kan drönaren automatiskt cirkulera objektet ifall det är stillastående. Kameran är dessutom helt fantastisk. Den kan filma i 4K upplösning i 60 FPS, 1080p (full HD) i 240 FPS och stillbilder blir oerhört skarpa tack vare 48MP.
Tack vare sina avancerade stödfunktioner såsom APAS, lång flygtid och enastående kamera är DJI Mavic Air 2 en helt fenomenal drönare för nybörjare som man inte lär “växa ur” i första laget. Detta är den perfekta första drönaren som man kan växa tillsammans med. Hade det inte varit för det relativt höga inköpspriset vore DJI Mavic Air 2 den bästa drönaren för nybörjare.
Köpguide - Hitta bästa drönaren för nybörjare
Ska man köpa sin första drönare, eller om man köper en drönare till någon annan, så kan frågorna man har vara många. Vilken drönare är bäst för nybörjare? Var får man flyga? Vilken drönare har bäst kamera?
För att hjälpa er hitta den bästa drönaren för nybörjare har jag här nedan sammanställt en liten köpguide baserat på vanligt förekommande frågor kring drönare och flygning.
Vad kostar en drönare för nybörjare?
Hur mycket en drönare kostar varierar något enormt. Du kan hitta en bra drönare för några hundringar om du främst tänkt flyga omkring litegrann. Ryze Tello kan exempelvis hittas för under tusenlappen och då är det en drönare fullsmockad med smarta hjälpfunktioner som låter nya drönarpiloter flyga på ett säkert vis.
Sen kan man böra kika på drönare för flera tusen kronor. DJI Mini 2 kostar kring 5000kr och är en mycket bra drönare för nybörjare. Vill man ha en något större drönare så kanske man vill kika på DJI Mavic Air 2 som kostar från 8000 kronor och uppåt. Den är också utrustad med sensorer och pilothjälpmedel vilket gör den väldigt lämplig för nybörjare.
Har man däremot höga ambitioner och planerar att filma mycket med sin drönare. Ja, då finns det nog inget tak för hur mycket man kan få tänkas betala för en drönare. DJI har sina Mavic Pro 2 och Mavic Zoom 2 som kostar mellan 13000-20000 kronor. Behöver du hjälp med att finansiera ditt köp av drönare, så kan du läsa mer om vilka alternativ som finns på Konsumentguidens sida om att låna pengar.
Har du dock en högre budget så rekommenderas du att läsa vår artikel om de bästa kameradrönarna, där du kan hitta ännu fler drönare i betydligt högre prisklasser!
Vad händer om drönaren kraschar?
En av de största farhågorna man har som nybörjare är att man ska krascha och tyvärr är det faktiskt ganska vanligt att man gör det i början. För att minska risken för att krascha med sin drönare är det bra om man tränar på att flyga i öppen terräng utan några störningsmoment eller andra människor. Det kan även vara en bra idé att välja en dag då det inte blåser så mycket utomhus.
Skulle däremot olyckan vara framme och man kraschar med sin drönare är det dock inte hela världen. Drönartillverkare förstår att piloter kommer krascha sina drönare och bygger därför med detta i åtanke. Oftast är drönaren betydligt motståndskraftig än vad man tror och det är sällan hela drönaren blir obrukbar. De flesta drönartillverkare säljer reservdelar som man kan köpa för att byta ut de trasiga delarna. Oftast är det rotorbladen som ryker och dessa finns att köpa för en billig peng lite var stans.
Vill man dock så kan man köpa en försäkring till DJI drönare. DJI har nämligen vad de kallar för ”DJI CARE” vilket helt enkelt är en skyddsplan för din DJI drönare. Skyddsplanen ger dig ett saldo baserat på drönarens marknadsvärde och använder sig av detta för att reparera skador som uppkommer vid normalt användande (inklusive vattenskador). Ger även tillgång till VIP-telefonsupport och möjlighet att byta ut hela drönaren upp till två gånger mot en avgift. Dessa skyddsplaner kan du köpa hos de flesta återförsäljare. Här har du exempelvis en skyddsplan för DJI Mavic Air 2 och skyddsplan för DJI Mini 2.
Drönare för nybörjare med bäst kamera?
Ja, detta är inte en helt enkel fråga att besvara. Mycket beror på vad man tänkt använda drönaren till. Alla drönare i listan ovanför har bra kameror, med undantag för Symas drönare som endast filmar i 720p. Frågan är om det behövs mycket mer än så? Är drönaren främst för att flyga omkring och ha kul med så räcker faktiskt en drönare med något ”sämre” kamera och fördelen är att ofta är priset betydligt lägre.
