Elektriska radiostyrda bilar för nybörjare
De flesta av oss har någon gång under sin uppväxt lekt med olika typer av fordon, kanske byggt en tågbana, lekt med en båt i badkaret eller kört runt med leksaksbilar på golvet. När man som födelsedagspresent eller till julklapp får en radiostyrd bil, konkurrerar denna leksak enkelt ut alla andra prylar. Att uppleva detta för första gången som barn är inget mindre än ren magi, man har nu full kontroll över ett fordon utan att ens röra vid det! Kärleken till fordon i leksaksform är något som följer med oss även när vi blir mycket äldre, vare sig det handlar om modellflygplan, en moped eller vår första riktiga bil.
Tänk om man kunde kombinera det bästa ur alla dessa världar tillsammans med den instinktiva tillfredsställelse vi verkar få av fartfylld action?
En sådan kombination finns tillgänglig för alla i form av just riktiga radiostyrda bilar, eller RC-bilar helt enkelt, något som är så mycket mer än den radiostyrda bilen vi som barn jagade hunden eller oskyldiga människors fötter med. Det är fortfarande samma magi, men den är starkare och den är kombinerad med avancerad teknik, hög hastighet och gudalik acceleration, allt i ett kraftpaket på fyra hjul som levererar adrenalinkickar på distans, en unik och beroendeframkallande upplevelse.
Därför listar vi här några av de absolut bästa radiostyrda bilarna för nybörjare!
Lista: Bästa radiostyrda bilen för nybörjare
Här hittar du de bästa elektriska radiostyrda bilarna för nybörjare. Jag har tagit med bilar i olika budgetklasser, just för att ni ska hitta en som passar er!
RTR kommer att vara ett återkommande begrepp i denna lista och står för “ready to run”, med andra ord levereras bilen färdigbyggd och är redo att köra direkt efter uppackning.
Nincoracers dakota är vårt nybörjarvänligaste alternativ på listan, en stryktålig buggy för utomhusbruk som stormtrivs på planare ytor av sand/grus men även klarar av betydligt tuffare terräng.
Rekommenderad ålder för att hantera denna RC-buggy är 5 år, men då helst i sällskap av någon vuxen inledningsvis. Det är med andra ord en perfekt startbil för den som vill ge sig ut i RC-världen tidigt.
Snabbfakta
- Vikt: 2,1 kg
- Längd: 49 cm
- Höjd: 31,5 cm
- Bredd: 22,5 cm
- Topphastighet: ca 35 km/h
- Rekommenderad ålder: Från 8 år
Läs gärna vår guide om radiostyrda bilar för småbarn för att ta del av bilarna som lämpar sig bäst för de allra minsta.
Nincoracers Dakota är vattentålig och tar sig enkelt fram genom all typ av terräng, men körs med fördel på planare ytor. Nincoracers Dakota buggy är också vårt andra billigare alternativ på vår lista över radiostyrda bilar för nybörjare.
Den drivs av två medföljande Li-ion 3.7v 1500mAh batterier och ger en generös körtid på ca 20 minuter vid full laddning.
Dakotan är en riktig ökenbuggy som inte räds mörkret, utrustad med LED-strålkastare vilket inte bara är praktiskt, det ser också riktigt fräckt ut!
Det enda du behöver köpa till är 2x AA batterier till rattradion som har en räckvidd på ca 25 meter och annars är den färdigbyggd och redo för sitt första äventyr direkt vid leverans.
HBX-Survivor serien är kanske den mest prisvärda radiostyrda bilen för nybörjare.
Den lämpar sig särskilt väl som förstabil även för de yngre barnen, men har samtidigt tillräckligt med “krut under huven” för att passa äldre personer som vill ha en mjukstart där de samtidigt får mycket bil för pengarna.
