Radiostyrd traktor - bäst i test
Radiostyrda bilar i all ära, men ibland vill man köra runt i en riktig arbetshäst. Kanske vill man köra radiostyrt i trädgården, kanske i sandlådan eller i rabatten? Då gör man bäst i att köra en radiostyrd traktor!
I denna artikel kommer jag lista några av de bästa radiostyrda traktorerna. Precis som det finns både lantbrukstraktorer och hjullastare på riktigt så kommer jag inkludera både radiostyrda lantbrukstraktorer och radiostyrda hjullastare i denna lista.
Att hitta den bästa radiostyrda traktorn är däremot inte det lättaste. Om du redan tänkt köpa en RC traktor så vet du nog vilken djungel det är, radiostyrda traktorer kommer i alla möjliga storlekar och funktionerna kan variera otroligt mycket. Dessutom är det inte alltid så att en dyrare rc traktor är bättre.
Att hitta den perfekta kombinationen av kvalité, hållbarhet, design och funktion till ett bra pris kan ta mycket tid i anspråk. Därför tänkte jag underlätta ert letande lite och lista de, i mitt tycke, bästa radiostyrda traktorerna att köpa!
Jag har medvetet tagit med traktorer i olika prisklasser, just för att ni ska hitta en som passar er plånbok!
Bästa radiostyrda traktorn!
Vi börjar med en mindre men välgjord Fendt 1050 Vario i skala 1:16 som har riktigt kraftiga däck och trevlig LED-belysning fram, vilket ger en autentisk känsla. Traktorn är en officiellt licensierad leksakstraktor av Fendt och tillverkaren Jamara, så det är verkligen inget dåligt försök att kopiera en verklig traktor, utan det är i princip den verkliga traktorn.
Den styrs med hjälp av en handkontroll, som är lätt att manövrera med även för barnen. Räckvidden mellan handkontroll och traktor är hela 25 meter, vilket vi tycker är mer än tillräckligt. Den kan köras i alla riktningar, och vid backning hörs en varningssignal för att vara så realistiskt som möjligt. Traktorn har även motorljud, som dock kan stängas av om man vill.
Något vi också gillar med traktorn är att den har realistiska sidospeglar som kan fällas ut och in. Den har även inslag av hållbarhetstänk då den automatiskt stängs av när den inte används, vilket sparar på batterierna och är alltså hållbar för både plånboken och miljön.
Om man är flera som har radiostyrda traktorer så kan man köra upp till 8 stycken av dessa samtidigt, då frekvensen är optimerad för detta och således ger snabbare responstid för handkontrollen och traktorn. Det blir helt enkelt ännu roligare och bättre ju fler man är!
Överlag tycker vi att denna radiostyrda traktor är mycket bra, och det är inte svårt att förstå varför det är en riktig bästsäljare. För den som vill ha ännu mer kan man även köpa till tillbehör som en leksaksmaskinhall, hövändare eller varför inte en flytgödselspridare. Du sätter själv ribban!
Fendt Trac Double Wheel är i skala 1:14 och alltså en av de större modellerna och är tillverkad i stöttålig plast.
Den har flera realistiska motorljud och en kul detalj är en varningssignal som ljuder när man backar. Om man vill kan ljudet helt stängas av. Lamporna lyser upp bra och det finns blinkers som blinkar när man svänger. Sidospeglarna kan fällas in där det är trångt att passera. Om maskinen står orörd en stund stängs den av för att spara batterier.
Traktorn har dubbla däck med bra mönster som ger riktigt bra grepp och gör att den tar sig fram bra. Den har en räckvidd mellan fjärrkontroll och traktor på hela 25 meter, en riktigt kul utemaskin!
Det finns en mängd olika tillbehör som passar till den här radiostyrda traktorn, till exempel hövändare och gödselspridare.
CLAAS Axion 870 är en RC traktor som kan köpas i paket med vallskördemaskin. Om man väljer med släp får man ett imponerande långt ekipage att manövrera runt.
Eftersom den körs på frekvensen 2,4 GHz kan flera fordon köras samtidigt utan att störa ut varandra, det är extra kul om man är fler som kör. Fjärrkontrollen har en rundare ergonomisk form.
Det ingår inte skopa till den här maskinen utan här är det körningen som är i fokus! Topphastigheten är på 10 km/h och greppvänliga däck med bra mönster ger god framkomlighet.
Materialet är stöttålig plast och maskinen är ljust grön till färgen.