Är det dock tänkt att drönaren ska användas för att filma så bör man satsa på en drönare med bra kamera. Exempel på drönare med bra kameror i denna lista är DJI Mini 2 och DJI Mavic Air 2. De kan båda filma i 4K, tar fina stillbilder och är stabila i luften. Allt som krävs för att man ska filma riktigt snyggt med sin drönare. Är ni ute efter drönaren med den bästa kameran föreslår jag att ni kollar min artikel ”bästa drönaren med kamera”.
Hur långt kan en drönare flyga?
Hur långt en drönare kan flyga varierar något enormt. Det finns drönare som har en räckvidd på 25 meter och sedan finns det drönare med en räckvidd på flera mil. I listan över de bästa drönarna för nybörjare har jag faktiskt specificerat maximal räckvidd angiven av tilverkaren. Däremot kan det finnas lagar som begränsar vilket avstånd man får ha mellan sig och sin drönare när man flyger. DJI Mavic Air 2 klarar exempelvis att styras på 10 kilometers avstånd, däremot är räckvidden begränsad till 6km pga EU-regler. För mer information om vilka lagar och regler som gäller här i Sverige hänvisar jag till transportstyrelsen.
Hur högt kan en drönare flyga?
Återigen, precis som med räckvidden så kan detta variera väldigt mycket. Vissa klarar av 25 meter medan andra kan flyg högre än molnen. Tänk dock på att det finns lagar och regler som bestämmer hur högt man faktiskt får flyga i vissa områden. Du hittar den på transportstyrelsen, följ länken i föregående stycke.
Om man flyger utanför räckvidd med drönaren?
Om man råkar flyga utanför maximala räckvidden för sin drönare så brukar de flesta drönarna ha en funktion som gör att de automatiskt kommer tillbaka till sin startposition. Det betyder att drönaren återvänder tillbaka till var den började från med hjälp av dess GPS-systemet som finns anslutet.
Vilken drönare är lättast att flyga?
Återigen, det beror på. Ska man flyga inomhus är det såklart betydligt enklare med en liten minidrönare, så som Ryze Tello. Då finns det gott om plats att manövrer utan att slå i alla väggar. Att flyga inomhus med en DJI Mavic Air 2 är däremot ingen bra idé, trots att den har sensorer som skyddar mot kollisioner. Den har helt enkelt för lite yta att flyga på.
Rent generellt skulle jag säga att drönare med sensorer som motverkar kollisioner, som kan autohovra och har andra funktioner som hjälper piloten att landa, starta och flyga är bäst. Exempel på sådana drönare som är enkla att flyga är Ryze Tello och DJI Mavic Air 2.
Vilka drönartillverkare finns det?
Även om det finns otroligt många olika företag som tillverkar drönare så är det förhållandevis få som tillverkar drönare av riktigt bra kvalitet ämnade för vuxna piloter. Det absolut största företaget som tillverkar drönare är kinesiska DJI. DJI grundades 2006 och har hållt på med drönarutveckling sedan start. När det gäller drönare för privatkonsumenter så har DJI i princip en monopol-liknande ställning på marknaden, även om det börjar dyka upp allt fler konkurrenter. Just för att DJI var en av de första företagen att satsa på privatmarknaden har de också de bästa drönarna inom detta segment.
Det enda andra företaget som kommer nära när det gäller teknik och innovation är Parrot. DJI och Parrot är de två drönarföretagen som i dagsläget säljer de bästa drönarna. utöver DJI och Parrot finns det även UVify, Hubsan, Yuneec, Autel Robotics, FreeFly, Air Hogs och Intel. Det är dock, som sagt, främst DJI som tillhandahåller drönare av hög kvalité till privatkonsumenter.
Behöver jag licens för att flyga drönare? Vilka lagar gäller för drönare?
Det finns en del lagar och regler som förare av en drönare måste förhålla sig till. Från och med 2021 så gäller nya regler för att flyga med drönare. Vissa drönare kommer kräva licens och om du och din drönare omfattas beror på drönarens storlek/vikt samt användningsområde. Vår rekommendation är att du kikar på Transportstyrelsens hemsida för att hålla dig uppdaterad om vad som gäller just nu.
Avslutande tankar
Jag har här ovanför listat de 5 bästa radiostyrda drönarna för nybörjare. De drönare jag tagit med i listan är sådana jag själv skulle köpa ifall jag var ny drönarpilot och förhoppningsvis tycker ni att min lista samt köpguide har varit hjälpsam.
Har ni några frågor, funderingar eller tips så får ni väldigt gärna lämna en kommentar här nedan så svarar jag så fort jag kan!
PS: Har ni läst min artikel om bra radiostyrda bilar för små barn? Den hittar ni här!
Missa inte heller min recension av DJI Mini 2 eller artikeln där jag listar de bästa drönarna med kamera!
Var artikeln hjälpsam?
Klicka på en stjärna för att betygsätta den!
Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal röster: 15
Inget betyg satt