Snabbfakta
- Vikt: 0,79 kg
- Längd: 38cm
- Höjd: 13 cm
- Bredd: 28,5 cm
- Topphastighet: ca 30 km/h (kan uppgraderas till 50 km/h)
- Rekommenderad ålder: Från 8 år
I länken nedan hittar ni följande modeller: Monstertruck, Dune Buggy & Dune Thunder. Ni kan alltså välja karossform utifrån det ert barn (eller ni) önskar sig!
Med fyrhjulsdrift för maximal kontroll och ett lite lättare och mer snabbladdat Li-Ion batteri på 7.4V med 1500mAh, har den en maxhastighet på 30km/h.
HBX Survivor Monstertruck har individuell fjädring på fram- respektive bakhjul som gör den enkel att köra även i de hårda terränger som Monstertrucken känner sig hemma i, vare sig det är i trädgården, skogen eller du vill bekanta dig med riktiga RC-banor.
Kontrollen är även här en rattradio med en räckvidd på ca 80 meter från vilken du direkt kan justera bilens köregenskaper. Fördelen med lithiumbatterier är att de är oerhört kraftfulla, men det är också viktigt att de underhålls på rätt sätt. Vi vill därför påpeka att batterierna ska plockas ur bilen mellan körningarna och fulladdade batterier ska inte sitta kvar för länge i laddaren, används bilen inte en längre tid är det viktigt att underhållsladda dem minst en gång i månaden.
Själva bilen är lätt att underhålla, man kan även senare när man blir mer erfaren enkelt och smidigt trimma den till att gå i hela 50km/h genom att köpa ett uppgraderat motorkit.
HBX Survivor Monstertruck MT är helt enkelt en radiostyrd bil som passar nybörjare från 8 år och uppåt med en prislapp som nästan är för bra för att vara sann!
Det finns en anledning till att detta är en av Sveriges mest sålda radiostyrda bilar!
“Verkligen den bästa radiostyrda bilen för pengarna, den går väldigt fort och är väldigt hållbar. Den svänger bra och kontrollen är bra.” – Prisjakt
Denna bil kan köra hela 15km/h och är utrustad med stora off-road däck för att klara av körning på alla sorters underlag. Ett billigare alternativ till många av de andra!
Ytterligare en bil från Traxxas, däremot en lite billigare sådan. Perfekt radiostyrd bil för nybörjaren tack vare sina utmärkta köregenskaper kombinerat med ett lägre pris!
En radiostyrd varsion av de otroligt populära Grave Digger. Lämpar sig väl för att köras både inomhus såväl som utomhus tack vare de stora däcken!
En riktigt billig men bra radiostyrd bil. Fyrhjulsdriven och gott om krut under huven. En riktigt fynd om jag får säga det själv!
Riktigt snabb och snygg version av den legendariska 2WD-buggyn The Grasshopper I från 1984. Grasshopper är inte bara för TAMIYA-samlare en toppmodell, utan även för alla sand buggy-fans.
Här har ni en riktigt cool Sand Buggy i form av Tamiya Scorcher.
Prisbelönad som “Best electric truck winner” av USA:s och förmodligen världens största RC-magasin, är det ingen bil att underskatta och en fullvärdig nerskalad kopia av Traxxas riktiga short-course truckar på 900 hk.
Snabbfakta
- Vikt: 2.15 kg
- Längd: 57 cm
- Höjd: 21,5 cm
- Bredd: 29,5 cm
- Topphastighet: ca 50 km/h
- Rekommenderad ålder: Från 12 år
RC-bilen Traxxas Slash 2WD är bakhjulsdriven och anpassad för hård terräng med stora hopp. Rejäla stötdämpare och extra lång fjädring levererar mjuka landningar och dess unika chassidesign med extra markhöjd ser till att Traxxas Slash tar sig förbi hinder som får de flesta konkurrenter att köra fast.