En rolig radiostyrd traktorgrävare kvalar in som testobjekt! Volvo traktorgrävare BL71 från NewRay har frontlastare och skopa framtill. Skopan fram styrs med fjärrkontrollen och kan lyftas upp och ner. Den kan antingen fungera som just skopa eller öppnas och då användas som plog. Baktill finns grävarm och skopan som regleras manuellt. Den även kan tas loss och hanteras separat.
Den här traktorgrävaren är gjord i slagtålig plast och såklart gul till färgen. Den har stora och greppvänliga däck som gör att den rullar på fint i sanden.
Bäst i test - radiostyrd hjullastare
Det här är en gul radiostyrd hjullastare i stöttålig plast från tillverkaren Jamara. Den är enkel att köra och manövrera via den traditionella fjärrkontrollen som har flera roliga funktioner. Bland annat har fjärrkontrollen en programfunktion som gör att hjullastaren kan utföra flera moment själv, av bara en knapptryckning.
Den stora skopan är avsedd för att bland annat lasta grus och jord. Skopan kan höjas och sänkas och den vinklas automatiskt vid tömning. När man backar blinkar strålkastare och en varningssignal hörs.
Liebherrs radiostyrda hjullastare har överlag imponerande ljud, både tomgångs- och motorljud är realistiska och när skopan används hör man ett arbetsljud. Självklart finns även en användbar tuta. Flera ljuskällor, inklusive blinkande ljus vid vissa moment, förhöjer upplevelsen.
Extra plus för att den automatiskt stängs av om man inte kör den på en stund för att spara batterier.
HuiNa hjullastare är tillverkad i formgjuten metall och tillhör de större maskinerna och här är just storleken utmärkande! Det är en tung, tuff och robust maskin. Med den här radiostyrda hjullastaren kan man gräva rejäla tag och lyfta tunga lass, även den stora skopan är i metall.
Maskinen är snyggt detaljerad med skalenlig inredning i hytten och har flera både ljus- och ljudfunktioner. Dock kan både ljud och ljus stänga av om man känner för det.
Maskinen har 4WD och hjulen rör sig enkelt oberoende av varandra vilket ger en smidig körning, trots storleken.
Även fjärrkontrollen är gedigen med ett realistiskt midjestyrt utseende, precis som i verkligheten. Körtiden ligger, enligt tillverkaren, på ca 40 minuter.
Den svenska manualen är maskinöversatt från norska men finns även på engelska
Köpguide - hitta bästa radiostyrda traktorn
När man ska köpa en radiostyrd traktor är det ett par saker man bör fundera över. Här skriver jag en liten köpguide som du kan följa för att köpa den bästa rc traktorn för just dig eller ditt barn!
Rekommenderad ålder
Detta gäller främst ifall man ska köpa en radiostyrd traktor för barn, men det första man bör kika på är rekommenderad ålder.
Vi vill såklart att barnen ska kunna leka med barnen utan att vi måste oroa oss för att de kan skada sig själva. Även om en radiostyrd traktor kan verka “enkel” och bör passa en yngre användare än vad den rekommenderade åldern anger så måste man ha i beaktande att även “enkla” radiostyrda traktorer kan innehålla små delar.
Dessutom vill vi inte att den radiostyrda traktorn ska vara för svår att använda likväl som den inte ska vara för enkel och tråkig.
Storlek på traktorn
Precis som riktiga traktorer kommer även radiostyrda traktorer i flera olika storlekar. Om traktorn kommer köras främst utomhus kan det vara en bra idé att köpa en lite större modell som klarar av att köra i terräng utan att fastna eller liknande.
Ska traktorn däremot köras mest inomhus kan det vara bättre med en mindre modell. Så fundera på var den radiostyrda traktorn kommer användas och köp storleken som passar användningsområdet.
Frekvens på handkontrollen
Detta är kanske det man missar lättast, nämligen vilken frekvens som används mellan traktorn och handkontrollen. Beroende på vilken frekvens som används kan det skilja sig ifall man kan köra flera radiostyrda hjullastare samtidigt eller inte. Oftast brukar radiostyrda fordon styras på 27Mhz och 40 Mhz frekvenser, rc fordon som styrs på dessa frekvenser kan ej köras samtidigt som andra fordon som styrs på samma frekvens. Signalerna kommer då störa ut varandra. Det är oftast de billigare radiostyrda fordonen som går på dessa två frekvensband.