Ett 7-cells NiMH batteri på 8.4V med en kapacitet på 3400 mAh driver bilens Titan 12T 550-motor som även har inbyggd fläktkylning. Genom att temperaturen hålls nere, förlängs inte bara batteriets livslängd, utan du får även en längre körtid som sträcker sig från 30 till hela 45 minuter! Givetvis är batteri och motordelar vattentäta och med hjälp av Traxxas Slash Torque-Control slipper clutch (antisladdsystem) tar du dig barnsligt enkelt igenom även lerigare terräng i tuffa väder.
Bilen styrs med en rattradio och som RTR indikerar är även detta en nybörjarvänlig radiostyrd bil som är färdigbyggd och redo att ge sig ut på äventyr direkt efter uppackning.
Traxxas Slash har dessutom en inbyggd tränings-funktion som vid aktivering begränsar motorns effekt till 50%, något som underlättar inlärningskurvan enormt för detta monster till RC-bil.
Traxxas Rustler med fyrhjulsdrift är ganska lik deras Rustler med tvåhjulsdrift på utsidan, men som vi redan vet så är det insidan som räknas.
Och här finns det inte mycket utrymme för något att önska, Traxxas Rustler 4×4 VXL RTR TQI TSM är mer eller mindre fulländad
Snabbfakta
- Vikt: 2,32 kg
- Längd: 48 cm
- Höjd: 16 cm
- Bredd: 33 cm
- Topphastighet: ca 105 km/h (med 3S LiPo batteri)
- Rekommenderad ålder: Från 14 år
Den väger nästan ett kg mer, har 2 cm bredare hjulbas för en perfekt balans av stabilitet och kontroll, en kontroll som når nya höjder genom ett litet set av minihjul längst bak som låter dig styla runt längre sträckor på bakhjulen och med en nästintill magisk upprättningsfunktion som genom ett enkelt knapptryck vänder Rustlern rätt om du skulle råka hamna upp och nervänd.
Chassit är förstärkt och sitter som fastetsat men har samtidigt en innovativ funktion som gör att du enkelt kan ta loss det med en hand.
Att den inte hamnar etta på listan beror främst på att den är lite dyrare, men också för att dess kapacitet sträcker sig långt bortom nybörjarnivå beroende på vilka batterier du väljer att använda.
Med Traxxas 7-cells 8.4V 3000mAh NiMH batteri har du precis lagom med kraft för att ta dig igenom all sorts terräng i upp till 50 km/h, även som nybörjare. Men du kan också välja 2S LiPo batterier, eller varför inte 3S LiPo batterier på 11.1V med över 6000mAh för att krossa den magiska hastighetsgränsen på 100km/h utan problem!
Det här är med andra ord ingen RC-bil att leka med, åtminstone inte om du tävlar mot den, som förare gäller motsatsen och Traxxas Rustler 4×4 VXL RTR TQI TSM erbjuder en i princip gränslös upplevelse oavsett var du kör, det är en radiostyrd bil du kan köra i alla terränger och alla väder, vare sig det är en RC-bana eller en skatepark i betong.
Det blir inte bättre än så här och bortser vi från priset är det här den bästa radiostyrda bilen för nybörjare!
Inte det roligaste namnet på en radiostyrd bil men den är fruktansvärt rolig att köra kan jag säga! Detta kan vara en av de mest prisvärda bilarna i denna lista.
Bilen är RTR ( Ready to run ) vilket innebär att den kommer helt körklar med sändare, batteri och laddare! Ladda batteriet och kör.
Snabbfakta
- Vikt: 0.57 kg
- Längd: 28 cm
- Höjd:10.5 cm
- Bredd: 17.5 cm
- Topphastighet: ca 50 km/h
- Rekommenderad ålder: Från 8 år
På fjärde plats hamnar Traxxas Rustler, en toppsäljare med samma motor som ARRMAs Typhon men i en RC-bil som väger ett helt kg mindre.
Av de hittills listade bilarna är Traxxas Rustler helt klart den bästa on-road bilen och fantastiskt kul att köra på främst asfalt och grus.
Snabbfakta
- Vikt: 1,69 kg
- Längd: 31 cm
- Höjd: 18 cm
- Bredd: 28,5 cm
- Topphastighet: 50-60 km/h (beroende på val av batteri)
- Rekommenderad ålder: Från 12 år
Den är visserligen byggd för att tåla all form av terräng även i tuffare väder, något som till stor del möjliggörs genom en bakhjulsdrift som driver hjul med i princip off-road däck.
Den är dessvärre lite svårmanövrerad i tuffare terräng, där du blir tvungen att hålla hastigheten nere för att inte helt tappa kontrollen och övergå till ofrivilliga cirkuskonster. Det är alltså ingen bil du ska välja om det främst är terrängkörning du är inriktad på.
Den starka motorn i lätt förpackning ger Rustlern en topphastighet på nästan 60 km/h med en körtid på ca 15 minuter beroende på vilket batteripaket du väljer. Vi rekommenderar starkt Traxxas egna NiMh-paket och med fördel det starkare alternativet i form av ett 7-cellsbatteri på 8.4V och 3000mAh som även innehåller en snabbladdare, vilket lämpar sig särskilt väl med tanke på att vare sig batterier eller laddare medföljer. Du behöver även 4x AA batterier till rattradion (kontrollen).
Egentligen är det just detta som är den enda nackdelen, annars är Traxxas Rustler 1/10 2WD TQ en radiostyrd bil som även nybörjaren snabbt lär sig bemästra på rätt ytor, en bil du kan underhålla dig med genom att slira runt som en kung eller imponera med kaxiga omkörningar i skarpa kurvor.
Det är inte utan anledning Rustler är en av Traxxas toppsäljare!
ARRMA´s fyrhjulsdrivna monster Typhon Mega lever upp till sitt namn med råge och är en oerhört prisvärd och ostoppbar RC-bil med fräck design som tar sig igenom all möjlig terräng. Likt en tyfon räds den inte något oväder, Typhon Mega är oväder – fast med snygg design och vassa färger!
Snabbfakta
- Vikt: 2.73 kg
- Längd: 51 cm
- Höjd: 19.5 cm
- Bredd: 30.5 cm
- Topphastighet: ca 50 km/h
- Rekommenderad ålder: Från 12 år
En konstruktion i perfekt balans mellan kompositmaterial, stål och aluminium utgör tillsammans grunden i denna stryktåliga RC-bil med riktigt vass exteriör.
ARRMA Typhon MEGA styrs genom ett Spektrum STX2 radio-system, vilket utgörs av en mottagare i bilen och en stark 2.4Ghz sändare i form av en handkontroll med pistolgrepp, en s.k. rattradio. Du accelererar med “avtryckaren” och styr med det finkänsligt hjulet på sidan av den ergonomiska kontrollen som tillsammans med en stark servomotor gör ARRMA Typhon MEGA till en lättstyrd radiostyrd bil för nybörjare med fenomenal respons över långa avstånd.
Den vattentäta motorn drivs det medföljande 2400 mAh-batteriet på 8.4V och bilen hålls på plats i hastigheter på upp till 50km/h genom en smart aerodynamisk design som tillsammans med bakvingen skapar hög nedåtkraft.
Det tar ca fem timmar att ladda upp batterierna som ger sedan ger dig upp till 20 minuters intensiv körtid. Den smarta konstruktionen gör att bilen är lätt att underhålla utan att det kräver någon tidigare erfarenhet, samt lämnar även utrymme för en batteriuppgradering för den som vill trycka ut några minuters extra körtid.
I namnet ARRMA Typhon MEGA 1/8 4WD – RTR, står 1/8 för skalan, 4WD för fyrhjulsdriften och MEGA talar för sig självt, då det som sagt rör sig om ett riktigt kraftpaket på 2.7 kg och med en längd på drygt en halv meter (51,1cm).