Dyrare fordon brukar oftast styras på 2,4Ghz frekvens (men ibland kan även riktigt billiga traktorer stödja detta frekvensband) och detta gör det möjligt att köra flera fordon samtidigt. Även om flera kör samtidigt och alla är på 2,4Ghz frekvensen så kommer inte signalerna att störa ut varandra. Så om du vet att ni kommer köra samtidigt som andra är det bäst att leta en traktor som styrs på 2,4Ghz frekvens.
Denna information brukar alltid framgå på produktsidan, så kolla noga efter det. Om det inte framgår kan det vara bra att fråga butiken eller försöka Googla fram ett svar. ELLER så läser du mina köpguider så är det alltid glasklart!
Batteritid
När man köper radiostyrda leksaker måste man också fundera på batterierna. Ingår dem eller måste man köpa egna batterier? Vilka sorts batterier passar och är de uppladdningsbara? Oftast framgår det på produktsidan ifall batterier ingår, vilken storlek de är och ifall de är uppladdningsbara så se till att läsa noggrant så man inte missar den informationen. Det finns nog inget tråkigare att öppna paketet med traktorn för att sedan behöva vänta tills man kan köpa batterier.
Sedan bör man också fundera på hur länge kan man köra den radiostyrda traktorn innan batterierna tar slut och sedan hur lång tid det tar att ladda (om man har uppladdningsbara batterier såklart). Att köpa en radiostyrd traktor som kan köras i fem minuter men som sedan måste laddas i en timme är inte vidare kul. En radiostyrd leksak ska köras, inte laddas konstant!
Oftast brukar genomsnittlig körtid anges på produktsidan, men annars får man googla, det finns nästan alltid information på Google. Så mitt tips är att kolla efter en radiostyrd traktor som har rätt bra körtid utan att tiden för laddning är allt för lång. En sak att tänka på däremot, det är väldigt sällan som körtiden är längre än laddtiden.
Vad som ingår med den radiostyrda traktorn?
En till sak man bör ta hänsyn till är vad som ingår när man köper en radiostyrd traktor. Som sagt, ibland ingår inte batterier. Ibland ingår batterier till bilen men inte till kontrollen. Ibland ingår det inte ens en handkontroll. Tidigare ingick det i princip alltid en kontroll när man köpte en radiostyrd leksak. Så är inte fallet längre. Idag kan radiostyrda leksaker styras med bland annat mobiler, det gör det möjligt att inkludera fler funktioner (exempelvis lysen och tutor) utan att kostnaden måste öka nämnvärt.
Däremot kan det vara enklare för ett barn att förstå hur leksaken ska styras med en kontroll som följer med. Ibland kan det också vara så att man inte vill låta ett litet barn hålla i en dyr telefon. Så, kolla noggrant vad som ingår med den radiostyrda leksaken och köp det paket som passar dina behov bäst!
Vilka funktioner ska traktorn ha?
En till sak att fundera över är vilka funktioner man vill att den radiostyrda traktorn ska ha? Rent generellt kan man säga att ju fler funktioner man vill ha desto mer lär det kosta. Ska man köpa en radiostyrd traktor till ett litet barn kanske det är bättre med en billigare traktor med färre funktioner.
Dels lär funktionerna inte alltid användas och med fler funktioner kommer fler saker som kan gå sönder. Så återigen, fundera på vad ska traktorn användas till och vem kommer använda den?
Behöver jag lägga ut mer pengar för en mer avancerad traktor ifall den inte lär utnyttjas till sin fulla potential?
Vilket material ska den radiostyrda traktorn vara i?
Ska man köpa en radiostyrd traktor av metall eller plast? En i metall kommer vara dyrare i inköp men troligtvis hålla bättre än en grävmaskin i plast. Däremot är en radiostyrd traktor i plast betydligt billigare och om barnet kanske växer ifrån leksaken är det inte lite trist för plånboken.
Skriv gärna en kommentar!
Förhoppningsvis har ni funnit min artikel om radiostyrda traktorer och hjullastare informativ! Skulle ni fortfarande ha några frågor gällande vilken radiostyrd traktor som är bäst så får ni väldigt gärna lämna en kommentar här nedanför, jag återkommer så fort som möjligt!
Kika gärna in min artikel om drönare för barn!
Var artikeln hjälpsam?
Klicka på en stjärna för att betygsätta den!
Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal röster: 16
Inget betyg satt