ARRMAs Typhon MEGA ger dig mer än vad du betalar för och är tack vare sin stryktåliga konstruktion med vattentäta elkomponenter, fräcka design och suveräna kontrollsystem med kraftig servo och fyrhjulsdrift, den perfekta elektriska radiostyrda bilen för nybörjare eller äldre barn som vill ge sig in i den fartfyllda RC-världen på riktigt!
Sist ut och dyrast men absolut inte sämst, har vi vad som på denna lista blir det närmsta ARRMA’s motsvarighet till Traxxas fyrhjulsdrivna Rustler ovan, sett till kvalitet och prestanda. ARRMA Kraton 6S BLX 4WD är en riktig best på nästan 5kg, en höghastighets monstertruck och den största av de nybörjarvänliga RC-bilarna på listan.
Snabbfakta
- Vikt: 4,85 kg
- Längd: 59,5 cm
- Höjd: 19,5 cm
- Bredd: 46 cm
- Topphastighet: ca 100 km/h (med 2x3S / 6S LiPo batteri)
- Rekommenderad ålder: Från 14 år
Med ett Spektrum STX2 radiosystem har du samma kontroll och respons som ARRMA’s Typhon högst upp i vår lista, vilket minst sagt kommer till användning med tanke på att vi här talar om en radiostyrd monstertruck som når en topphastighet på precis under 100km/h.
Minst sagt, inte för att det på något sätt rör sig om ett dåligt kontrollsystem, men med 5kg som dundrar fram i 100km/h hade det samtidigt varit befogat med ett snäppet bättre sådant.
Likt Rustlern följer det dessvärre inte med några batterier i paketet till vare sig rattradio eller själva bilen, även här får du välja till ett lämpligt sådant paket där du som nybörjare med fördel kanske inte börjar med den starkaste varianten. Vi rekommenderar i första hand 4S LiPo 4500mAh+ 35c+ och när du blir lite varmare i kläderna kan du krydda till det med hela 6s LiPo.
Det viktigaste är att det är just LiPo batterier med IC5/EC5-kontakt och antingen 2x 2S-3S eller 1x 4S-6S, i bägge fallen med minst 35c och åtminstone 4000mAh så att du får en bit över 20 minuters körtid.
Bortsett från batterierna är denna tungviktare precis som alla andra radiostyrda bilar för nybörjare i vår lista färdigbyggd och redo att köra direkt efter uppackning.
Nybörjare eller inte, med ARRMA’s Kraton 6s BLX står du inför en mäktig upplevelse och har med stor sannolikhet störst muskler på banan vart du än beger dig!
Köpguide: Radiostyrd bil för nybörjare
Storlek
Precis som riktiga bilar kommer även radiostyrda bilar i flera olika storlekar. Om bilen kommer köras främst utomhus kan det vara en bra idé att köpa en lite större modell som klarar av att köra i terräng utan att fastna eller liknande. Ska bilen däremot köras mest inomhus kan det vara bättre med en mindre modell, på så vis riskerar man inte att köra omkull den dyra vasen som står i hörnet eller köra över hunden när den sover. Så fundera på var den radiostyrda bilen kommer användas och köp storleken som passar användningsområdet.
Rekommenderad ålder
Detta gäller främst ifall man ska köpa en radiostyrd bil för barn, men det första man bör kika på är rekommenderad ålder. Vi vill såklart att barnen ska kunna leka med barnen utan att vi måste oroa oss för att de kan skada sig själva. Även om en radiostyrd bil kan verka “enkel” och bör passa en yngre användare än vad den rekommenderade åldern anger så måste man ha i beaktande att även “enkla” radiostyrda bilar kan innehålla små delar. Dessutom vill vi inte att den radiostyrda bilen ska vara för svår att använda likväl som den inte ska vara för enkel och tråkig.
Frekvens
Detta är kanske det man missar lättast, nämligen vilken frekvens som används mellan bilen och kontrollen. Beroende på vilken frekvens som används kan det skilja sig ifall man kan köra flera radiostyrda fordon samtidigt eller inte. Oftast brukar radiostyrda fordon styras på 27Mhz och 40 Mhz frekvenser, rc fordon som styrs på dessa frekvenser kan ej köras samtidigt som andra fordon som styrs på samma frekvens. Signalerna kommer då störa ut varandra. Det är oftast de billigare radiostyrda fordonen som går på dessa två frekvensband.
Dyrare fordon, dvs sådana som figurerar i denna lista, brukar oftast styras på 2,4Ghz frekvens (men ibland kan även riktigt billiga bilar stödja detta frekvensband) och detta gör det möjligt att köra flera fordon samtidigt. Även om flera kör samtidigt och alla är på 2,4Ghz frekvensen så kommer inte signalerna att störa ut varandra. Så om du vet att ni kommer köra samtidigt som andra är det bäst att leta en bil som styrs på 2,4Ghz frekvens.
Denna information brukar alltid framgå på produktsidan, så kolla noga efter det. Om det inte framgår kan det vara bra att fråga butiken eller försöka Googla fram ett svar. ELLER så läser du mina köpguider så är det alltid glasklart!
Batteri(tid)
När man köper radiostyrda leksaker måste man också fundera på batterierna. Ingår dem eller måste man köpa egna batterier? Vilka sorts RC-batterier passar och är de uppladdningsbara? Oftast framgår det på produktsidan ifall batterier ingår, vilken storlek de är och ifall de är uppladdningsbara så se till att läsa noggrant så man inte missar den informationen. Det finns nog inget tråkigare att öppna paketet med leksaken för att sedan behöva vänta tills man kan köpa batterier. I samtliga fall så ingår det batterier ifall man köper någon av bilarna på denna lista.
Sedan bör man också fundera på hur länge kan man köra den radiostyrda leksaken innan batterierna tar slut och sedan hur lång tid det tar att ladda (om man har uppladdningsbara batterier såklart). Att köpa en radiostyrd bil som kan köras i fem minuter men som sedan måste laddas i en timme är inte vidare kul. En radiostyrd leksak ska köras, inte laddas konstant! Det inte ovanligt man kan köper till fler batterier för att kunna köra en längre stund när man väl är igång.
Oftast brukar genomsnittlig körtid anges på produktsidan, men annars får man googla, det finns nästan alltid information på Google. Så mitt tips är att kolla efter en radiostyrd bil som har rätt bra körtid utan att tiden för laddning är allt för lång. En sak att tänka på däremot, det är väldigt sällan som körtiden är längre än laddtiden.
El eller Bensin/Nitro?
Ja, det finns inte bara elbilar. Även radiostyrda bilar kan komma utrustade med bensin- eller nitromotor. Men vad är det för skillnad? En elbil är det bästa valet för en nybörjare. Varför? För att de är enklare att sköta om helt enkelt. Med en elbil är det bara att ladda batterierna och sen köra. Dessutom är elbilar billigare att köpa och underhålla.
En bensin-/nitrobil rekommenderas vanligtvis endast till erfarna användare eftersom de kräver mer underhåll och dessutom är dyrare att köpa. De har dock vissa fördelar jämfört med elbilar; de kan köra snabbare, även om dagens elbilar är riktigt snabba de också. En annan fördel med bensinbilar är att de inte behöver laddas. Man kan köra tills tanken är tom och sedan fyller man snabbt på igen med en minimal paus.
Men eftersom jag skall rekommendera rc-bilar för nybörjare så har valet fallit på just elbilar. Jag anser dem vara överlägna för nyblivna rc-förare.
Vad som ingår
En till sak man bör ta hänsyn till är vad som ingår när man köper en radiostyrd bil. Som sagt, ibland ingår inte batterier. Ibland ingår batterier till bilen men inte till kontrollen. Ibland ingår det inte ens en handkontroll. Tidigare ingick det i princip alltid en kontroll när man köpte en radiostyrd leksak. Så är inte fallet längre. Idag kan radiostyrda leksaker styras med bland annat mobiler, det gör det möjligt att inkludera fler funktioner (exempelvis lysen och tutor) utan att kostnaden måste öka nämnvärt.
Däremot kan det vara enklare för ett barn att förstå hur leksaken ska styras med en kontroll som följer med. Ibland kan det också vara så att man inte vill låta ett litet barn hålla i en dyr telefon. Så, kolla noggrant vad som ingår med den radiostyrda leksaken och köp det paket som passar dina behov bäst! Återigen så har jag, i denna artikel, tipsat om radiostyrda bilar som passar för nybörjare. Därmed ingår allt som krävs för att komma igång och köra. Det enda som kan tänkas behöva kompletteras är batterier till handkontrollen.
Materialval
Ska man köpa en radiostyrd bil av metall eller plast? En i metall kommer vara dyrare i inköp men troligtvis hålla bättre än en rc-bil i plast. Däremot är en rc-bil i plast ofta billigare och om man som nybörjare kanske växer ifrån leksaken är det inte lite trist för plånboken.
När jag talar om plast avser jag då chassiet. Faktum är att de dyrare bilarna har kaross- och andra delar i plast. Detta för att, om olyckan är framme, så ska plastdelarna gå sönder. Genom att de billigare reservdelarna i plast går sönder skonas dyrare delar såsom chassi och motor från stryka med när man krockar.
Vanligt förekommande frågor om radiostyrda bilar:
Hur tar man hand om en RC-bil?
Det bästa sättet att ta hand om din RC-bil är att läsa manualen som följde med den. Där får du specifika instruktioner om hur du ska ta hand om just din modell. I allmänhet vill du rengöra bilen efter varje användning och se till att alla delar är ordentligt smorda. Du bör också kontrollera däcktrycket (om bilen har sådana däck) och batterinivån i både bil och handkontroll regelbundet.
Hur snabbt går RC-bilar?
Hastigheten på en RC-bil beror på vilken modell du har. Vissa är utformade för hastighet, medan andra är utformade för terrängkörning. Den genomsnittliga RC-bilen kan nå hastigheter på mellan 15 och 50 kilometer i timmen. Vissa av bilarna på denna listan kan dock komma upp i nästan 100 km/h.
Vilken är den bästa RC-bilen för en nybörjare?
Det finns inget definitivt svar på den frågan eftersom det beror på dina individuella behov och preferenser. Vi anser såklart att bilarna på listan ovan passar väldigt bra för nyblivna rc-förare. I listan finner ni bilar lämpade för olika saker och olika fartresurser, utifrån specifikationerna kan ni förhoppningsvis hitta något som passar era ändamål bäst.
Var kan jag köpa en RC-bil?
Vi länkar alltid till de butikerna där vi kunnat hitta den radiostyrda bilen vi rekommenderar.
Hur fungerar en radiostyrd bil?
En radiostyrd bil drivs med en fjärrkontroll. Fjärrkontrollen skickar en signal till bilen som talar om för den vad den ska göra. Den vanligaste typen av fjärrkontroll bland billigare radiostyrda bilar är en infraröd fjärrkontroll, som du använder till din tv eller DVD-spelare. Dessa typer av fjärrkontroller har begränsad räckvidd, så de är inte idealiska för långkörning.
Den andra typen av fjärrkontroll är en radiofrekvens (RF)-fjärrkontroll, som har en mycket längre räckvidd och kan användas från flera hundra meter bort. Bilarna i listan ovan styrs alla genom RF. Detta innebär också att man kan köra flera stycken samtidigt utan att störa ut varandra så som man gör med IR.
Hur mycket kostar en RC-bil?
Priset på en RC-bil beror på vilken modell och vilket märke du väljer. Du kan hitta enkla modeller för så lite som 200 kronor, medan mer avancerade modeller kan kosta över 10.000 kronor. I listan över de bästa radiostyrda bilarna för nybörjare har vi tagit med flertalet bilar i olika budgetklasser. Har man precis börjat intressera sig för radiostyrda bilar räcker det ofta med en radiostyrd bil kring 1000-kronors sträcket. Vid 2000-3000 kronor får man riktigt bra radiostyrda bilar som man dessutom kan “växa in i” genom deras fartresurser och möjligheter att byta ut delar.
Radiostyrd bil för barn?
Kort sagt, ja. Om ditt barn är intresserad av bilar kan det vara en bra idé att ge det en radiostyrd bil. Det kommer att lära dem om hur bilar fungerar och de kommer att ha mycket roligt på samma gång. Se bara till att du köper en modell som är lämplig för deras ålder och kunskapsnivå. Vi har faktiskt skrivit en artikel om just radiostyrda bilar för barn, där har vi samlat bilar som är lite enklare att köra för de små rc-förarna.
Radiostyrd bil rea, när är bäst att köpa en radiostyrd bil?
Den bästa tiden att köpa en RC-bil är vanligtvis på våren eller sommaren, man vill ju inte bahöva vänta på att köra sin bil och på vintern brukar man inte köra så ofta. Men om du hittar ett bra erbjudande på en RC-bil någon annan tid på året, tveka inte att köpa den! Under Black Friday brukar man kunna hitta bra priser på elektronik, radiostyrda bilar inkluderat!
Kan jag tävla med min radiostyrda bil?
Ja, racing med RC-bilar är en populär hobby bland RC-entusiaster. Det kan göras på både professionell och amatörnivå. Det finns till och med världsmästerskap där de bästa RC-förarna från hela världen tävlar mot varandra. Du behöver dock inte vara en professionell förare för att tävla med din bil. Det finns gott om lokala klubbar och evenemang där du kan delta i det roliga.
Billiga RC-bilar, hur hittar man dem?
Det finns några sätt att hitta billiga RC-bilar. Ett sätt är att vänta på speciella tillfällen som Black Friday där elektronik vanligtvis är kraftigt rabatterad. Ett annat sätt är att köpa en begagnad RC-bil. Se bara till att du vet vad du köper och att bilen är i gott skick innan du gör ett köp. Givetvis rekommenderar jag dock att ni följer länkarna i denna artikeln, där har jag sammanställt några grymt prisvärda radiostyrda bilar.
Avslutande tankar
Att som nybörjare ge sig in i den “riktiga” RC-världen kan vara överväldigande, det är en mycket väletablerad marknad som har funnits länge jämfört med dagens superpopulära drönare, och det finns oerhört mycket att välja på.
Vissa kräver mer underhåll än andra och många radiostyrda bilar är nischade för specifika ändamål eller egenskaper.
Därför har vi tagit fram en lista som hjälper dig att välja den bästa radiostyrda bilen för nybörjare, med ett prisvärt allround-val i toppen av en lista som även innehåller mer terränganpassade bilar samt både billigare och dyrare alternativ.
Vare sig du är ute efter den perfekta presenten till ditt 6- eller 15-åriga barn, eller vill skämma bort dig själv, så har vi presenterat dig med den perfekta utgångspunkten för att göra ett kvalificerat val du kommer ha stor glädje av i lång tid framöver.
Samtliga radiostyrda bilar är färdigbyggda och redo att köra direkt efter att du har packat upp dom, det finns med andra ord ingen anledning att leta vidare på egen hand och riskera att gå vilse – utan du är bara några knapptryck ifrån att tillföra en rejäl dos fartfylld action och spänning i tillvaron!
Vi hoppas att du tyckte att den här guiden var till hjälp och att du nu har en bättre förståelse för vad du ska titta efter när du väljer en RC-bil för nybörjare! Om du har några frågor eller kommentarer, tveka inte att kontakta mig!
Trevlig körning!
Var artikeln hjälpsam?
Klicka på en stjärna för att betygsätta den!
Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal röster: 23
Inget betyg satt